torstai 13. tammikuuta 2022

Sofie Sarenbrant: Valheenpunoja

kuva WSOY

Koulun suunnistuspäivän jälkeen lenkkipolun varrelta löytynyt teinipojan ruumis aiheuttaa kuohuntaa Bromman hienostoalueella. Julman raa´asti tapettu poika oli ollut lupaava jalkapalloilija, ja kuulunut liikunnanopettaja Joakim Wilsonin valmentamiin pelaajiin, johon myös Emman sisarenpoika kuului. Liikunnanopettaja oli se, joka oli löytänyt ruumiin.

"Melkein kuin hänen kimppuunsa olisi käynyt jokin petoeläin .... Poika on niin nuori. Raaka ja väkivaltainen tekijä on kiduttanut pojan hengiltä. Ja jättänyt hänet sitten maahan oksien ja neulasten keskelle." 

Onko liikkeellä alueella aiemmin väkivaltaisesti ryöstellyt nuorisojengi? Rikospoliisi Emma Sköld työtovereineen aloittaa kilpajuoksun löytääkseen syyllisen, ennen kuin alueella tapahtuu lisää väkivaltaisia kuolemia. Rikostutkijat joutuvat työskentelemään äärimmäisen paineen alaisena, ja Emman pomo Lindberg hermostuu aina välillä Emman toimintaan tämän uhmatessa sääntöjä ja toimiessa omin päin. Emma tajuaa kyllä itsekin hölmöilleensä, joutuessaan pulaan ja saattaessaan itsensä ja joskus myös työtoverinsa vaaralle alttiiksi.

Työssään kunnianhimoinen rikospoliisi Emma ei päästä kuulusteltavaansa helpolla.

"Naispoliisi, jolla on vaaleat hiukset ja vihertävänruskeat silmät, katsoo minuun kriittisesti. Emma. Hänen kauniit kasvonsa häikäisevät, mutta tiukka ääni ja terävä katse pelottavat. kaikista tapaamistani poliiseista pelkään eniten juuri häntä, koska hän ei ole oikeasti niin mukava kuin miltä näyttää. Hän on kivikova." 

*****

Emman yksityiselämässä tavallinen arki keskittyy paljolti lastenhoidon jaksottamiseen työkiireiden keskellä. Työtoveri Thomas Nyhlén (Nyllet), Emman lapsen isä on usein arjessa apuna, vaikkakin hänen oma sekava elämänsä aiheuttaa ajoittaista hämmennystä. 

Tarinassa seurataan rikostutkinnan vaiheita tutkimusten tiivistyessä hyvinkin lähelle Emman ja hänen läheistensä ja työtovereidensa elämää. Aiempien sarjasta suomennettujen kirjojen sivuilta tuttujen henkilöhahmojen elämää seurataan tässäkin osassa.

***** 

Valheenpunoja jatkaa Sarenbrantin upeaa Emma Sköld-sarjaa. Ajankohtaiseksi tämän julman tarinan tekee tietoisuus, että silmitön nuorisoväkivalta on tullut osaksi yhteiskuntaa, myös meillä Suomessa. Nuorten lisääntynyt ja entisestään raaistuneempi väkivalta, jonka jatkumisen mahdollistaa se tosiasia, että sitä ei haluta tai uskalleta nähdä, sille ummistetaan silmät. Kukaan ei uskalla puuttua asioihin, ei varsinkaan asianomaiset itse. Voiko useamman nuoren elämässä lisääntynyt pahoinvointi jäädä vanhemmilta huomaamatta?

***** 

Asioiden kertomisesta ja avun pyytämisestä tulee päivä päivältä vaikeampaa;

"Jos sanot jotakin, muillekin käy huonosti."

"Tässä jutussa on pelkkiä häviäjiä."

*****

Sofie Sarenbrant

Valheenpunoja

Alkuteos: Mytomanen 2020

suom. Helene Bützow 

WSOY 2021

Emma Sköld #8

Kiitos arvostelukappaleesta 💝

 

kuva WSOY
Sofie Sarenbrant (s.1978) on pohjoismaisen rikoskirjallisuuden kuningatar. Kymmenisen vuotta sitten hän loi Emma Sköldin - kauniin, yltiörohkean ja sinnikkään sankarin, joka eroaa aiemmille ruotsalaisille dekkareille tyypillisistä poliiseista. Emma-Sköld-sarjasta tuli heti valtava hitti Ruotsissa ja sama menestys on jatkunut kansainvälisesti. Kirjoja on käännetty jo 15 kielelle ja niitä on myyty yli kolme ja puoli miljoonaa kappaletta. Sarenbrant asuu itsekin romaaneistaan tutussa Brommassa Tukholman lähellä miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti