keskiviikko 8. helmikuuta 2023

Lizzie Pook: Helmenkalastajan tytär

kuva Bazar
 

Kuukausien mittaisen merimatkan jälkeen Brightwellin perhe saapuu kotimaastaan Englannista läntisen Australiaan. Eletään 1880-luvun viimeisiä vuosia, ja nuoren Elizan isän silmissä kiiltelee unelma rikastumisesta tässä uudessa vieraassa maassa. Merenpohjassa odottavat helmiaarteet ovat saaneet sen aikaan. Punaruskeiden kallioiden varjossa, mangrovesuon äärellä oleva Bannin Bayn asukkaat ovat sekoitus eri kansallisuuksia; uudisasukkaita eri puolilta Eurooppaa, amerikkalaisia, valaanpyytäjiä, siirtomaahallinnon virkamiehiä ja maahan passitettuja vankeja. Ja kaikki he olivat valmiita ottamaan suuren riskin helmisimpukoiden ja niiden sisältämien aarteiden löytämiseksi. 

Kymmenen vuotta myöhemmin Elizan isä katoaa merellä epämääräisissä olosuhteissa, eikä hänestä etsinnöistä huolimatta löydy jälkeäkään. Eliza ei usko isänsä kuolleen, eihän kukaan voi vain kadota aluksestaan. Saako Eliza vastauksen isän päiväkirjasta, jonka avulla hän lähtee selvittämään outoa katoamista. 

*****

Totuutta etsiessään sisukas ja itsenäinen Eliza törmää kiristyksiin ja ennakkoluuloihin, ja kaikkiin vaiettuihin salaisuuksiin, joita myös perheen keskuudesta paljastuu.

Etsintämatkalla hän pääsee kohtaamaan huikaisevan kauniin veden alaisen, elämää sykkivän maailman. 

"Sukelluslasien läpi avautui aivan uskomaton näkymä: paksuja levämattoja, joissa kuhisi kilpikonnia, merihämähäkkejä ja juoksujalkaisia; moniraajaiset vesihyönteiset pyörivät yhtenä pitkien raajojen mylläkkänä; hehkuvat merimakkarat, erilaiset eliöt tupsuineen ja merenpohja, joka sykki elämää kuin se olisi itse elävä organismi."

*****

Lizzie Pookin esikoisromaani kuvaa vangitsevalla tavalla historiallista kautta, joka kertoo Australian helmenkalastajien vaarallisesta työstä. Sen aikaisin varustein helmisimpukoiden sukellus oli yksi maailman vaarallisimmista ammateista. Sattumanvarainen ja julma kohtelu paikallista alkuperäiskansaa kohtaan oli surullista ja järkyttävää luettavaa, mutta se oli luultavasti hyvin tyypillistä siihen aikaan. Vaaralliseen vedenalaiseen sukellustyöhön palkattiin myös raskaana olevia naisia, koska uskottiin heidän keuhkojensa hapenottokyvyn olevan paremman kuin miehillä. 

Monet kirjan henkilöhahmoista ovat saaneet innoituksensa tuon ajan historian todellisista henkilöistä. Kirjan tarinan voimakastahtoinen ja uskalias Eliza joutuu kohtaamaan paljon ennakkoluuloja ja korruptiota, ryhtyessään selvittämään isänsä katoamiseen liittyviä tapahtumia.

Kirjan sivujen myötä välittyi, kaikkien julmien tapahtumien vastapainoksi Australian kesyttämätön luonto. Maa, jonka lämpimän punaisen hiekan ja karunkauniit maisemat kirjailija oli saanut niin todentuntuisina kuvattua. Upea teos, joka kerronnallaan vangitsi minut.

"Kallis se kyynel joka taivaasta sataa, 

se helmeksi muuttuu, kun merehen putoaa."

Thomas Moore

Lizzie Pook

Helmenkalastajan tytär

alkut. Moonlight and the Pearler's Daughter

suom. Timo Korppi

Bazar 2022


Kuva: © Bazar Kustannus”.

Lizzie Pook on englantilainen kirjailija, joka on tehnyt pitkän uran freelance-toimittajana kiertäen maapalloa aina Himalajan korkeuksista Grönlannin rannikoille saakka. Pook on kirjoittanut artikkeleja mm. The Guardianiin, The Telegraphiin, The Timesiin ja The Evening Standardiin. Pookilla on yliopistotutkinto sekä kirjallisuustieteestä että journalismista ja hän asuu tällä hetkellä Lontoossa. Helmenkalastajan tytär on hänen esikoisteoksensa.

 

#lukumatkamenneisyyteen23  kohta. 22. Sinulle uusi kirjailija

2 kommenttia:

  1. Tämä kirja on ollut minunkin lukulistallani, mutta on jäänyt toistaiseksi lukematta. Australia kiinnostaa kyllä aina, joten pitäisi vihdoin etsiä tämäkin käsiinsä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen ihastunut näihin Australiasta kertoviin teoksiin. Ja tämäkin kirja pohjautuu maan historian tapahtumiin. Kiinnostavaa luettavaa.

      Poista