kuva Bazar |
Kiovan muistojen kirjuri kertoo tapahtumista 1930-luvun Ukrainassa. Nuoren Katjan kotikylään saapuu Stalinin lähettämiä aktivisteja, joiden tulo sysää liikkeelle tapahtumaketjun, joka tulee muuttamaan koko maan kohtalon.
Ukrainan maaseudulta vietiin ennätysmäärä viljaa ympäri maailmaa, mutta samaan aikaan pelloilla työskennelleet ihmiset olivat niitä, joilta vietiin ruoka. Heidän kohtalona oli elää maanpäällisessä helvetissä. Ruokana oli vain laiha velli, jossa osmankäämien juurista jauhettu suurus. Tuo velli, tammenterhot ja puunkuoret olivat ainut ravinto, jolla nälän heikentämät perheet yrittivät selvitä hengissä.
Holodomor, nälkään näännyttäminen oli 1930-luvun ukrainalaisten ihmisten kohtalona. Aika, jolloin maassa kuoli miljoonia ihmisiä nälkään.
"Kokonaisia
perhekuntia oli pyyhkäisty maan päältä, kuten Stalinin suurenmoiseen
suunnitelmaan kuuluikin. Tahallaan järjestetyn nälänhädän avulla."
Alueen itsenäisissä maanviljelijöissä herää kapinamieli, kun heitä alettiin pakottaa kolhooseihin. Loisteliasta tulevaisuutta lupaavien venäläisjoukkojen kanssa eri mieltä olevia ihmisiä alkaa kadota jäljettömiin.
Katjalle ja hänen perheelleen ainoa toivo selvitä hengissä on aloittaa vaarallinen pakomatka Puolan halki Saksaan, missä Liittoutuneilla oli miehitysalue. Toivo paremmasta elämästä jossain muualla ajaa heidät tuolle epätoivoiselle matkalle.
*****
Vuosikymmeniä myöhemmin Cassie, amerikkalainen leski löytää ukrainalaisen isoäitinsä päiväkirjan, jonka kautta suvun syvälle haudattu menneisyys alkaa paljastua. Salaisuudet kaikista niistä hirmuteoista, joita edesmennyt sukupolvi on kantanut mukanaan. Kirjan sivuilta avautuu ajanjakso, jonka aikana tapahtuneet hirmuteot ovat vaikuttaneet nykypäivään asti. Raakalaismaisen julma historia, josta maailma oli vaiennut vuosikymmenten ajan.
*****
Kirjan Ukrainan historiaan pohjautuva fiktiivinen tarina vie mukanaan niin järkyttäviin tapahtumiin, että niiden lukemisen jälkeen on taas niin tyhjä olo. Surullisen kaunista kerrontaa järkyttävien raakuuksien keskeltä, joita ei vain voi ymmärtää. Mutta lohduttavaa on lukea, kuinka kirjan sivujen myötä välittyy, kaiken menetyksen ja tuskan keskellä periksiantamaton rohkeus ja rakkaus, jonka voimalla vahva usko selviämisestä on aistittavissa. On totta, että ymmärtääkseen tulevaisuutta täytyy muistaa menneisyys, ja jota ei saa koskaan unohtaa. Romaanin fiktiivinen tarina voisi olla totta myös tänään.
"Eteenpäin, tulevaisuuteen katsominen ei merkitse sitä,
että menneisyys pitää unohtaa."
Erin Litteken
Kiovan muistojen kirjuri
alkut. The Memory Keeper of Kyiv
suom. Timo Korppi
Bazar 2022
kuva Susan Bennett |
Erin Litteken on historiaa pääaineenaan yliopistossa opiskellut amerikkalaiskirjailija, jonka sukujuuret ovat Ukrainassa. hän on nuoresta asti ollut äärimmäisen kiinnostunut ja vaikuttunut sukunsa 1900-luvun aikana kokemista asioista, joihin hänen esikoisteoksensa pohjautuu. Litteken kirjoittaa parhaillaan 1940-luvulle sijoittuvaa jatko-osaa Kiovan muistojen kirjuri - romaanille ja asuu Illinoisissa aviomiehensä ja lastensa kanssa.
#lukumatkamenneisyyteen23 kohta 16. (Kirja sijoittuu maahan, jossa et ole käynyt)
Onpa kiinnostava aihe tässä kirjassa!
VastaaPoistaMinäkin tutustuin tämän kirjan myötä tuohon järkyttävään aikaan, aiemmin en paljon siitä tiennyt. Koskettavaa luettavaa.
Poista