sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Beth Morrey: Missy Carmichaelin rakkaustarina

  Beth Morrey

  Missy Carmichaelin rakkaustarina

  alkuteos: Saving Missy

  suom. Pirjo Ruti

  Bazar 2020

  416 sivua

 

 

 

 

Beth Morrey sai kimmokkeen esikoisromaaniinsa työnnellessään oman lapsensa vaunuja paikallisessa puistossa. Nykyisin Morrey kirjoittaa täyspäiväisesti. Hän asuu Lontoossa miehensä, kahden lapsensa ja Polly-nimisen koiransa kanssa. Hän tunnustautuu paitsi koira- myös jouluihmiseksi.

Tik-tak, tik-tak. Missyn elämänpiiri on käpristynyt yksinoloksi vanhassa talossa, jonka hiljaisuuden rikkoo vain kellon tikitys. Seuranaan hänellä on muistot rakkaista, eikä Missy mitään muuta seuraa usko ansaitsevansakaan.

Missy nukkuu, herää, syö, lukee lehdestä kuolleet, käy kävelyllä, ottaa sherryn. 

Päivä päivän jälkeen jatkuu samanlaisella kaavalla. Millicent Carmichael on 78-vuotias yksinäinen eläkeläinen. Hän miettii nuoruuttaan ja muistelee, kuinka hän tutustui Leo-puolisoonsa. Muistot heidän pitkästä yhteisestä elämästä täyttävät nuo päivien yksinäiset tunnit. Kävelylenkitkin Missy tekee vain sen vuoksi, että hänellä olisi jotain kerrottavaa puhelimessa pojalleen Alistairille, joka on muuttanut Australiaan. Sen sijaan Missyn välit tyttäreensä Melaniaan ovat huonot, he vain riitelevät tavatessaan.

Missy tuntee olevansa yksinäinen, kasvoton vanhus istuessaan puiston penkillä, mutta eräänä kauniina päivänä kaikki muuttuu. Yhtäkkiä hän joutuu hetkeksi kasvotusten toisen ihmisen kanssa. Missy on pyörtynyt puiston penkille.

Nyt Missyn elämään hyökyy kaikenlaista uutta: Angela, kursailematonta kieltä käyttävä yksinhuoltajaäiti. Otis, supersankariasuissa viihtyvä miehenalku. Sylvie, ruuanlaittoon panostava sisustussuunnittelija, joka hullaantuu aarteisiin, joita hän löytää päästessään Missyn talon ullakkoa penkomaan.

Ja vihdoin Missy tajuaa, että hänen elämänsä saa uutta sisältöä. Vieraista ihmisistä ikään katsomatta voi tulla tuttuja, kun vain uskaltaa luottaa ihmisiin. Nyt Missyllä on  tunne, että hänestä välitetään. Turvaa tuo myös Bob, tyttökoira, jonka väliaikainen hoitaja hänestä tulee.

Missy, sulkeutunut ja yksinäinen ihminen, huomaa että hän uskaltaa jälleen elää.

Kirja on helppolukuinen, hauskasti kerrottu, koskettava ja elämänmakuinen tarina ystävyydestä, lähimmäisen rakkaudesta ja toisesta välittämisestä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti