maanantai 31. lokakuuta 2022

Elly Griffiths: Lyhdynkantajat

 

kuva Tammi


Ruth Gallowaylla ja hänen tyttärellään Katella on nyt uusi elämä Cambridgessä, jonka yliopistolla Ruth on saanut viran luennoitsija. Lähteminen Norfolkista ei ollut helppoa, mutta hän on päättänyt mennä elämässä eteenpäin. Ruthin molemminpuoliseen kunnioitukseen perustuva suhde Frankin kanssa on jatkunut jo kaksi vuotta. Komisario Nelsonin elämä Norfolkissa jatkuu, töiden ohella perheen 2,5 vuotiaan George-vauvan parissa.

*****

Ruthin rauhallinen elämä kuitenkin keskeytyy, kun Nelson ilmoittaa tarvitsevansa Ruthin apua keskeneräisen juttunsa ratkaisuun. Kärsivällisyys ei kuulu rikostutkijana Nelsonin vahvuuksiin, ja sen Ruth hyvin tietää. Odotettu työskentely entisten tuttujen ystävien parissa herättää Ruthin kaipauksen Norfolkin marskimaille, ja hän lupautuukin tutkimaan kadonneiden naisten hautapaikkaa, jonka vankilassa istuva epäilty sarjamurhaaja on luvannut paljastaa. Mies haluaa nimenomaan Ruthin tutkimaan haudasta paljastuvat luut.

*****

Mikä yhteys kadonneiden naisten tapauksilla on Grey Wallsiin, soiden keskellä olevaan taloon, jossa järjestettyyn kirjoitusretriittiin myös Ruth hiljattain osallistui? Tutkinta mutkistuu entisestään, kun epäillyn ollessa telkien takana katoaa taas nainen. Ja kun marskimaan rannikolta löytyy kuolleena nuori pyöräilijänainen, Ruthin ja Nelsonin on toimittava nopeasti. Surmaaja on sittenkin vapaalla jalalla?

Onko kaiken takana tailteilijakultti, outo lyhdynkantajien legenda? Liittyykö uusikin kuolemantapaus näihin öisin ulkona liikkuviin valonkantajiin, jotka toimillaan uskovat pelastavansa sieluja? 

"Kerrotaan, että siellä kulkiessa voi nähdä edessään miehen kävelevän lyhtyä kantaen. Kun lähtee upottavalla maaperällä seuraamaan lyhdynkantajaa, päätyy kuolemaansa." 

*****

Edessä oli kaivattu paluu Ruthin ja Nelsonin mukana Norfolkin merenrannikon marskimaalle. Pääsin matkaamaan kirjan tarinassa jännityksellä odottamiini yllätyksiin, joihin tämä parivaljakko taas yhdessä päätyy. Ikivanhojen luiden tutkijan ammatissa Ruthin rauhallisuudesta on varmasti hyötyä, mutta suhde Katen isään, Nelsoniin tuntuu vain edistyvän turhankin verkkaisesti. "Apua, en osaa päättää" tuntuu olevan komisarion ratkaisematon ongelma. Yhteiset työt rikosten parissa liimaavat heitä kuitenkin tiiviisti yhteen.  

Griffithsin mukaan Lyhdynkantajat sai alkunsa Peter Tolhurstin kirjasta This Hollow Land. Upeasti lyhdynkantajien tarun pohjalta kehitetty juoni tempaisi ihmeellisellä tavalla sisäänsä, melkein tunsin itsekin olevani osa tarinaa. Aina niin sympaattisten Ruthin ja Nelsonin edesottamukset nostattivat tässäkin tarinassa jännityskertoimen "tappiin".    

"Ken lyhdynkantajaa seuraa, kuolemaansa kävelee" 

*****

Elly Griffiths

Lyhdynkantajat

alkut. The Lantern Men

suom. Anna Kangasmaa

Ruth Galloway-mysteeri 12. osa

Tammi 2022

 

kuva Sara Reeve

 

Elly Griffiths ( s. 1963 ) on englantilainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten arkeologi Ruth Gallowayn rakastetuista seikkailuista. Ennen kirjailijauraansa Griffiths, oikealta nimeltään Domenica de Rosa, työskenteli lastenkirjallisuuden toimituksessa kustantamossa. Ruth Galloway-sarjan idea syntyi lomalla Norfolkissa, kun de Rosan aviomies oli juuri vaihtanut alaa ja ryhtynyt arkeologiksi. Ahmittavan hyvä dekkarisarja on kaapannut paikkansa lukijoiden ikisuosikkina. 

 

kuva Tammi


Tulossa keväällä 2023

Ruth Galloway-mysteerin 13. osa

Yöhaukat

#kirjojaulapalta - haasteeseen kahdeksas kirja 🌊


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti