tiistai 3. toukokuuta 2022

Elly Griffiths: Kivikehä

 

kuva Tammi

"Astu kivikehään niin ympyrä sulkeutuu."

Toistaako historia itseään, kun Ruth Galloway ja Harry Nelson palaavat vuosien jälkeen suolamarskille, nyt tutkimaan kadonneen tytön tapausta. Kivikehän sisältä löytyy kivinen paasiarkku, joka sisältää ihmisen luita. Liittyykö hiljattain paikkakunnalta kadonneen tytön tapaus ja Ruthin saama uhkauskirje paalukehän aiempaan tapaukseen? Palaako menneisyys kummittelemaan marskimaalle?

"Kun Ruth kaivoi marskimaalla ensimmäistä kertaa, hän oli parikymppinen sinkku ja akateemisen uransa kynnyksellä. Nyt hän on edelleen sinkku, mutta hänellä on seitsemänvuotias tytär ja äärimmäisen monimutkainen ihmissuhdemenneisyys."

Ruth elää tyttärensä Katen ja Flint-kissansa kanssa aivan marskimaan laidalla, eikä hän haluaisi asua missään muualla. Ruth rakastaa tätä kaunista Norfolkin muinaista marskialuetta. Syksyisin talvehtimaan saapuvat valtavat hanhiparvet valtaavat alueen.

Aurinko värjää lintujen siivet vaaleanpunaisiksi niiden kierrellessä ja kaarrellessa.

*****

Ruthin ja Nelsonin mutkikas suhde on jämähtänyt paikoilleen ja keskittynyt nyt vain yhteisen tyttären Katen ympärille, ja tämä tuntuu sopivan Ruthille oikein hyvin. Epävarmuuden keskellä seikkailevan Nelsonin huolenaiheena on lähiaikoina syntyvä lapsi, jonka isyydestä hänellä on pieni epävarmuus. Uusi rikostutkinta marskimaan alueella nostaa taas pintaan ne tunteet, joiden olemassaoloa Ruth ja Harry ovat yrittäneet itseltään piilottaa. Suhde, joka joutuu nyt tulilinjalle heidän paneutuessa yhä syvemmälle tapaukseen liittyviin riskeihin, miten sen käy? 

*****

Saavuttuaan kaivauksille Ruthin eteen astuu mies menneisyydestä, näin hän aluksi kuvittelee. Pitkä vaalea tukka, säänpieksämät kasvot, voimakas nenä ja kirkkaansiniset silmät; "Erik?" hän sopertaa. 

Paikalle saapuva mies on Leif Anderssen, ja Ruthin mieleen palautuu myrskyinen yö, ja petollisella marskimaalla takaa-ajossa hukkunut Erik. Kiviesineiden asiantuntijan ominaisuudessa paikalle on saapunut hänen vanhan ystävänsä professoripoika tutkimaan isänsä paalukehältä löytyneitä pyhiä kiviä, noitakiviä. 

*****

Itseään toistavan menneisyyden keskellä, paras toivo löytää johtolankoja lepää Ruthin mielestä itse luissa. 

*****

Kivikehän tarinassa tuntuu niin tutulta palata sympaattisen luututkija Ruth Gallowayn ja hänen lähipiirinsä elämään. Miten mukava on taas tavata kaikki ne ihmiset, jotka ovat tulleet minullekin niin tutuiksi. Yksi hyväntahtoisimmista tarinan henkilöhahmoista on Cathbad, oudosti pukeutuva ja käyttäytyvä druidi. Useimmissa sarjan kirjojen "loppuhuipennuksissa" hänen yllättävä ilmestymisensä paikalle saa sydämen sykkeen laskemaan (ainakin minulla), koska Cathbad ei taatusti jätä rakkaita ystäviään Ruthia ja Harrya pulaan. Rikoskomisario Nelsonin epämääräinen "haahuilu" kahden perheen välillä tuntuu ahdistavan välillä jopa häntä itseään.

Tässäkin tarinassa luonto on vahvasti läsnä ja Norfolkin muinaiset pyhät marskimaat ja alueen karu kauneus maalautuvat silmiini niin kauniina ja todentuntuisina. Kevään värikkyys muuten niin harmaassa maisemassa; 

"Polkujen varrella on noussut lumikelloja, 

ja siellä täällä pilkottaa kirkkaankeltaisia rentukoita."

*****

 

kuva Tammi
 

Ruth Galloway-mysteerin 12. osa Lyhdynkantajat ilmestyy jo syyskuussa 2022. 

"Ratkeaako Ruthin ja Nelsonin tulevaisuus vihdoin?" 

 

 

Elly Griffiths

Kivikehä

The Stone Circle 2019

suom. Anna Kangasmaa

Ruth Galloway-mysteeri #11

Tammi 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝

 

kuva Sara Reeve


Elly Griffiths ( s. 1963 ) on englantilainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten Ruth Gallowayn rakastetuista seikkailuista. Ennen kirjailijauraansa Griffiths, oikealta nimeltään Domenica de Rosa, työskenteli lastenkirjallisuuden toimituksessa kustantamossa. Ruth Galloway-sarjan idea syntyi lomalla Norfolkissa, kun de Rosan aviomies oli juuri vaihtanut alaa ja ryhtynyt arkeologiksi. Ahmittavan hyvä dekkarisarja on kaapannut paikkansa lukijoiden ikisuosikkina.  

 

#lukumatkamenneisyyteen kohta Luonto

#helmetlukuhaaste kohta 29 Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti