tiistai 23. marraskuuta 2021

Petina Gappah: Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta

kuva Tammi

 

Kirja pitää sisällään kolmetoista lyhyttä tarinaa Petina Gappahin synnyinmaasta.  Tarinoita köyhien, mutta myös rikkaiden elämästä, aika lailla surullisia tarinoita molempien kohdalla. Kokoelma monivivahteisia kuvauksia afrikkalaisten ihmisten elämästä, toiveista ja usein saavuttamattomista unelmista.

*****

Serkkutyttöni Rambanai oli yksi mieleenpainuvimmista tarinoista. Viisi vuotta Amerikassa asuttuaan Rambanai tuli synnyinmaahansa hautaamaan isäänsä, ja paluuta takaisin meren yli ei enää ollut. 

Hänen Zimbabwensa oli jähmettynyt hänen lähtövuoteensa 1997. Hänen silloisessa maassaan oli ollut rahaa kuin roskaa, Saintsin ja Falconin meneviä opiskelija poikia menevine autoineen ja bileitä bileiden perään; hänen Zimbabwessaa ei tunnettu kaksinumeroista inflaatiota, ei väitteitä varastetuista vaaleista. Koska hän ei ollut kokenut silloisen elämän muutosvaiheita, hän puhui aina vain vanhoita hyvistä ajoista.

Nyt viisumit ja passit saatiin hararelaiseen tapaan, pulleiden kirjekuorien vaihtaessa omistajaa.

Asuttuaan sukulaistensa nurkissa vuoden ajan, Rambanai halusi isompiin ympyröihin ja lainarahojen ja pulleiden kirjekuorien avulla hän nousi eräänä päivänä British Airwaysin Lontoon-lennolle ja katosi Englantiin. Sinne katosivat myös serkun perheeltä lainatut setelit.

*****

Elegia Easterlylle oli yksi surullisimmista tarinoista. Se oli kertomus Martha Mupengosta, alueen lasten pilkkaamasta oudosta yksineläjästä. Martha oli vain tullut jostain ja vallannut tyhjillään olevan mökin. Kukaan ei tiennyt, mistä hän tuli, tuskin hän tiesi sitä itsekkään. *Hänen nimensä ja muistinsa, hänen menneisyytensä ja unelmansa häipyivät hänen mielensä usvaisiin uumeniin.*

*****

Juliana-tädin intialainen oli tarina, jonka mukana astuin Vaswanin veljesten Sekatavarakauppaan. Tapasinkin siellä tosi mielenkiintoista väkeä. Tässä intialaisen herra Vaswanin keskustamyymälässä oli tarjolla kaikkea, mitä afrikkalainen ikinä voi tarvita. Tätä mieltä oli myös apulaiseksi pestattu Mainin´Juliana, joka olikin tämän tarinan värikkäin persoona, ja herra Vaswani käyttikin täti-Julianan tempauksia liiketoimintansa edistämiseen.

"Nyt se sanoo asiakkaille, että jos ne varastaa, niin se usuttaa minut niiden kimppuun. Tuo nainen hakkaa heidät niin kuin minutkin." 

*****

Kirjan tarinoiden yleissävy on mielestäni melankolinen, vaikka huumori, paikoin ironinenkin sävyttää lähes jokaista tarinaa. Elämään kuuluvan pulan ja ahdingon keskellä ihmiset tuntuvat kuitenkin löytävän asioita, joista voi ottaa iloa ja hauskuutta kaikessa köyhyydessä ja epätoivossa. Myös kuolema ja hautajaiset ovat useimpien ihmisten elämään kuuluvia arkisia asioita. Kirja sisältää myös teräviä ja tarkkoja havaintoja tuon ajan Zimbabwesta, jossa elettään mustan pörssin ja korruption sävyttämässä yhteiskunnassa. 

*****

He hiipivät pois Easterly Farmista, sarastukseen. 

 

Petina Gappah

Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta

alkut. An Elegy for Easterly 2009

suom. Seppo Loponen

Tammi / Keltainen kirjasto 2009 

kuva Markko Taina


Petina Gappah on zimbabwelainen kirjailija, jolla on oikeustieteen tutkinnot Cambridgesta sekä Gratzin ja Zimbabwen yliopistoista. Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta on Gappahin esikoisteos ja se sai Guardianin esikoispalkinnon.

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut tämän joskus, mutta en muista enää paljoa. Joka tapauksessa Gappah on kiinnostava kirjailija, ja pitäisikin lukea myös hänen romaanejaan. Muistojen kirja onkin ollut suunnitelmissani, mutta on jäänyt vielä lukematta. Zimbabwe on maa, josta kertovaa kirjallisuutta ei varmasti ole suomennettu kovin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Muistojen kirja on minunkin suunnitelmissa ottaa luettavaksi. Minulla heräsi puolisen vuotta sitten kiinnostus afrikkalaiskirjailijoiden teoksiin,varsinkin naisten kirjoittamiin. Monia kiinnostavia nuoria naiskirjailijoita olen löytänytkin ja monta kirjaa odottaa hyllyssä lukuvuoroa. Harmi vain, kun aika on rajallista. Lukuhaluja kyllä olis ;)

      Poista