torstai 17. kesäkuuta 2021

Lucinda Riley: Kadonnut sisar

kuva Bazar


   Lucinda Riley

   Kadonnut sisar

   alkuteos: The Missing Sister

   suom. Hilkka Pekkanen ja Tuukka Pekkanen

   Bazar 2021

   892 sivua

 



 

 

Lucinda Riley (s. 1967) on kotoisin Irlannista. Hän on julkaissut lukuisia kirjoja, joita on käännetty lähes neljällekymmenelle kielelle ja myyty kymmeniä miljoonia kappaleita. Hollywoodilainen tuotantoyhtiö on ostanut TV-sarjaoikeudet hänen Seitsemän sisarta-sarjaansa, jonka jokainen osa on kivunnut eri maiden myyntilistojen kärkipaikoille. 

Sarjan aloittaa Seitsemän sisarta Maian tarina.  Myrskyn sisar Allyn tarina. Varjon sisar Tähden tarina. Helmen sisar CeCen tarina. Kuun sisar Tiggyn tarina. Auringon sisar Electran tarina. Kadonnut sisar on romaanisarjan seitsemäs osa, jossa kerrotaan puuttuvan sisaren, Meropen, tarina.

*****

Sarja kertoo arvoituksellisen miljonäärin Papa Saltin eri puolilta maailmaa adoptoimista tyttäristä, joista jokainen vuorollaa etsii syntyperäänsä.

Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta-romaanisarjan tarinat ovat saaneet kipinänsä Seulasten tähtikuvion mytologiasta. Kreikkalaisessa mytologiassa Plejadit olivat seitsemän sisarusta, joita metsästäjä Orion ajoi takaa. Ylijumala Zeus pelasti sisaret muuttamalla heidät kyyhkysiksi taivaalle.

D'Aplièsen sisarukset suunnittelevat muistojuhlaa kuolleelle adoptioisälleen ja he haluaisivat mukaan myös kadoksissa olevan sisarensa. Uusien johtolankojen mukaan hän asui uusiseelantilaisella viinitilalla. Kaikki kuusi sisarta, kukin vuorollaan yrittää jäljittää Mary (Merry) McDougalia, joka miehensä kuoleman jälkeen lähti etsimään menneisyyttään, mukanaan mustakantinen muistikirja. Talletettuaan Nuala Murphyn 19-vuotiaana kirjoittamaa päiväkirjaa neljäkymmentäkahdeksan vuotta, hänen oli vihdoin aika lukea se. 

Vuonna 1920 Irlannissa puhaltavat vapaudenkaipuiset tuulet, IRA on aloittanut taistelut brittihallintoa vastaan. Nualan perheen maatila Cross Farm West Corkissa laakson suojassa oli IRA:n salainen turvatalo. Tiheämetsäinen rinne oli hyvä vartijoiden tarkkailupaikka ja tilan ladossa pidettiin iltaisin ja öisin kokouksia. Nuala sisarineen ja muut kylän naiset osallistuivat miesten rinnalla sissisotaan viemällä viestejä paikasta toiseen, kuljettamalla ammuksia vyötäisille kiedottuina ja pesemällä sotilaiden pyykkejä. 

Nuala auttoi myös niitä, joiden kodit oli myllerretty ja usein myös poltettu brittien kostoiskuissa; Oli paljon iäkkäitä pareja, jotka joutuivat asumaan kanalassaan eivätkä uskaltaneet tulla sieltä ulos.

Taistelujen keskellä Nuala pestattiin brittiylhäisön kartanoon, Argideen Houseen, Philip Fitzgeraldin hoitajaksi. Perheen poika oli, taistellessaan sodassa Ranskassa  menettänyt toisen jalkansa ja istui nyt pyörätuolissa. Nualan perheen mielestä  kartanossa työssä ollessaan hän voisi saada tärkeää tietoa brittisotilaiden liikkeistä. Nualalle alkoi nyt arki kahden maailman välissä; päivät palvelijana kartanossa ja illat hallinnonvastaisessa taistelussa.

Sinä iltapäivänä hän oli saanut astua kokonaan toiseen maailmaan, ja pää oli tulvillaan kaikkea hänen siellä näkemäänsä. 

Nuala ystävystyi Philipin kanssa ja tunsi sympatiaa miestä kohtaan. Philip opetti hänet pelamaan shakkia ja ensi kertaa elämässään Nuala sai maistaa myös kalaa, lohivoileipiä. Keskusteluissa Philipin kanssa Nuala sai tietoa maailman tapahtumista; Titanicin ja Lucitanian uppoamisista, Brooklyn-nimisestä paikasta, jonne monet perunaruton aiheuttamaa nälänhätää paenneet irlantilaiset lähtivät töihin sillan rakentamiseen.

Merry McDougalin tarina alkaa Tyynen valtameren tuliperäiseltä saarelta, josta hän lähtee miehensä kuoleman jälkeen tekemään vierailua menneisyyteensä. Hän tarvitsee rohkeutta kohdata vuosikymmeniä sitten jälkeensä jättämät kipeät ja pelottavat tapahtumat ja läheiset ihmiset, joiden kanssa hän ei ole puhunut kolmeenkymmeneenseitsemään vuoteen.

Suljin silmäni, ja ylitseni tulvahti tunteiden ja muistojen hyökyaalto, kaikki se minkä olin ankarasti yrittänyt unohtaa yli puolet elinajastani. Et voi unohtaa, Merry, se on osa sinua ...

Irlannin smaragdinvihreillä nummilla Mary (Merry) saa kuulla kaikki elämäänsä liittyvät salaisuudet; kuka olen ja mistä tulen? Mustakantinen muistikirja ja kummisetä, ikioma suojelija maan päällä, auttavat Merryä löytämään menneisyyden. 

Myös Papa Saltin adoptoimat kuusi sisarta haluavat löytää Meropen, seisemännen sisaren, jonka he haluavat myös osallistuvan muistohetkeen heidän isänsä oletetulla kuolinpaikalla. Vihjeenä heillä on tähden muotoon sommiteltu sormus, jonka myös sisar omistaa. Sormuksen tähdessä on seitsemän sakaraa, kivet smaragdeja ja keskellä timantti. 

*****

Sivu sivulta uppouduin noihin monisäikeisiin kuvioihin, Nualan elämän kuvaamiseen ja miten Merry piirtyi tuohon kuvioon, tai oikeammin sulatti sydämet ja pujahti sisään. Kirjassa kuvataan elämää Irlannin vapaustaisteluiden keskellä, kahden uskonnon erottamista ihmisistä, mitä kaikkea se aiheutti tässä kahtiajakautuneessa maassa?

Kutkuttavan jännittävän Meropen tarinan jälkeen odotan mielenkiinnolla lopullista ratkaisua Papa Saltin Seitsemän Sisaren-tarinaan. 

Kirjan myötä tutustuin taas lisää maailmanhistoriaan, tällä kertaa Irlannin lähihistoriaan. Kaikissa Rileyn Seitsemän sisarta-sarjan kirjoissa, kuten myös tässä, fiktiivisten tapahtumien ohella historiallinen osuus tarinoista kiinnostaa ja saa minut etsimään lisää tietoa kerrotuista paikoista ja maista. Ja antaamaan ymmärrystä tapahtumille.

Merry  junamatkalla Belfastiin vuonna 2008: Tunsin itsekin olevani naurettava, kun hämmästyin huomatessani, että junan ikkunasta avautuva maisema näytti samanlaiselta kuin rajan eteläpuolellakin, ikään kuin ihmisten vetämä raja voisi muuttaa jotain.

Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä tarinassa oli, kun Phipih pyysi Nualaa lukemaan hänelle runon. Nualaa, jonka kotona oli vain iirinkielisiä kirjoja, ja joka osasi vain huonosti lukea englantia. Kyse oli kuuluisan englantilaisen runoilija Wordswordin tunnetuimmasta runosta, joka kertoo narsisseista, kukista joita Nuala ei ollut koskaan nähnyt.

Ilokseni minäkin sain nyt tutustua minulle entuudestaan tuntemattomaan 1700-luvun lopulla syntyneeseen englantilaiseen runoilijaan William Wordsworthiin.


Niin yksin kuljin vaeltain kuin pilvi yllä kumpujen, 

kun äkkiä mä nähdä sain narsissiryhmän kultaisen.

suom. Aale Tynni

 

I wandered lonely as a cloud that floats a high o'er vales and hills.

When all at once I saw a crowd, a host, of golden daffodils.

- William Wordsworth -


Luettuani kirjaa jo puoleen väliin, tieto kirjailija Lucinda Rileyn kuolemasta teki loppuosan lukemisen kovin surulliseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti