maanantai 16. toukokuuta 2022

Elina Annola: Kunnes kukkivat puut

kuva Bazar

 

Emilia odottaa alkavaa kesälomaa. Edessä olisi kiireettömät lomapäivät kesäisessä Helsingissä, kaupungin rantakalliot, jonne kokoonnuttaisiin viettämään ystävien kanssa aikaa ilta-auringossa. Aikaisempi parisuhde on saanut väistyä uuden ihastuksen myötä. Jere oli omaa polkuaan kulkeva mies, jolla oli elämälle valmiit suunnitelmat, ja joihin hän halusi Emilian mukaan. 

Mutta halusiko Emilia oikeasti tätä?  

"Emilia olisi vapaa, kunnes seinät taas rakentuisivat hänen ympärilleen. Meri ja tuulta halkovat tympeät lokit. Maisema, johon hän ei kuulunut. Taas uusi asunto, jonne hänet suljettaisiin, jonne hän sulkeutuisi odottamaan erilaisia aikoja. Uudestaanko hän alkaisi kaivata ja kurkotella toisenlaiseen elämään."

*****

Muutoksen huolettomiin kesäpäiviin tuo äidin puhelinsoitto, jossa hän kertoo Auri-tädin kuolemasta. Emilialla on vain hämärät muistot tädistään, jonka kirjallisuushommat ja muut hömpötykset (mummon kertoman mukaan) veivät mennessään, ja laitokseen suljetusta, aiemmin terveestä Ailista tuli sairas Auri. 

*****

Hautajaismatka Pohjanmaalle katkaisee Jeren ja Emilian yhteiset suunnitelmat, ja kotiseudulle paluun nostattamat lapsuuden muistot alkavat elää Emilian mielessä. Auri-tädin päiväkirjan lukeminen, ja sen kautta tämän mielen haurauteen uppoutuminen sysää Emilian elämän aivan erilaiseen muutokseen. Elämästä nauttiminen ja usko tulevaan väistyy, ja Emilian elämä alkaa pyöriä keksittyjen ja kuviteltujen sairauksien ympärillä. Todellisuus alkaa hämärtyä. 

*****

Kirjan kansi, kaikessa herkässä kauneudessaan taisi olla se ensimmäinen asia, joka sai minut kiinnostumaan Elina Annolan esikoisromaanista. Satu Kontinen on onnistunut kyllä luomaan kesän tunnelman myös kirjan kansikuvaan, eletäänhän kirjan tarinassa aurinkoisia ja helteisiä kesäpäiviä.

Erityisen kaunista ja koskettavaa luettavaa oli Aurin päiväkirjaosuudet; nautittavaa, ja niin pehmeästi soljuvaa kieltä, jota kirja kauttaaltaankin sisälsi.

Kirjan raskas aihe, mielen hajoamisesta ei ollut kesäisen keveää luettavaa, mutta vaikeasta aiheesta huolimatta onni ja toiveikkuus jäi kirjan viimeisten sivujen myötä elämään.   

  "Meri on nyt kaunis, musta ja välkettä täynnä."

 

Elina Annola

Kunnes kukkivat puut

Bazar 2022 

Kiitos arvostelukappaleesta 💝

 

kuva Milla von Konow
 

Elina Annola (1985) on helsinkiläinen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, jonka juuret ovat Etelä-Pohjanmaalla ja lapsuudenmaisemat Laihian lakeuksilla. Kunnes kukkivat puut on Annolan esikoisromaani, ja hänen toinen romaaninsa, Kaikki lokakuun taivaat, julkaistaan syksyllä 2022. Luku- ja kirjoitusharrastusten lisäksi Annola viettää aikaansa lenkkipoluilla, joilla seurana juoksentelee toisinaan myös parsonrusselinterrieri Ryyti.

 

 

 

 

#helmetlukuhaaste kohta 37. Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle mielelle. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti