perjantai 28. lokakuuta 2022

Tove Alsterdal: Vajoama

 

kuva Aula & Co

 

Valokuvausta harrastava Tone Elvin on Keski-Ruotsissa sijaitsevan Offersjönin rannalla olevalla autiotalolla kuvaamassa paikalle kerääntyneitä korppeja. Myöhemmin, valokuvia kehittäessään hän törmää yllättävään näkyyn; yhden kuvan taustalle oli taltioitunut käsi, joka kurottaa kellarin ikkunasta. Seuraavassa kuvassa käsi oli poissa. 

Järjestyspoliisissa työskentelevät Eira Sjödin ja August Engelhard hälytetään metsän keskellä sijaitsevalle hyljätylle talolle tarkistamaan tapaus. Murrettuaan lukitun oven he löytävät kellarin perimmäisestä nurkasta, täkkipinon alta nälkiintyneen miehen ruumiin. Kuka on tämä autiotalon kellariin lukittu mies, jonka vasemmasta kädestä puuttuu kaksi sormea? 

*****

Jällivaaran Malmbergetissä elettiin muutosten keskellä, taloja siirrettiin pois kaivosalueen päältä. 

"Malmia täytyi louhia, ilman kaivosyhtiötä ei ollut työpaikkoja, ei taajamaa, eikä rikkauksia, joilla Ruotsi oli rakennettu, pelkkää porolaidunta ja rikkumatonta tunturimaailmaa..."

Talojen siirtämisen yhteydessä löydetään erään talon lukittusta kellarista kuolemaan jätetty mies. Liittyvätkö nämä, seitsemänsadan kilometrin päässä toisistaan tapahtuneet teot jotenkin toisiinsa, sitä joutuu myös Eira Sjödin pohtimaan, kun rikostutkija Georg Georgsson haluaa käyttää hänen paikallistuntemustaan hyväksi kutsumalla Eiran mukaan selvittämään rikokseen johtaneita tapahtumia.

Rikosvyyhti koskettaa tapahtumien edetessä Eiraa myös henkilökohtaisella tasolla, kun alueella katoaa jo kolmas mies.  Etsintä johdattaa Eiran myrskyävän meren keskelle, mantereesta erillään olevalle majakkasaarelle.

"Meren ääni kantautui sisään. Hän ei saanut ajatella ulkona kohoavia kallioita. Putoamiskorkeutta. Aaltoja, jotka moukaroivat armotta rantakivikkoa." 

*****

Vajoama palautti minut taas kiinnostavien henkilöhahmojen maailmaan. joihin sain tutustua jo Ådalen-sarjan ensimmäisessä osassa Juurakko. Minun lempilukemistani ovat kaikki ne tarinat, joiden tapahtumat sijoittuvat pikkupaikkakunnille, ja joissa luonto on liitetty tarinan kulkuun. Ehkäpä juuri siksi tämä kirja lukeutuu minun lempidekkareitteni joukkoon. Yhtä tärkeä on yllätyksellinen ja ennalta-arvaamaton juoni, joka vangitsevalla tavalla piti minua nytkin otteessaan ja sai "ahmimaan" tarinaa. Kirjan koukuttava juoni alkoi pikkuhiljaa avautua, mutta ei taatusti päästänyt lukijaa helpolla. Ja se tekikin lukemisesta ja tarinan juoneen uppoutumisesta niin kiinnostavaa. 

"Täplä alkoi muotoutua suurennuslasin alla. 

Se ei ollut roskaa, eikä heijastuma, vaan siinä tosiaan oli jotain. 

Käsi." 

Tove Alsterdal

Vajoama

alkut. Slukhål

suom. Kari Koski

Ådalen-sarja 2.osa

Aula & Co 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝


kuva Annika Marklund

Tove Alsterdal on Ruotsin suosituimpia jännityskirjailijoita. Hänen palkittuja kirjojaan on ilmestynyt 25 kielellä. Alsterdal asuu Tukholmassa ja mökkeilee Ådalenissa. Alsterdalin dekkari Juurakko voitti vuoden 2021 Lasiavain-palkinnon. 

 

 

 

#kirjojaulapalta - haasteeseen kuudes kirja 🌊

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti