lauantai 29. kesäkuuta 2024

Anu Vähäaho: En voi sua unhoittaa poies

 

kuva S&S

 

Emerentia Brant on 1820-luvun Oulussa porvaristalossa asuva nuori nainen, jonka päivät täyttyvät lukemisen opettamisesta mamselli Wacklinin tyttökoulussa. Kaupungissa sijaitsevan köyhäintalon aikuisten luonakin hän pistäytyy opetusta antamassa, milloin ei huolehdi kotitilansa asioista ja palvelusväestä. 

Hienostelevan äitipuolen, Dorotea-rouvan ainut huoli on löytää Brantien kauppahuoneelle jatkaja ja siinä asiassa Emerentia onkin äitipuolen kaavailujen mukaan tärkeässä osassa. Emerentian isä, Simon Brant on vaurastunut tervakaupalla ja hänen perustamansa  kauppahuoneen tulevaisuus on nyt Emerentian varassa. Toiminnan turvaamiseksi avioliitto Dorotean sukulaispojan Jakob Maksan kanssa olisi äitipuolen mielestä ainut mahdollisuus saada kauppahuoneelle porvarisoikeudet. Emerentiaa ei tällainen tulevaisuus kiinnosta.

*****

Harkitsevana miehenä aiemmin itseään pitänyt Larry Von Rosen on suostunut ystävänsä August Montin ehdotukseen karistaa Tukholman pölyt joksikin aikaa kannoiltaan, ja hän onkin nyt saapumassa Montinien fregatilla pitkästyttävän ja myrskyisen merimatkan jälkeen Ouluun. Margaretha-tätinsä kanssa Tukholmassa varttunutta Larrya odottaa suunniteltu avioliitto tädin naiman kreivin ainoan perillisen, nyt 16-vuotiaan tyttären kanssa. Tulevaisuudestaan ahdistusta tunteva Larry pääsee tällä matkalla ottamaan etäisyyttä tätinsä suunnitelmiin.

*****

Maman järjestää Tukholmasta tulleille aatelisille illalliset, jonne myös Emerentian on osallistuttava, vaikkakin äitipuolen mielestä paikalle saapuvat aatelismiehet eivät ole kiinnostuneita Emerentian kaltaisista porvarintyttäristä.

Mutta jotain tapahtuu aatelismiehen ja porvarintyttären välillä. Illan päätteeksi Larryn ja Emerentian katseet kohtaavat ja jäyhä aatelismies Tukholmasta on jäänyt lähtemättömästi nuoren naisen ajatuksiin. 

*****

Upeasti kerrottu historiallinen rakkaustarina pohjoisesta tervakaupungista Oulusta. Kirjan sivuilla tuoksuvan tervan lisäksi korviini kantautuu Perämereltä saapuvien aaltojen pauhu. Ja se suolaisen meren tuoksu. Vielä kaksisataa vuotta myöhemmin näistä kirjan tapahtumien ajoista, minäkin saan tuon tuoksun saman meren rantamilla tuntea.

"Merikosken taukoamaton, pehmeä kohina säesti kirkon kaunisäänisiä iltakelloja, kun hän jatkoi matkaansa itkua vastaan taistellen läpi kaupungin. Aurinko alkaisi pian painua kaupunkia suojaavan Hietasaaren taakse ja talojen kyljet ja katot saisivat hetken kylpeä kauniissa kultaoranssissa kajossa, ennen kuin myöhäiskevään ilta illalta hatarammaksi käyvä hämärä saavuttaisi ne."

Ihastuttava esikoisromaani, joka soljuvan kerronnan myötä kuljetti minut kiinnostavalle matkalle, ja saatoin aistia palan mennyttä historiaa. Minulle on nautinto uppoutua tällaisten tarinoiden keskelle ❤️

*****

Anu Vähäaho

En voi sua unhoittaa poies

Kustantamo S&S 2023

Kiitos arvostelukappaleesta 💝


kuva Teija Soini S&S

 

Anu Vähäaho on psykoterapeutti ja koko ikänsä omia tarinoita kirjoittanut historiallisten romanssien Ystävä. Vähäahon kotikaupungin, Oulun, historiasta innoituksensa saanut En voi sua unhoittaa poies on hänen esikoisromaaninsa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti