tiistai 18. lokakuuta 2022

Liza Marklund: Suonsilmä

 

kuva Otava

 

Vuoden 1990 elokuun kuutamoisena yönä Kallmyrenin suolla leijali usva, kun etsijät löysivät suolta matkasängystä 4 kuukauden ikäisen vauvan. Mäkäräisten ja paarmojen hyökkäyksen kohteeksi joutunut tyttövauva oli hädin tuskin hengissä. Lapsensa kanssa hillankeruumatkalle lähtenyt Helena Stormberg oli kadonnut jäljettömiin tuohon soiseen maastoon. Oliko hän uponnut suonsilmäkkeeseen, vai mitä tuona elokuisena päivänä oli tapahtunut? Katoamiseen liittyvä tutkinta oli lopetettu ja tapaus oli jäänyt ratkaisematta. Oliko maa oli niellyt Helenan?

Vielä 30 vuotta myöhemmin Stenträskin poliisipäällikkö Wiking Stormberg palaa tuolle suolle vaimonsa katoamisen vuosipäivänä. Hän on tehnyt sitä kaikkien näiden vuosikymmenien ajan. Hän ei ole voinut unohtaa kadonnutta vaimoaan, jonka ruumista ei ole löydetty.

*****

Kallmyrenin alueen läheisyydessä sijaitsi Robotbasenin huipputekninen sotilastukikohta, joka oli Euroopan suurin joukkotuhoaseiden testauspaikka. Laitos oli merkittävä työnantaja paikallisille, ja yksi sen vakituisista työntekijöistä oli Wikingin ja Helenan poika Markus, jolle oli tarjottu projektinjohtajan paikkaa huippusalaisessa järjestelmässä. 

Mutta sitten tapahtuu jotain, jonka seurauksena Markuksen äidin Helenan katoaminen nousee kummittelemaan heidän elämäänsä.  Markus saa oudon kirjeen, jossa häntä varoitetaan uhkaavasta vaarasta, jos hän ottaisi vastaan työpaikassaan tarjotun ylennyksen. Allekirjoituksena kirjeessä on tuttu puumerkki; Helenan keisarinleikkausarpea muistuttava tähti, jolla hän tapasi allekirjoittaa kirjeensä. 

Miksi Markus halutaan nyt syrjään? Olisiko kolmekymmentä vuotta sitten kadonnut äiti voinut lähettää pojalleen tuon kirjeen? Wiking joutuu nyt hakemaan vastauksia Helenan ja hänen menneisyydestä. Pelkoa ja huolta aiheuttavat nyt myös alueella meneillään olevat tapahtumat. 

*****

Suonsilmä imaisi minut mukaan syvälle salaisuuksiin, joita tarjoiltiin kahdelta eri aikakaudelta. Ja millainen psykologisen jännityksen sävyttämä matka minulla olikin edessä, kun ajauduin kirjan sivuilla piiloitettuihin salaisuuksiin. Liza Marklundin luomaan mielenkiintoiseen ja ennalta-arvaamattomaan juoneen oli niin helppo tempautua mukaan. Juonen vangitseva koukuttavuus oli se, joka sai minut ahmimaan kirjan sivuja pikavauhdilla. Lapin maisemiin sijoittuva dekkari, jossa luonto oli kauniina läsnä.

"Sitten koko maisema värjäytyi syvän keltaiseksi ja aamunkoiton sinfonia hulmahti täyteen loistoonsa kuin yhtäkkisesti noussut myrsky: 

haavanlehdet värisivät tuulessa, suokaasu poreili 

ja linnut aloittivat valoa ylistävän konserttinsa."   

 

Liza Marklund

Suonsilmä

alkut. Kallmyren

suom. Antti Autio

Napapiirisarja 2.osa

Otava 2022


kuva Annika Marklund

 

Liza Marklund (s. 1962) on ruotsalainen kirjailija ja toimittaja, jonka kirjoja on käännetty 30 kielelle ja myyty lähes 17 miljoonaa kappaletta. Annika Bengtzon-dekkareistaan tunnetun Marklundin tuore, kriitikkojen ylistämä ja lukijoiden rakastama Napapiiri-kirjasarja sijoittuu samankaltaiseen pohjoiseen pikkukaupunkiin, jossa kirjailija itsekin on kasvanut. Suonsilmä on sarjan itsenäinen toinen osa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti