kuva Into-kustannus |
Saksalaisten joukkojen saapuminen Itävaltaan vuonna 1938 oli alku vainolle juutalaisia kohtaan. Suurvaltaa suunnitellut Saksa oli saanut liitettyä Itävallan vapaaehtoisesti mukaan, vaikka Euroopan suurvallat tuomitsivat hyökkäyksen itsenäiseen maahan.
Kansainvälinen vastarinta murtui jo ennen kuin se edes nousi. Maailma jätti Itävallan susille. Ja Itävalta toivotti ne tervetulleeksi.
Saksalaisten tultua maahan ja Wieniin
juutalaisia alkoi lähteä maasta, myös Gustavin Edith-tytär sai äitinsä
Tinin avulla työviisumin Britaniaan, ja lopulta myös perheen kuopus, Kurt pääsi muuttaman äidin vanhan ystävän avulla turvaan Amerikkaan.
*****
Seuraavana vuonna syttyneen toisen maailmansodan aikaan kukaan maassa asuva juutalainen ei ollut enää turvassa. Ensimmäisten pidätettyjen joukossa olivat Gustav Kleinmann 15-vuotiaan poikansa Fritzin kanssa, he olivat joutuneet naapureidensa ilmiantamiksi.
Aluksi Gustav ja Fritz kuljetettiin Saksaan Buchenwaldin keskitysleirille, jossa he joutuivat nälän, kidutuksen ja raakuuksien keskellä työskentelemään läheisellä kivilouhoksella.
Gustav päiväkirjassaan: "Vuosi oli vaihtunut, mutta tässä maailmassa ei muuttunut mikään muu kuin vuodenajat, ja ihmisiä kuoli päivittäin. Savu krematoriosta nousi jääkylmään ilmaan ja toi vankien sieraimiin heidän oman tulevaisuutensa hajun."
*****
Yli kolmen vuoden Buchenwaldissa viettämänsä vankeusajan jälkeen Gustav oli joutunut Auschwitzin keskitysleiriin siirrettävien listalle ja isä ja poika tiesivät, että edessä olisi nyt varma kuolema. Fritz tiesi, ettei hän voinut jättää isäänsä ja sai järjestettyä itsensäkin siirrettävien listalle.
*****
Toisiinsa tukeutuen ja suuren rohkeutensa ansiosta Gustav ja Fritz jaksoivat elää nämä synkät ja painajaismaiset viisi vuotta elämästään.
Gustav yritti unohtaa leirillä näkemänsä ja kärsimänsä, Fritz suhtautui kokemuksiinsa aivan toisin. Hän muisti kaiken elävästi ja tarkoituksella ja oli täynnä vihaa.
*****
Kirja perustuu holokaustista selvinneen Gustav Kleinmannin salaa pitämän päiväkirjan tarkkoihin merkintöihin koko keskitysleireillä viettämänsä viiden vuoden ajalta.
Kirjan lukeminen oli ajoittain hyvinkin vaikeaa. Tietoisuus siitä, että kaikki tässä teoksessa kerrottu on ollut todellista. Kuinka sattumanvaraista elämä näillä kuolemanleireillä on ollut. En taida löytää sanoja, millä ilmaisisin tämän vahvan, suuria tunteita herättäneen tositarinan minuun jättämän muistijäljen. Minullekin nämä historiaa järisyttäneet tapahtumat ovat toki jo entuudestaan tuttuja, mutta tässä kirjassa ne palautuivat erityisen järkyttävällä tavalla taas tietoisuuteen.
Fritz: "Mitä koko painajaismaiseen kokemukseen tuli, se ei jättäisi häntä koskaan rauhaan, vaan muistot vainoaisivat häntä koko elämän ajan. Kuolleet pysyivät kuolleina, elävillä oli arpensa, eivätkä heidän tarinansa unohtuisi milloinkaan."
*****
Jeremy Dronfield
Poika joka seurasi isäänsä Auschwitziin
alkuteos: The Boy Who Followed His Father into Auschwitz
suom. Heli Naski
Into 2021
Kiitos arvostelukappaleesta 💝
Walesilaissyntyinen Jeremy Dronfield on kirjailija, historioitsija ja entinen arkeologi. Hän on kirjoittanut romaaneja, tietokirjoja ja elämänkertoja. Poika joka seurasi isäänsä Auschwitziin oli Sunday Timesin ja Amazonin bestseller-listojen kärkisijoilla, ja se on käännetty viidelletoistakielelle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti