torstai 26. syyskuuta 2024

Stefania Auci: Leijonien talvi

kuva Sitruuna Kustannus

 

Leijonien talvi jatkaa tositapahtumiin pohjautuvaa, fiktiivistä tarinaa Italian yhden menestyneimmän suvun vaiheista.  Jo 1800-luvun alun Italiassa maustekauppiaina aloittaneen sisilialaisen Florion suvun yritystoiminnan jatkuminen on nyt nuoremman polven käsissä. Tehtaita, palatseja ja laivoja omistava suku hallitsee nyt Sisiliaa. Eletään 1840-lukua ja Casa Florio on nyt  Ignazion käsissä. Koko Palermo kunnioittaa ja pelkää tätä pelotonta perijää. Florion maineikas ja jatkuvasti laajeneva kauppatalo on saanut nyt uuden isännän.

*****

Jatkaessaan perheen nimeä ja lujittaakseen sen vakavaraisuutta ja valtaa Ignazion on luovuttava paljosta, jotta tie Sisiliasta Euroopan poliittisten juonittelujen maailmaan on mahdollista. Välimeren herruus höyrylaivoilla ja Euroopan hovielämän saavuttaminen on Ignazion tähtäimessä. mutta menestys vaatii häneltä suuria uhrauksia. Tie Palermon aatelisiin saleihin ja jopa Savoijin kunigashuoneen hoviin on mahdollista vain aatelisen paronittaren kautta.

***** 

Ignazion poika Ignazziddun jatkaa esi-isiensä työtä yhä levottomimmissa oloissa. 1890-luvun lopulla Palermo on muuttunut kuin ruutitynnyriksi, jossa rikollisuus ja korruptio kukoistaa. Mutta maailma on avautunut Florion dynastialle, ja rahtia ja matkustajia kuljetetaan aina Jakartasta New Yorkiin. Palermo Sisiliassa on kuitenkin ollut aina koti. 

Florioitten loistokkaan historian takana on suurelta osin olleet vaikuttamassa miestensä rinnalla sukuun aatelista verta tuoneet vaimot. 

***** 

Kirja sisältää kiinnostavan, todellisuuteen perustuvan fiktiivisen kertomuksen parin sadan vuoden takaisesta Italiasta. Tarina pitää sisällään mielenkiintoisen historian köyhästä sisilialaisesta suvusta, joka sai luotua maailmanlaajuisen kauppahuoneen. Kiinnostava kertomus ajasta, jolloin työllä ansaitut saavutukset ja rikkaus eivät riittäneet menestykseen. Eletään aikaa, jossa ihmisen arvo mitattiin titteleissä. Aikaa, jossa aatelinen veri oli tie menestykseen. Kirjan tarinassa matkataan sellaiseen aikakauteen ja maailmaan, jolloin vain poikalapsilla oli merkitystä suvun tulevaisuuden kannalta.

Tässä oli taas yksi niistä kirjoista, joka "osui ja upposi". Upea tarina, joka kerronnallaan vangitsi minut 💙

*****

Stefania Auci

Leijonien talvi

Tarina Florion perheen vaiheista  0sa 2.

alkut. L´inverno dei Leoni

suom. Taru Nyström

Sitruuna 2021

 

kuva Yama Martellanz
Stefania Auci on kirjoittanut blogeja ja online-julkaisuja jo pitkään. hänen kiinnostuksensa Florion sukuun on pohjaton. Luettuaan kaikki sukua käsittelevät kirjat ja julkaisut hän penkoi antiikkiliikkeet ja kirpputorit löytääkseen johtolankoja Florioista: vaatteita, lauluja, kirjeitä, peltipurkkeja, parfyymi- ja marsalapulloja. Hän halusi näyttää kuinka erityinen ja kiehtova Florion suvun tarina edelleenkin on. Auci on ammatiltaan erityisopettaja ja hän asuu Palermossa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti