tiistai 23. huhtikuuta 2024

Lina Nordquist: Minne ikinä menetkin

 

kuva Kustantamo S&S


Eletään 1900-lukua, kun Unni ja Armod joutuvat pakenemaan kotikylästään Norjasta. Unnin pelko vuosikausien pakkotyöstä tai houruinhuoneeseen joutumisesta ajaa heidät matkaan. Pienen poikalapsensa Roarin ja kumppaniksi lähtevän Armodin kanssa Unni jättää nyt taakseen nälänhädästä kärsivän maan, ja he aloittavat matkan tuntemattomille seuduille. Taivallettuaan jalkaisin erämaan halki he päätyvät Ruotsiin ja valitsevat kodikseen aurinkoisen metsäpaikan. Keskeltä koivikkoa he löytävät hylätyn töllin, jonka asukkaat ovat muuttaneet Amerikkaan ja sinne he asettuvat asumaan.

Mukana uuden elämän alkuun heillä on vain liinaan kääritty lakattu puulipas ja eväspussi. Vastoinkäymiset maanomistajan julmuuksien ja ankarien talvien keskellä ovat heillä nyt edessä. Elämä ei ole täälläkään helppoa, vaan henkiinjäämistaistelu on joka päivä läsnä.

Kärsimysten ja kaiken kurjuuden keskellä Unnin rakkaus perheeseen on kuitenkin se kantava voima, joka pitää heitä yhdessä ja jonka varassa he sinnittelevät.

"Olisimme menettäneet toisemme ikiajoiksi, ellei humalainen talonpoika olisi vuosia sitten unohtanut lukita häkkiä lähtiessään kuljettamaan minua käskystä Trondheimiin hullujenhuoneelle." 

*****

Yli 70 vuotta myöhemmin Unnin miniä suunnittelee torpassa appiukkonsa Roarin hautajaisia. Vuosikymmenten ajan perheen sisälle kertyneet salaisuudet piinaavat Kåran mieltä ja hän haluaisi tietää asioista, joista ei koskaan ole puhuttu ääneen.

"Olen istunut kaksikymmenkesäisestä asti tässä pienessä ja vetoisassa mökissä syrjäkylän perukoilla kädet aina vain rohtuneempina ja kuunnellut elämän kouliman naisen tarinoita." 

*****

Kaikesta raadollisuudestaan huolimatta tämä yli vuosisadan takaiseen maailmaan sijoittuva fiktiivinen tarina on jollain tapaa kaunis, vaikka elämä tuohon aikaan ei todellakaan sitä ollut. Karun ja tummasävyisen kerronnan sisältä huokuva perheenjäsenten välinen rakkaus ja välittäminen oli se, joka vahvasti välittyi kirjan sivuilta. Minulle tämä rosoisen kaunis tarina oli vahvan muistijäljen jättänyt lukukokemus 💜

 *****

Lina Nordquist

Minne ikinä menetkin

alkut. Dit du går, följer jag

suom. Laura Kulmala

Kustantamo S&S 2023

Kiitos arvostelukappaleesta 💝

kuva Emily Dahl

 

Lina Nordquist (s. 1977) on ruotsalainen lääketieteen tutkija ja kansanedustaja. Minne ikinä menetkin on hänen esikoisromaaninsa. Siitä tuli heti ilmestyttyään kirjallinen ilmiö, ja lukijat äänestivät sen Ruotsissa Vuoden kirjaksi 2022.





2 kommenttia:

  1. Meni lukulistalle! Niin kiinnostavan kuuloinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiinnostava olikin. Minä ainakin pidän näistä historiasta aiheensa ammentavista kertomuksista. Suosittelen lukemaan. Minä luin tämän jo loppuvuodesta, nyt vasta sain kirjoitettua arvostelun.

      Poista