lauantai 9. huhtikuuta 2022

Lucinda Riley: Italialainen tyttö

kuva Bazar

"Ei kai rumaan vaaleanpunaiseen mekkoon pukeutuneesta tytönruipelosta voinut lähteä niin puhdasta ja täydellistä ääntä? ... Sävelet suoltuivat esiin vaivattomasti, ääni oli luonnostaan hallittu ja esityksen musikaalisuus oli ilmeinen. Sellaista lahjakkuutta ei voinut opettaa." 

Roberto Rossini oli Milanossa oopperalaulua opiskeleva nuori mies, joka kohtasi 11-vuotiaan nuoren lettipäisen Rosanna Mencinin tullessaan juhlimaan äitinsä Marian syntymäpäivää synnyinseudulleen.

*****

Rosannan koti oli pieni asunto hänen isänsä omistaman pienen kahvilan yläkerrassa Napolin Piedigrottassa. Mencinin perheen Marco-isä oli ylpeä noustuaan kahvilansa menestymisen myötä köyhyydestä, ja pystyttyään nyt elättämään perheensä. Rosanna oli huoleton ja onnellinen lapsi, jonka haaveet eivät ulottuneet seuraavaa auringonlaskua pidemmälle.

Mutta sitten tuli eräs elokuun ilta, jolloin Rosanna sai kuulla olevansa jollakin tapaa erityinen, ensimmäistä kertaa elämässään. Ja hän tunsi, että hänen kohtaamansa nuori Roberto tulisi muuttamaan hänen elämänsä.

"Tuntuu mahdottomalta uskoa, että niin pieni tyttö saattoi rakastua jo ennen murrosikää, mutta muistan varsin elävästi sen hetken, jona näin hänet ensimmäisen kerran..."

*****

Isoveljensä Lucan ansiosta Rosanna pääsi ottamaan, vanhemmiltaan salaa laulutunteja Roberton suosittelemalta La Scalasta eläkkeelle jääneeltä opettajalta. Myöhemmin, stipendin saatuaan Rosanna pääsi jatkamaan opintojaan Milanoon, jossa La Scalan taiteellinen johtaja ihastui hänen ääneensä.

"Ääni oli puhtaimpia hänen kuulemiaan sopraanoja. Siinä oli väriä, sävyä, voimaa ja syvyyttä. Vaikean aarian joka ikinen sävel oli selkeä ja täydellisesti harkittu. Sen lisäksi tyttö tuntui ymmärtävän, mistä lauloi."

*****

Tulevina vuosina Rosannan tie lahjakkaana oopperalaulajana vei hänen maailman metropolien upeimmille estradeille, jossa hän sai laulaa rakastamansa Roberton parina. Kaikennielevä rakkaus Robertoon vei Rosannalta hänelle aiemmin tärkeät ihmissuhteet ja murheellisena hän joutui jättämään myös Italian oopperalavat.

"Se hinta minun oli kuitenkin maksettava Roberton kanssa koetusta onnesta."

Ajan myötä synkät salaisuudet Robertosta lankesivat paljastuessaan myös Rosannan rakkaimpien ihmisten elämään. Kaikki tämä sai hänet lopulta tajuamaan, että suurinkaan rakkaus toista ihmistä kohtaan ei aina ole hyväksi, ja kuinka paljon vääriä päätöksiä tehtiin rakkauden takia.

*****

Italialainen tyttö julkaistiin nimellä Aria jo vuonna 1996, jolloin Lucinda Riley käytti kirjailijanimeä Lucinda Edmonds. 

Kirjan tunteellinen, rakkaudentäyteinen ja mukaansatempaava tarina vei minut matkalle loisteliaaseen oopperan maailmaan. Taianomaisesti kerrottu tarina Napolin sivukaduilla kasvaneen nuoren lahjakkaan tytön tiestä oopperalavojen säkenöiväksi tähdeksi. Tarina rakkaudesta, jonka vuoksi hän oli menettää perheensä, uransa ja lopulta myös itsensä. Lohdullinen tarina anteeksiantavasta rakkaudesta, joka ei koskaan kuollut.

"Näen hänet koko ajan kaikkialla."


Lucinda Riley

Italialainen tyttö

The Italian Girl 2014 (Lucinda Edmonds)

suom. Hilkka Pennanen

Bazar 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝
 

kuva Roni Rekomaa


Irlantilaissyntyinen Lucinda Riley (1965 - 2021) oli taiturimainen ja rakastettu tarinankertoja. Häneltä on julkaistu lukuisia kirjoja, joita on myyty kymmeniä miljoonia kappaleita maailmanlaajuisesti. Kirjailija tunnetaan erityisesti huippusuosion saaneesta Seitsemän sisarta-romaanisarjastaan, josta on Suomessa julkaistu kaikki tähän mennessä ilmestyneet osat. Lisäksi hänen yksittäisistä teoksistaan ovat suomeksi ilmestyneet romaanit Keskiyön ruusu, Enkelipuu, Perhosten huone, Vaarallinen kirje, Oliivipuu ja Italialainen tyttö

 

 

#lukumatkamenneisyyteen kohta Rakkaus.

#helmetlukuhaaste 2022 kohta 38. Kirjassa toteutetaan unelma tai haave.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti