sunnuntai 22. toukokuuta 2022

Sheila O'Flanagan: Naiset karkuteillä

 

kuva Minerva

 

Viisikymppisen Gracen aviomies, kirjallisuudenprofessori Ken on Alzheimer-diagnoosin saatuaan yllättäen tappanut itsensä ajamalla autolla mereen. Kiukkuinen ja surullinen Grace on päättänyt toteuttaa miehensä suunnitteleman aarrejahdin, jonka ratkaisemisessa auttavat miehen jättämät kirjalliset ohjeet, jotka ovat salasanojen avulla avattavissa Gracen tietokoneella.

38-vuotias Deira päättää samaan aikaan lähteä, aiemmin miehensä kanssa suunnitellulle lomamatkalle, nyt kuitenkin yksin. Kymmenen vuotta kestänyt avioliitto Gavinin kanssa on päättynyt miehen löydettyä rinnalleen nuoremman naisen.

*****

Ranskaan matkalla olevalla autolautalla nämä kaksi naista kohtaavat ja sattumusten kautta päätyvät yhteiselle matkalle, joka tulee olemaan heille molemmille itsensä uudelleen löytämisen alku. 

Ennestään toisilleen tuntemattomien naisten matka Irlannin Dublinista Espanjan Cartagenaan on täynnä yllätyksiä. Deiran ja Gracen road trip halki Ranskan on löytömatka, joka aikana he auttavat toisiaan löytämään tien yli surun, vihan ja pettymysten. 

*****

Deira: "Joskus sattuma esittää elämässämme paljon suurempaa roolia kuin uskommekaan" ... "Sattuma oli johdattanut hänet ja Gracen yhteen, ja heidän matkansa oli päättynyt tavalla, jota kumpikaan ei ollut odottanut, tavalla, joka oli lähettänyt heidät molemmat uuteen suuntaan." 

Matka oli Gracen miehen tarkkaan laatiman aikataulun ja tämän toivomusten puitteissa suunniteltu, hotellihuoneetkin oli valmiiksi varattuina. Deiran mielestä oli hiukan outoa, miten Gracen mies vielä kuoltuaankin hallitsi vaimonsa tekemisiä. Oliko Grace, naimisissa ollessaan tiedostamattaan muuttunut miehensä vaikutuksesta, eikä ollut enää se aiemmin omia juttujaan tekevä, itsenäinen nainen.

Grace: "Haluan nähdä sellaisen paikan, jota hän ei ole hyväksynyt etukäteen." 

*****

El Pozo de la Señora ,

"Näköala on henkeäsalpaava."

*****

Naiset karkuteillä on mielenkiintoisella tavalla kiehtova kertomus "aarteenetsinnästä". Tarina pitää sisällään kahden naisen elämän menetyksiä ja suruja. Yhteistä näille naisille on kuitenkin toiveikkuus ja voimakas usko tulevaan, joka on vahvasti aistittavissa kirjan sivuilla. Loistavasti kerrotut juonenkäänteet ja jännittävä arvoituksellisuus pitivät kiinnostuksen yllä tarinan loppuun asti. Romanttiseen, hyvänmielen feel good-tarinaan on niin helppo tempautua mukaan, ja todistaa onnellisesti päättyvää aarteenetsintää.

Ja minulle tämä kirja oli myös kiinnostava löytömatka, matka ehkä jo unohdettujen tietojen "päivityksiin"  ranskalaisista ja espanjalaisista kirjallisuuden ja taiteen merkkihenkilöistä; Simenon, Hemingway, Don Quijote, García Lorca. Monituntinen, mukava matka vierähti karttojen, googlen ja Wikipedian parissa, kiitos tämän kirjan. 

*****

Sheila O'Flanagan

Naiset karkuteillä

The Women Who Ran Away 2020

suom. Päivi Paju

Minerva 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝

 

kuva Bill Waters

Irlantilainen Sheila O'Flanagan on entinen arvopaperidiileri ja taloustoimittaja ja nykyinen bestsellerkirjailija. Hänen romaanejaan on  myyty maailmanlaajuisesti jo yli 8 miljoonaa kappaletta ja niillä on laaja, innostunut fanikunta. O'Flanagan haluaa kirjoittaa viihdettä naisista, jotka joutuvat vaikeassa tilanteessa löytämään oman vahvuutensa. Hän on kirjoittanut yli 20 romaania ja kaksi lastenkirjaa. Hän rakastaa sulkapalloa sekä nuorten luovuuden tukemista ja osallistuu aktiivisesti useisiin naisten asemaa ja lukutaitoa parantaviin hankkeisiin.

 

#helmetlukuhaaste kohta 7 Kirja kertoo ystävyydestä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti