sunnuntai 7. elokuuta 2022

Paula Havaste:Laahus

 

kuva Gummerus

 

Kirjan tarinassa eletään keskellä 1500-luvun talonpoikaiskapinaa. Köyhyyden keskellä elävän perheen 12-vuotias Reeta-tytär matkustaa, oravan- ja ketunnahkoja myymään menevän isänsä mukana kauppalaivalla Turkuun, jonne hän joutuu pikkupiiaksi kauppiaan taloon. Saatettuaan lapsensa matkaan äiti varoitteli asioista, joita Reeta joutuisi kohtaamaan talon miesväen taholta. Eikä nuori piikatyttö voinut estää väistämätöntä tapahtumasta. Eikä aikaakaan, niin Reetalle on paikka varattuna laivassa, joka veisi hänen takaisin kotiin, jonne hän saapuu pieni pussi hopeaisia taskussaan, pilattuna tyttönä.

*****

Kotiin palattuaan Reetan tulevaisuus näyttää synkältä. Pelastus löytyy isovanhempien luota, jonne eno vie hänet apulaiseksi. Siellä ollessaan Reeta ajautuu enonsa mukaan tapahtumiin, kun tämä nostattaa paikkakunnan väkeä Illikaisen isännän johtamaan kapinaan. Ja pian Reeta on keskellä Nuijasodan arvaamattomia käänteitä, Klaus Flemingin huovien tehdessä ratsujoukkoina ryöstöretkiä kaikkialla.

"Reeta mietti,millaista olisi kohdata Jaska Illikainen. Olisipa hauska katsella syrjästä, kuinka tämä jututtaisi miehiä, saisi nämä luottamaan itseensä ja lähtemään mukaan. Entä jos sellainen mies katsoisi häneenkin, pelkkään pilattuun naiseen, ja näkisi Reetan ajatukset?" 

*****

Oli helppo hypätä mukaan tähän mielenkiintoiseen ja kiehtovaan maailmaan, jonka Havaste oli kirjassaan luonut. Nuijasodan tapahtumista kertovan tarinan sisältä löytyy vahva ja peloton, lapsena kaltoinkohdeltu nainen, jonka rohkeus auttaa häntä löytämään oman paikkansa maailmassa, jossa naisten ajatukset, toiveet ja unelmat eivät miehiä kiinnostaneet. Erityisen koskettavaksi tunsin sen lämmön, minkä kirjailija oli luonut kuvaillessaan laahuksen lailla Reetan vierellä kulkijaa.

"Mutta Anna vierellä oli aivan huoleton, osoitteli tiellä tepastelevaa tiaista ja painautui lähemmäs äitiään. Se rauhoitti Reetaa. Tyttö oli ennenkin vaistonnut, oliko vastassa vaara vai ei. Ehkä tähän voisi luottaa nytkin."


Liinat irtosivat, putosivat tytön jalkoihin 

ja näyttivät haihtuvan utuna ilmaan.

 

Paula Havaste

Laahus

Nuijasota-sarja 1.

Gummerus 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝



kuva Marek Sabogal

Filosofian tohtori Paula Havaste (s. 1962) on kirjoittanut suosittuja historiallisia romaaneja ja tietokirjoja. Hän työskentelee Heurekassa ja viettää kesänsä Saarenmaalla. Laahus on Nuijasota-sarjan ensimmäinen romaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti