lauantai 7. tammikuuta 2023

Marja-Leena Tiainen: Lauantaitanssit

 

kuva Icasos

 

Maija on viisikymppinen, pienessä itäsuomalaisessa kirkonkylässä asuva kotirouva. Tasainen arki Kinnaslahdella yhdessä miehensä Juhanin kanssa on hiljaista ja vailla yllätyksiä. Lapset ovat jo aikuisia ja elävät omaa elämäänsä.

"Niin tuttua ja turvallista, ja samalla niin tylsää ja mitäänsanomatonta. Tällaistako olisi loppuelämä?"

*****

Vapaa-ajat kuluvat Juhanin lapsuudenkodissa Koivuahossa, joka on nyt tyhjillään anopin kuoltua. Juhanin jäätyä yllättäen sairauseläkkeelle hän aikoo lunastaa ja remontoida tämän syrjäkylällä sijaitsevan talon. Juhani oli päättänyt, että he muuttaisivat sinne asumaan.

Mutta haluaako Maija muuttaa? Hän kaipasi ihmisiä, ei halunnut korpeen asumaan. Pitkän avioliiton aikana Maija ei ollut pullikoinut miehensä päätöksiä vastaan, mutta nyt oli tullut aika pohtia tulevaisuutta.

"Hän näki 55-vuotiaan naisen, joka oli miehensä kylkiäinen, paitojen pesijä ja ruoanlaittaja, mitäänsanomaton myötäilijä." 

Maijassa herää halu itsenäisyystaisteluun, mutta onko se mahdollista Juhanin kaltaista jäärää vastaan? 

*****

Lauantaitanssien tarina vei minut mukaansa yllättävän nautinnolliselle matkalle 1980-luvun suomalaiseen elämänmenoon. Omat muistikuvat tuolta vuosikymmeneltä palasivat kirkkaina mieleen, niin todentuntuisesti 80-luvun suomalainen ajankuva oli kirjassa saatu luotua esiin. Sujuvasti etenevään, mukaansatempaavaan tarinaan oli äärimmäisen helppo tempautua mukaan ja antaa Maijan tarinan viedä, ja nauttia matkasta. 

*****   

Marja-Leena Tiainen

Lauantaitanssit

Icasos 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝


kuva Icasos

Marja-Leena Tiainen (s. 1951) on kuopiolainen kirjailija. Hänen tuotantoaan on käännetty ruotsiksi, tanskaksi, liettuaksi ja viroksi. Hän on saanut mm. Topelius-palkinnon, Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan taidepalkinnon, Savonia-kirjallisuuspalkinnon, Valtion 5-vuotisen taiteilija-apurahan, Anni Swan-mitalin ja Valtion taiteilijaeläkkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti