tiistai 27. huhtikuuta 2021

Ragnar Jónasson: Pimeys

kuva Tammi Kustannus
 

 Islanninkielinen alkuteos: Dimma 2015

 Suom. Vilja-Tuulia Huotarinen

 Tammi 2021

 238 sivua 

 

 

 

 

 

 

 

Ragnar Jónasson on islantilainen rikoskirjailija ja juristi. Hänen kirjojaan on käännetty 23 kielelle ja myyty yli miljoona kappaletta. Hän on kääntänyt Agatha Christietä islanniksi ja perustanut Reykjavik Noir-kirjallisuusfestivaalin. Hän asuu Reykjavikissa vaimonsa ja tyttäriensä kanssa. 

= Ragnar Jonassonin Hulda-sarja on jo aiemmin menestystä keränneen kirjailijan suuri kansainvälinen läpimurto. Sarja kulkee ajassa taaksepäin: toinen osa Saari tapahtuu Huldan ollessa viisissäkymmenissä ja kolmas osa Sumu vielä kymmenen vuotta aiemmin. Kirjoista on tulossa myös tv-sarja.=

= Hulda Hermannsdóttirin pitkä ura Reykjavikin poliisissa on päättymässä ennenaikaiseen eläkkeeseen, kun nuoremmat työntävät hänet tieltään. Hän päättää käyttää viimeiset työpäivänsä kadonneen nuoren turvapaikanhakijan tapauksen tutkimiseen. Samaan aikaan Huldan on myös päätettävä, onko olemassa rikoksia, joiden kohdalla on syytä antaa armon käydä oikeudesta. Aika käy kuitenkin vähiin, ja kollegatkin tuntuvat vastustavan Huldan tutkimuksia. Mutta hän ei aio antaa periksi. Kerran elämässään hän on tehnyt suuren virheen, jonka seurauksia hän kantaa mukanaan kuolemaansa saakka. Tällä kertaa Hulda aikoo varmistaa, että syyllinen saadaan kiinni. Maksoi mitä maksoi. =

Hulda on muuttanut omakotitalosta meren rannalta pieneen kerrostaloasuntoon korkealle 5. kerrokseen. Maisemaa on nyt kaupungin kadut ja kerrostalot. Nyt Hulda pelkää yksinäisyyttä ja yksinoloa. Eikä hän ole enää tervetullut työpaikalleenkaan, hänen tilalleen on jo valittu uusi nuori mies. Mutta Hulda ei halua vielä lähteä. Hän saakin jäädä vielä pariksi viikoksi ja tutkia mitä vain keskeneräistä tapausta.

"Hyvä. Yritän puuhastella jotain", Hulda sanoo viileästi."

Kirkkaanvihreällä, kahdeksankymmenluvulta olevalla autollaan, kaksiovisella tsekkiläisellä Skodallaan, hän lähtee tutkimusmatkoilleen.

Kirja kertoo Huldan kolmesta viimeisestä työpäivästä.                                               Hän alkaa tutkimaan kadonneen turvapaikanhakijan kesken jätettyä tutkimusta. Miksi Venäjältä tullut Elena oli hukuttautunut, kuten tutkimuksen loppuraportissa luki, vaikka hän oli saamassa myönteisen turvapaikkapäätöksen? 

Työkaveritkaan eivät ole halukkaita muistelemaan tapausta.

"Ilme Karenin kasvoilla oli tyhjä. Hän vilkaisi kelloaan, väläytti Huldalle hymyn ja ilmiselvästi halusi häipyä paikalta niin pian kuin suinkin. Piinallisen hiljaisuuden jälkeen hän sanoi: `En usko voivani auttaa sinua. En ole kuullut asiasta aiemmin ja teen nykyään ihan muita töitä´."

Jo toinen Huldan työkavereista kieltäytyi muistamasta tapausta! 

Kirjassa on myös takautumia Huldan lapsuudesta. Äidin huoli lapsesta, rahasta ja tulevaisuudesta oli läsnä joka päivä.

"Elämä lapsen kanssa oli vakiintunut uomiinsa. Siitä ei kuitenkaan ollut tullut elämää, josta nuori äiti oli unelmoinut, vaan pelkkää päättymätöntä taistelua. Pienokainen voi huonosti, oli ärtyisä ja etäinen, mutta äiti koetti parhaan kykynsä mukaan hoivata häntä ja osoittaa hänelle rakkauttaan."

"Kumpikaan heistä, ei nuori äiti eikä lapsen isoisä , sanonut ääneen sitä, minkä he molemmat tiesivät: he tulisivat myymään tytön summasta, joka oli niin huomattava, että se muuttaisi heidän elämänsä suunnan."

"Hän ei halunnut mennä sisälle. Eikä hän halunnut jättää tytärtään, pikku Huldaa, heidän luokseen asumaan."

" `Lähden kotiin´, hän toisti, `ja Hulda tulee minun kanssani´."

"Nuori äiti piteli tytärtään lujasti kiinni eikä aikonut milloinkaan, koskaan päästää irti."

Huomasin, että minulle tämä kirja oli erilainen dekkari. Kiinnostukseni keskittyi enemmänkin Huldan tarinaan, kuin varsinaiseen rikoksen tutkimiseen ja siihen liittyviin tapahtumiin. Ja lopuksi jäin miettimään, kuka lopulta selvittää venäläisen Elenan kohtalon? Huldahan sai selvitettyä oman tutkimuksensa.

kuva Tammi
 

Ensimmäinen lukemani islantilaiskirjailijan teos. Ja heti "osu ja uppos", tykästyin kovasti 😊

Mielenkiinnolla odotan seuraavaa toista osaa Hulda-sarjaan. Onneksi se ilmestyy jo lokakuussa 2021. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti