perjantai 11. marraskuuta 2022

Vesa Nieminen: Vaellusvuotta vuolemassa - Matka yksinvaeltajan mieleen

kuva Lector
 

Vaellusvuotta vuolemassa - päiväkirjamaisen kertomuksen mukana pääsin mieleenpainuvalle, vuoden mittaiselle vaellukselle Lapin kauniisiin, mutta usein niin karuihin maisemiin. Kirjan sivuilta tarttui minuun se kiireettömyyden tuntu, mikä mielestäni välittyi vahvana tämän uskomattoman rohkean seikkailun kuluessa.    

"Tapahtumat etenevät kuitenkin vain yhden päivän kerrallaan, joten tulevan turha miettiminen olisi hyödytöntä. Jotenkin en edes miellä tätä vaellukseksi. Se on vain tämänhetkistä elämää. Normaaliarkea." 

Lapin karu erämaa kaikkine ulottuvuuksineen piirtyi silmiini uskomattoman todentuntuisina ja saatoin vain nauttia kaikesta tuosta luonnon kauneudesta. Äärettömyys, jonka hiljaisuuteen ja rauhaan saatoin levollisin mielin keskittyä.

"Joka suuntaan silmänkantamattomiin oli puuttomia tuntureita, metsäisiä vaaroja ja selkiä, soita ja jänkiä vihreän kaikissa eri sävyissä, kuruja ja kiviä, puroja ja lampia. Kaikki ihmisen tekemä oikein loisti poissaolollaan."

*****

Vesa Niemisen sisäinen ääni sai hänet hyppäämään vuoden mittaiselle matkalle tuntemattomaan, yllätyksiä täynnä olevaan elämään. Yksinvaellus, jonka kuluessa hän löysi viereltään tutun ihmisen, ja yksinvaeltajan tuleva polku saattoi jatkua yhteisenä polkuna rakkaan ihmisen kanssa. 

Huumorintaju oli mielestäni yksi tärkeistä varusteista, mitä kirjailija oli pakannut mukaansa tälle yksinvaellukselle. Yksinäiset kilometrit taittuivat varmasti keveämmin huumoria mukana kantaen, näin voisin kuvitella. Minä ainakin odotin kirjan sivuja edetessäni, mitähän seuraavan päivän mietinnät toisivat tullessaan. Uskomattoman oivaltava pohdinta sai niin monesti "nauruvedet" nousemaan silmiini. Kiitos, että sain olla mukana tällä matkalla ja nauttia Lapin upeasta luonnosta.

*****

"Ne ovat hetkiä, jolloin on vain minä ja minut ympäröivä tunturin hiljaisuus. 

Eikä niissä hetkissä millään muulla ole merkitystä."

 *****

Vesa Nieminen

Vaellusvuotta vuolemassa -

Matka yksinvaeltajan mieleen

Lector Kustannus Oy 2022

Kiitos arvostelukappaleesta Vesa Nieminen 2022 💝


2 kommenttia:

  1. Aila-Riitta, kurkkaatko Leena Lumin arvontasivua: Siellä ei ole ehdokkaana valitsemaasi kirjaa. Vasta nyt sen hhuomasin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin kyllä sen itsekin myöhemmin. Ennätin kuitenkin jo lähettää kommentin, sorry.

      Poista