sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Charlotte McConaghy: Täällä oli susia

kuva WSOY
 

"Isällä oli tapana sanoa, että maailma joutui pahasti hakoteille siinä vaiheessa, kun ihminen erkaantui luonnosta. Hän sanoi, että tuon fataalin virheen voisi ehkä korjata, jos onnistuisimme villiinnyttämään itsemme uudelleen. Mutta minä en käsitä, miten se voisi onnistua, kun pelkkä olemassaolomme pelottaa luontokappaleita, joiden kanssa uusi yhteys pitäisi löytää."

*****

Sudet ovat mystisiä olentoja; tämä isänsä opetus mielessään Inti Flynn päätti ottaa susien salaisuuksista selvää. Tähän hänelle tarjoutui mahdollisuus, kun hän matkusti Skotlannin ylämaille johtamansa biologitiimin kanssa.

"Cairngormsin kansallispuiston alueella on nyt kolme aitausta, joissa on yhteensä neljätoista sutta, jotka talven lopussa päästetään vapaaksi Skotlannin ylämaalla. Sudet ovat osa kokeellista ekosysteemin villiinnyttämisyritystä, jonka on laajemmassa mittakaavassa tarkoitus hidastaa ilmastonmuutosta." 

Susien sopeutuminen luontoon näyttää sujuvan yllättävän hyvin, mutta sitten metsästä löytyy kuollut mies. Onko tapaus Intin susien aiheuttama? 

*****

Luonnon kauneutta ja monimuotoisuutta kuvaava tarina, jonka keskiössä on ihmisen ja suden välinen suhde. Kirjan taidokkaasti kerrottu, välillä jopa trillerimäinen tarina kuljetti minut kauas Skotlannin jylhiin maisemiin. Koskettavasti kuvattu matka susien palauttamisesta luontoon, niiden luonnolliseen elinympäristöön sai minut miettimään, miksi sudet ovat kautta aikojen olleet niin vihattuja? Mikä oikein erottaa ihmisen ja villieläimen toisistaan? Vai onko kaiken vihan syynä niiden samankaltaisuus? Onko ihmisten ja eläinten tasavertainen rinnakkaiselo luonnossa mahdollista? Löytyisikö sieltä tilaa molemmille?

Kirjan kauniisti soljuva kerronta oli tässäkin tarinassa se, joka ihastutti minua erityisen paljon. 

"Sinä nouset harjulle ja kävelet sitä pitkin,

 katselet kultaista auringonnousua."

 

Charlotte McConaghy

Täällä oli susia

alkut. Once There Were Wolves

suom. Saara Pääkkönen

WSOY 2022

 

kuva Emma Daniels
Charlotte McConaghy asuu Australian Sydneyssä. Hän on opiskellut elokuvakäsikirjoittamista ja kirjoittanut muun muassa useita nuortenkirjoja. Viimeinen muuttolintu (2021) oli hänen ensimmäinen romaaninsa aikuisille. McConaghy rakastaa luontoa ja vahvojen naisten tarinoita. 

 

 

#lukumatkamenneisyyteen23 kohta 9. (Kirja, joka herättää tunteita)

2 kommenttia:

  1. Tämä uutuus kiinnostaa. Tässä yhdistyy kaksi hyvin kiinnostavaa aihetta: Skotlanti ja sudet. Pakkohan sen on olla hyvä sitten. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli yksi niistä kirjoista, joiden sivuilla palasin usein taakse päin. Ja toivoin tarinan jatkuvan pitkään. No, lukumuistiini jäi kyllä vahva jälki.

      Poista