sunnuntai 7. heinäkuuta 2024

Roy Jacobsen: Valkoinen meri

kuva Sitruuna 

 

Eletään toisen maailmansodan aikaa, kun Ingrid palaa rakastamalleen Norjan ulkosaaristossa sijaitsevalle karulle synnyinsaarelleen. Barrøyn saarella kasvanut ja siellä lapsuutensa viettänyt Ingrid on nyt saaren ainoa asukas, näin hän aluksi luulee. Varustautuessaan tulevaan yksinäiseen talveen Ingrid, rannalla kalastaessaan löytää mereen huuhtoutuneita ruumiita. Sodassa pommitetun ja uponneen laivan hylkyjen seassa saarelle on kulkeutunut saksalaisten sotilaiden ja laivassa sotavankeina olleiden venäläisten ruumiita. 

*****

Muutama päivä myöhemmin Ingrid löytää pahoin haavoittuneen miehen ulkorakennukseen piiloutuneena. Kuoleman kielissä olevan venäläisvangin kohtalo on nyt Ingridin käsissä. Itsensä vaaraksi altistaen hän saa hoidettua miehen elävien kirjoihin. Ymmärtämättä toistensa kieltä, katseiden ja eleiden avulla Ingridin ja Alexanderin välille kehittyy näiden talvisten viikkojen aikana kiintymys ja rakkaus. 

Saaren hiljaiselon keskeyttää kuitenkin Ingridin Barbro-täti, jonka lisäksi saarelle saapuvat kansanhuoltolautakunnan sijoittamat kolme poikaa. Tämän johdosta haavoittuneen Alexanderin  piilottamisesta tulee nyt Ingridille erittäin vaikeaa ja hänen on saatava mies pois saarelta.

*****

Mutta joulun alla tapahtuu jotain, joka vie Ingridin pois saarelta. Mitä on tapahtunut? Sitä hän ei muista herätessään mantereella sijaitsevassa sairaalassa.

*****

Myrskyävän meren ja kaukaisen horisontin keskellä olevan karun saaren maisemiin oli taas mielenkiintoista palata. Barrøy-sarjan 1. osan Näkymättömät luettuani osasinkin jo odottaa mieleenpainuvaa matkaa ja senhän taas sain. Upean kerronnan siivittämä tarina oli taas niin mukaansatempaavaa, että viimeisten sivujen sulkemisen jälkeen jäin kaipaamaan tuota kaukaista Barrøyn saarta.

kuva Sitruuna
 

Mutta onneksi pääsen pian saarelle takaisin, kun Barrøy-sarjan 3. osa Rigelin silmät ilmestyy jo ennen syksyä 2024 ❤️ 

 

Roy Jacobsen

Valkoinen meri

alkut. Hvitt hav

suom. Pirkko Talvio-Jaatinen

Barrøy-sarja osa 2. 

Sitruuna 2023

 

 Lina Hindrum / Sitruuna

Roy Jacobsenia pidetään yhtenä Norjan vaikuttavimmista nykykirjailijoista. Kriitikoiden ylistämä Barrøy-sarja on käännetty 28 kielelle ja sitä on myyty lähes 500 000 kappaletta pelkästään Norjassa. Jacobsenin kirjoja ja novelleja on käännetty yli 40 kielelle. Jacobsen on ollut kahdesti ehdolla sekä Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuus-palkinnon että Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Vuonna 2017 hän voitti Man Booker International Prize-palkinnon ensimmäisenä norjalaisena kirjailijana ja vuonna 2018 hänet valittiin The Literary Award-palkinnon saajaksi.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti