maanantai 29. marraskuuta 2021

Yashar Kemal: Haukkani Memed


"Taurusvuoriston rinteet kohoavat itäisen Välimeren rannasta Turkin etelärannikolla tasaisesti ylöspäin valkoisten kuohujen piirittämistä rantakallioista huippuihin asti ... "

Tämä karu, mutta kaunis alue on nuoren Ince Memedin maisemaa. Isänsä kuoleman jälkeen tämä nuori poika asuu äitinsä kanssa yhdessä Ohdaketasangon kylässä. He asuvat pienessä savikattoisessa hökkelissä, jossa on vain yksi huone. Kaksitoistavuotias Memed raataa äitinsä kanssa vuokraviljelijänä suuromistaja Abdi agan hallitsemilla ohdakepelloilla. Kauan sitten oli aika, jolloin nämä pellot kuuluivat kaikille, ennen kuin Abdi agan isä riisti väkivalloin alueen maat niiden omistajilta. 

Kylän köyhät asukkaat tietävät tuskin mitään kylän ulkopuolella olevasta maailmasta. Nälkiintynyt ja Abdi agan jatkuvan pahoinpitelyn kohteena oleva Memed päättää eräänä aamuna karata vuohipaimeneksi meren lähellä olevaan kylään, josta hän on kuullut tarinoita. Epäonnisen karkumatkan jälkeen Memed joutuu takaisin armottoman isännän orjaksi, mutta kapinahenki  ja unelmat paremmasta elämästä ovat jo alkaneet herätä nuoren miehen ajatuksissa.

Miten rajallinen ihmisen näkökenttä onkin, hänen mielikuvituksensa ei tunne rajoja. Ihminen joka ei ole koskaan ollut Deyirmenolukin kylän ulkopuolella voi silti luoda kokonaisen mielikuvitusmaailman, joka voi ulottua tähtiin asti. Matkustamatta minnekään ihminen voi tunkeutua maailman ääriin.

*****

Kaipaus uuteen parempaan elämään saa epätoivoisen Memedin pakenemaan kylästä rakastamansa nuoren naisen kanssa, joka on kihlattu toiselle. Traagisiin tapahtumiin päättyvä pakomatka johtaa siihen, että Memed pakenee vuorille ja joutuu siellä aloittamaan elämänsä lainsuojattomana, muiden alueella piileskelevien rosvojen joukossa.

"Sillä miehellä on yliluonnollisia lahjoja, hän on kertakaikkiaan kadonnut .... Luodit eivät pysty Hoikkaan Memediin."

Poliisin joukot ja näiden värväämät vuoriston rosvojoukot yrittävät saada Memedin  väijytykseen. Ihmiset jotka tiesivät hänen piilopaikkansa eivät ikinä kertoneet niistä. Se oli ollut aina vuoristolaisten talonpoikien tapa, ja etsijöiden oli vaikea löytää sellaisen rosvon tukikohtaa joka oli talonpoikien suojeluksessa. Varsinkin nyt, kun tämä nuori "Robin Hood" oli alkanut auttaa köyhiä ihmisiä heidän taistelussaan rikkaiden maanomistajien mielivaltaa vastaan. Memedin aloittaman kapinan innoittamina köyhille vuokrapelloilla raataville kyläläisille herää myös usko parempaan tulevaisuuteen.

*****

Haukan rohkeuden omistavan mieheksi varttuneen, oikeudenmukaisuuden puolesta taistelevan ja elämänsä vaarantavan Memedin tarinan parissa viettämäni aika on ollut monessa suhteessa mieleenpainuva. Minulle Yashar Kemalin luoma kaunis kerronta uppoaa kyllä niin kuin "veitsi voihin". Hitaasti etenevä tarina mielenkiintoisine käänteineen pitää minut taatusti otteessaan. Kirjassa silmiini piirtyivät kuvat maailmasta, jossa vaihtelevat luonnon monimuotoinen kauneus ja toisaalta ihmisten petollisuus ja raakuus toisiaan kohtaan. Tunteita herättävää luettavaa oli Memedin lukuisten ystävien uskollisuus, avuliaisuus ja välittäminen tilanteissa, joissa heidän oma elämäkin oli uhattuna. Luonnon ja ihmisten välinen suhde tulee niin runollisesti esiin Kemalin kerronnan myötä. Yksi minulle mieleenpainuvin oli tarina (legenda) Haukkakalliosta; sammaleinen kalliojyrkänne, joka nousee pystysuorana kohti taivasta.

*****

Ihminen kasvaa, kehittyy ja kypsyy maaperänsä mukaan. Memed kasvoi karussa maassa.

Jos ei ymmärrä luontoa, 

ei pysty ymmärtämään ihmistäkään."

 

Yashar Kemal

Haukkani Memed

alkuteos Ince Memed 1 1958

suom. Eva Siikarla 

Ohdaketrilogia #1

Tammi / Keltainen kirjasto 1976

 

Yashar Kemal on tunnetuin nykyturkkilainen kirjailija. Hän syntyi 1922 köyhässä  eteläanatolialaisessa kylässä. Hän työskenteli mm. puuvillanpoimijana, tehtaantyöläisenä ja suutarina, ja perusti lopulta konekirjoitustoimiston auttaakseen lukutaidottomia laatimaan kirjeitä ja anomuksia. 1950 hän joutui vankilaan nostatettuaan tuhansia pienviljelijöitä epäoikeudenmukaista vedenjakelua vastaan. 1971 häntä syytettiin "maanalaisesta kommunistisesta toiminnasta" ja tuomittiin jälleen vankeuteen. Hän valitti tuomiosta, tuomiota ei ole pantu täytäntöön. Haukkani Memed on hänen esikoisromaaninsa.

2 kommenttia:

  1. Yashar Kemal kuulostaa kiinnostavalta kirjailijalta: tuo kaunis kerronta, luonnon ja ihmisen välinen suhde ym. Pitäisi kyllä tutustua hänen kirjoihinsa. Nuo jakamasi otteetkin ovat hyviä, kuten tuo ajatus, että matkustamatta minnekään voi tunkeutua maailman ääriin. Sitä minäkin teen lukemalla. Onneksi on kirjat! ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samasta asiasta nautin minäkin, onneksi on kirjat. Maailma avartuu myös niiden kautta. Kemalin tarinoiden maailman on jotenkin niin kaunis, vaikka kertomukset ovat hyvinkin raadollisia. Minua kiinnostaa myös näissä kirjoissa minulle aiemmin niin outo kulttuuri,jota yritän näiden kertomusten kautta ymmärtää.

      Poista