perjantai 27. toukokuuta 2022

Simo Halinen: Nainen joka katosi

 

 

Mieheen iskee ahdistus ja hänen on pakko poistua kesken äitinsä hautajaisten. Sukulaiset odottavat häneltä, vainajan vanhimmalta pojalta muistopuhetta. Mutta muistelut neuroottisia raivokohtauksia saaneesta äidistä, jonka vihan kohteena erityisesti hän esikoispoikana oli, mitä hän voisi tästä sanoa?

"Paskat. Minun äitini oli sairas! Hän lukitsi minut pienenä pimeään huoneeseen miettimään tekojani! Hän pesi suuni saippualla kunnes en enää uskaltanut puhua!"

Ja niin mies päättää tehdä saman kuin lapsena, kadota. Äiti oli kuollut, mutta hän oli elossa, eikä äidillä ollut enää pääsyä hänen maailmaansa.

*****

Iltaöisen junamatkan jälkeen, saavuttuaan takaisin Helsinkiin hän kohtaa baarin terassilla salaperäisen naisen. Yhteisellä, yöllisellä venematkalla mies tulee vakuuttuneeksi siitä, että nainen kantaa sisällään jotain synkkää salaisuutta. Kiinnostusta herättävän naisen menneisyydessä tuntuu olevan piiloitettuja asioita ja muistoja, joihin ei saanut törmätä.

Miehen ja naisen välille syntyy kuitenkin intohimoinen suhde ja seuraavat viikot olivat onnellista, mutta erikoista aikaa; "meistä tuli jonkinlaisia rakastavaisia, joilla kummallakaan ei ollut menneisyyttä."

*****

Eräänä päivänä, ehdittyään jo rakastua mieheen nainen yllättäen katoaa. Ei miehen takia, vaan omasta syystään. Tumma menneisyys on löytänyt naisen ja saanut kiedottua lonkeronsa hänen ympärilleen. Suojellakseen itseään ja rakastamaansa miestä naisen oli livahdettava varkaan lailla miehen elämästä.

"En voisi sitoa häntä enempää itseeni ellen olisi valmis ottamaan seuraavaa askelta. Ja koska tiesin etten ollut, kai minä jotenkin etsin hetkeä, jolloin katkoa siivet miehen unelmilta." 

*****

Lähdettyään etsimään naista, mies voi vain toivoa löytävänsä tämän ennen kuin on liian myöhäistä. Hän oli löytänyt naisessa ihmisen, josta ei voinut luopua.

"Hänen olemassaolonsa on ainoa asia, joka saa minut tuntemaan että olen elossa."

*****

Nainen joka katosi on koukuttava kertomus siitä, miten vaikea ihmisen on kohdata lapsuutta varjostaneet tragediat, kaltoinkohtelut ja kaikki traumaattiset tapahtumat. Koetun pahuuden muistoista ja sen lonkeroihin kietoutumisesta on vaikea irtautua ja uskaltaa luottaa taas ihmisten hyvyyteen. Uhrinkohtalosta, jonka varjossa on saattanut piileskellä on ihmeen vaikea luopua. Kirjan tarinan vangitsevaan ja ennalta-arvaamattomaan juoneen oli ihmeen helppo tempautua mukaan. 

*****   

Simo Halinen

Nainen joka katosi

CrimeTime / Docendo 2022

Kirjan kannen kuva Docendo

Kiitos arvostelukappaleesta 💝

kuva Petri MastSimo Halinen (s. 1963) on helsinkiläinen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on julkaissut aiemmin kaksi romaania. Vuonna 2014 hänet palkittiin parhaan käsikirjoituksen Jussilla elokuvasta Kerron sinulle kaiken

 

 

#helmetlukuhaaste kohta Kirja on julkaistu vuonna 2022.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti