tiistai 29. maaliskuuta 2022

Elly Griffiths: Muukalaisen päiväkirjat

kuva Tammi

Clare Cassidy opettaa Cardiffissä Talgardin lukiossa luovaa kirjoittamista ja on kirjoittamassa kirjaa goottikirjailija R.M. Hollandista. Koulun vieressä sijaitsee vanha kaksikerroksinen rakennus, missä Holland aikoinaan asui vaimonsa Alicen kanssa. Työnsä ohella Clare pitää kurssia, jossa aiheena ovat Hollandin teokset.

"R.M.Holland meni naimisiin Alice Avery-nimisen naisen kanssa. He asuivat täällä, tässä talossa, ja Alice kuoli, mahdollisesti pudottuaan portaissa. Hänen aaveensa kerrotaan kummittelevan täällä, leijailevan toisen kerroksen käytävillä tai jopa leijuvan alas portaita. Sanotaan, että hänen näkemisensä tarkoittaa lähestyvää kuolemaa."

*****

Hollandin kirjojen tarinat alkavat yhtäkkiä muuttua todeksi, kun Claren hyvä ystävä ja kollega Ella löydetään murhattuna. Rikospaikalle jätetty viesti "Helvetti on tyhjä" viittaa Hollandin novelliin Muukalainen, ja se on myös sitaatti Ellan opettamasta näytelmästä. Kuoleman tutkinnan yhteydessä paljastuu yhtäläisyyksiä Hollandin teokseen Muukalainen ja väistämätöntä on, että seuraavien päivien aikana tapahtuu uusi murha. Liikkeellä tuntuu oleva tappaja, joka kopio tätä viktoriaanista novellia. Ja mikä on Marianan tarina; nuoren tytön, joka tuntuu olevan olemassa vain Hollandin sanoissa?

*****

Samoin kuin murhattu Ella päiväkirjoissaan, myös Clare purkaa tuntojaan päiväkirjaansa, ja Clare tuntee nyt olevansa rikoksen keskiössä, etenkin kun hänen päiväkirjoihinsa ilmestyy karmaisevia viestejä, samalla käsialalla kirjoitettuja kuin kuolleen vierestä löytynyt viesti.

*****

Murhamysteeriä tutkimaan määrätään nuori Harbinder Kaur, intialaistaustainen tummahiuksinen rikoskonstaapeli. Kaur on 35-vuotias nainen, joka asuu yhä perheensä kanssa ja jonka äiti odottaa häntä päivittäin ruoka valmiina. Tutustuttuaan Clareen, nuori rikostutkija on nyt huolissaan tästä, ja tämän oudoista aavistuksista.

Clare: "Käsittelen novellia luovan kirjoittamisen kurssillani. Ja yksi asia, jonka opetan joka kerta, on se että kauhutarinaperinteessä asiat tapahtuvat kolmen ryhmissä." 

Käykö niin tässäkin rikoksessa?

*****

Yrityksistäni huolimatta en mitenkään voinut aavistaa juonen lopputulosta, niin polveilevasti Griffiths oli sen tähän(kin) kirjaansa rakentanut. Muukalaisen päiväkirjat oli tarina, joka piti sisällään toisen tarinan. Kirjan jännitystä tihkuvat tapahtumat etenivät kolmen henkilön kertomusten kautta. Mielenkiintoiset henkilöhahmot; Clare, hänen 15-vuotias tyttärensä Georgia ja rikoskonstaapeli Harbinder Kaur ja mystinen goottilaistyylinen tarina piti otteessaan, ja sivu sivulta uppouduin yhä syvemmälle tähän jännittävään murhamysteeriin. Toivottavasti pian suomennetaan seuraavat Kaur-sarjan osat The Postscript Murders #2  ja Bleeding Heart Yard #3. 

*****

Elly Griffiths

Muukalaisen päiväkirjat

alkut.The Stranger Diaries 2018

suom. Cristina Sandu

Harbinder Kaur tutkii #1

Tammi 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝


 

kuva Sara Reeve
Elly Griffiths (s. 1963) on englantilainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta huippusuositusta dekkarisarjasta. Harbinder Kaur tutkii-sarjassa intialaistaustainen rikosylikonstaapeli tutkii kirjallisesti sävyttyneitä kuolemantapauksia. Ennen kirjailijauraansa Griffiths työskenteli lastenkirjallisuuden parissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti