maanantai 11. huhtikuuta 2022

Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan perijä

kuva Gummerus

Martta ja Matti palaavat vuosien jälkeen höyrylaivalla Ruotsista, jonne he olivat muuttaneet ottovanhempiensa Jenny ja Fredrik Barkerin kanssa. Martan veli Matti aloittaisi opiskelun Turun suomalaisessa lyseossa, ja hän halusi lukea lakimieheksi, ettei tarvitsisi kyntää peltoja elääkseen. Ruotsissa heillä ei ollut mistään puutetta, mutta he olivat kaivanneet takaisin lapsuutensa maisemiin, jossa heidän vanhat ystävänsä asuivat.

*****

Barkerin puuvillatehtaan oli perinyt Fredrikin veljenpoika Robert, joka alkaa nyt tutustuttaa vastentahtoista Marttaa kaupungin seurapiireihin, jossa kuitenkin tunnutaan muistavan Martan alhainen syntyperä. Olihan hän alkuperältään,veljensä Matin tavoin vain köyhä orpolapsi, jonka Liedon kappalaisen leskivaimo Jenny Malmström oli ottanut kasvattilapsekseen.

*****

Suomessa eletään 1900-luvun alkua, jolloin poliittinen liikehdintä yltää myös Turkuun ja tuntuu,että koko yhteiskunta on nyt sekaisin. Pikkuserkku Robertin poliittinen kiihkoilu on tuntunut tarttuvan myös Mattiin, ja se saa Martan huolestumaan.

Martta aloittaa työn Turun kansankirjastossa, ja hän viihtyy uudessa työssään hyvin tavatessaan lainausosastolla päivittäin uusia ihmisiä. Myös Matti on saanut paljon uusia ystäviä, jotka vaikuttivat kunnon pojilta, ja Martasta tuntuu, että veli on löytänyt paikkansa Turussa paljon nopeammin kuin hän. 

Mutta sitten kirjastoon aletaan tehdä yllätystarkastuksia ja sanomalehdet ovat mustanaan sensurointeja. Painoylihallituksen määräyksestä kirjastosta piti hävittää arveluttavia kirjoja. Marttaa suututti suomalaisten kansallisaarteiden sensuroiminen ja hänellä oli omat ratkaisunsa tähän asiaan.

"Napoleonin sodista kertovat kirjat Martta oli pystynyt surutta poistamaan, mutta kun olisi pitänyt hävittää Minna Canthin, Arvid Järnefeldin ja Juhani Ahon kirjoja, hän nousi sisäiseen kapinaan. Painoylihallituksen mielestä ne olivat siveellisyyttä loukkaavaa katuojakirjallisuutta."

*****

Lapsuuden maisemissaan Kuuvuoren kukkuloilla Martta tapaa myös lapsuudenystävänsä Juho Lehtosen, jonka raamikas olemus herättää Martassa outoja tuntemuksia. Marttaa piirittävä Robert Barker yrittää varoitella häntä työväen kanssa seurustelusta. Varoituksista huolimatta Martta tulee sekaantuneeksi ystäviensä kanssa hankkeeseen, jossa hän tuntee toimivansa isänmaan hyväksi. Suurlakkoa suunnitellaan ja Marttakin osallistuu Juhon ja muiden työläisten kanssa kaupungissa järjestettäviin mielenosoituksiin. Martta tuntee olevansa yksinäinen ja outo lintu kahden maailman välissä.

"Oli kaksi miestä, jotka olivat saaneet hänen maailmansa sekaisin. Toinen, joka ei häntä halunnut, ja toinen, joka halusi mutta ei voinut saada. Ja hän kun oli luullut, että miehet eivät voisi herättää hänessä mitään suurempia tunteita." 

*****

Puuvillatehtaan perijä on itsenäinen jatko-osa Puuvillatehdas-sarjan aloitusosalle Puuvillatehtaan varjossa. Fiktiivisten henkilöhahmojen rinnalla sain tutustua tuon ajan todellisiin henkilöihin ja tapahtumiin. Kirjan alkuun painetun kaupungin kartan pariin palasin monen monta kertaa, kun seurasin Martan mukana vaikka kaupungin laitamalla sijaitsevan Portsan puutaloalueelle. Mielenkiintoista oli myös tarkkaan piirretyt ajankuvakset elämästä 1900-luvun alun Suomessa, etenkin asusteiden yksityiskohtaiset kuvaukset olivat kiinnostavaa luettavaa. Kirjan tarina oli romanttinen kertomus nuorten ihmisten elämästä sortovuosien keskellä. Suurlakon päättymisen myötä alkoi uusi aika, vai alkoiko? Marttaa vaivaavat ristiriitaiset ajatukset eivät jättäneet häntä rauhaan.

"Milloin tämä piina päättyisi? Tämä tuskallinen kaipaus."

 

 

Ann-Christin Antell 

Puuvillatehtaan perijä

Puuvillatehdas-sarja #2

Gummerus 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝

 

kuva Marek Sabogal


Ann-Christin Antell asuu Turussa ja työskentelee kirjastonhoitajana kaupunginkirjastossa. Hän on opiskellut arkeologiaa, historiaa ja kansantiedettä. Kirjoittamaan häntä inspiroivat rakkaus romantiikkaan, kotikaupunkiin ja sen kulttuurihistoriallisiin maisemiin. Esikoisromaani Puuvillatehtaan varjossa (2021) löysi tiensä lukijoiden sydämiin ja on ollut myynti- ja arvostelumenestys. Sitä on kiitetty etenkin elävästä ajankuvasta ja koukuttavuudesta.

 

 

#lukumatkamenneisyyteen  kohta 1900-luku

#helmetlukuhaaste 2022 kohta 14 Kirja kertoo historiallisesta tapahtumasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti