maanantai 28. marraskuuta 2022

Camilla Grebe: Ajasta ikuisuuteen

 

kuva Gummerus

 

Kustannustoimittaja Lykke Andersenin kotoa on löytynyt ruumis ja nyt kaksospoikien äiti istuu vankilan sellissä murhasta epäiltynä. 

"Kaipaan kaikkea sitä, mitä minulla ennen oli ja minkä olen nyt lopullisesti menettänyt. Mutta eniten kaipaan itseäni - sitä, millainen olin ennen - koska tiedän, etten enää koskaan palaa entiselleni. ajattelen lapsia, kuinkas muutenkaa. Kaikki alkaa heistä ja päättyy heihin."

Ainoa ihminen, jolle Lykke suostuu puhumaan tapahtumaan liittyen on rikoskomisario Manfred Olsson. Sama mies, joka kahdeksan vuotta aiemmin oli tutkimassa perheen järvenrantatontilla tapahtunutta henkirikosta. Juhannusjuhlien jälkeen perheen kaksoispoikien ystävä oli löytynyt kuolleena perheen rantatalosta ja molemmat pojat olivat silloin epäiltyinä Bonnien kuolemaan liittyen. 

*****

Vankilassa Lykke palaa muistoissaan aikaan, jolloin hänen kirjailijamiehensä Gabriel oli ostanut heille pienen tilan Lykken lapsuudenkodin läheltä. Hedelmäpuiden täyttämä pihapiiri ja järvenranta lumosi hänet kauneudellaan.

"Kaiken kruunasi nimi. Asua nyt tilalla nimeltä Ikuisuus." 

Se mitä Ikuisuudessa tapahtui kahdeksan vuotta sitten oli alku väistämättömälle muutokselle.

"Se pyyhkäisi pois huolettomuuden ja luottavaisuuden, jotka olivat kantaneet minua läpi elämän. Se pakotti minut polvilleen, ja jouduin ensimmäistä kertaa nöyrtymään sen tosiasian edessä, ettei ihminen voi aina päättää omasta kohtalostaan." 

*****

Kiinnostavan koukuttavalla tavalla otteessaan pitävä juoni teki kirjan tarinaan uppoutumisen niin huisin jännittäväksi. Suljetun huoneen mysteeri oli se, joka piti ainakin minun aivonystyräni hyvin virkeinä, ja vähä vähältä juoni alkoi päästää sisäänsä. Ja juuri se on mielestäni Camilla Greben psykologisten rikostarinoiden "suola". Tässäkin tarinassa harhailin taas monta kertaa "sivupoluille", mikä tekeekin juoneen uppoutumisesta mukaansatempaavalla tavalla houkuttelevaa. 

*****

Ymmärrys siitä, missä kulkee oikean ja väärän välinen raja?

"- ehkä juuri siitä tunnistaa todellisen pahuuden 

- sitä ei kykene ymmärtämään."


Camilla Grebe

Ajasta ikuisuuteen

alkut. Välkommen till Evigheten

suom. Sari Kumpulainen

Gummerus 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝

 

kuva Ulrica Zwenger

Moninkertaisesti palkittu Camilla Grebe on Ruotsin tämän hetken kiinnostavin jännityskirjailija. Hänen kansainvälinen läpimurtonsa oli Kun jää pettää alta, joka on käännetty jo 20 kielelle ja jonka elokuvaoikeudet on myyty. Greben rikosromaanit Lemmikki ja Varjokuvat on palkittu niin Ruotsin kuin pohjoismaidenkin parhaina.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti