lauantai 11. maaliskuuta 2023

Mark Sullivan: Kohti vihreää laaksoa

kuva Sitruuna


Eletään vuotta 1944, kun Emil ja Adeline Martel perheineen aloittavat vaarallisen pakomatkan Ukrainasta länteen toisen maailmansodan riehuessa maassa. Martelit ovat niitä ukrainansaksalaisia, joiden esivanhemmat saapuivat 1920-luvun lopulla viljelemään maata Ukrainaan.

"Heitä tuli maahan aaltoina, ja he viljelivät menestyksekkäästi peltojaan vapaaehtoisessa maanpaossa ympäri Ukrainaa tuottaen Äiti Venäjälle vehnää yli sadan vuoden ajan." 

*****

Stalinin joukot ovat nyt tunkeutuneet maahan ja Martelien on valittava, lähteäkö perääntyvien saksalaisjoukkojen mukana länteen vai jäädäkö odottamaan neuvostojoukkojen hyökkäyksiä.

Adeline: "Oletko varma, että tämä on viisasta,Emil? Että pakenemme tällä tavoin natsien kanssa?"

Emil: " Voimme jäädä tänne odottelemaan karhua, jonka tiedämme tappavan meidät ... taikka voimme paeta susien kanssa ja antaa niiden suojella meitä, kunnes pystymme livahtamaan länteen. Pakoon sotaa."

Halu vapauteen saa perheen jättämään entisen elämän taakseen ja panemaan henkensä alttiiksi tällä aloittamallaan vaikealla matkalla.

"Sinne jäivät niin kyntäjäänsä odottavat pellot kuin nupullaan olevat puut, niin jyrkänteiden yllä kiertelevät ja visertelevät linnut kuin murskautuneet unelmatkin, joiden osa oli hautautua nälänhädän ja sodan tummentaman todellisuuden alle."

Kahden hevosen vetämillä vaunuilla he aloittavat matkan kohti unelmansa vihreää laaksoa. Vaikka he eivät tiedä, missä tämä vuorten ja metsien ympäröimä paikka sijaitsee, heillä on kuitenkin unelma, johon he saattoivat tarttua.

*****

Kohti vihreää laaksoa on tositapahtumiin perustuva fiktiivinen teos Martelin perheen uskomattoman rohkean pakomatkan vaiheista, heidän matkatessaan vetäytyvän saksalaisrintaman ja hyökkäävän neuvostoarmeijan ristitulessa.

*****

Sodan järjettömyys ja julmuus on sellaista, joka nostaa kylmät väreet pintaan. Niin tapahtui tämänkin sydäntä riipaisevan tarinan kohdalla. Kirjan todellisuuteen perustuva kertomus on suorastaan kammottavaa luettavaa elämästä, johon ihmiset tahtomattaan ovat joutuneet sodan raakuuksien keskellä. Tuntuu mahdottomalta ymmärtää sitä pahuutta, joka voi pesiytyä ihmismieleen, ja jonka tavoitteena on näännyttää kokonainen kansa hengiltä. 

Toiveikkuus ja usko elämään oli kuitenkin se, minkä minä halusin löytää tämän syvästi koskettavan tarinan sivujen kätköistä.   

"Riittääkö siihen se,

 että löytää vaikeimmistakin hetkistä pieniä ilon aiheita."

 

Mark Sullivan

Kohti vihreää laaksoa

alkut. The Last Green Valley

suom. Arto Konttinen

Sitruuna 2022

 

kuva Elizabeth Sullivan
 

Mark Sullivan on kirjoittanut yli 20 romaania, joita on käännetty yli 30 kielelle. Hän on saanut teoksistaan lukuisia palkintoja ja kunniamainintoja.

Sullivan varttui Massachusettsin Medfieldissä ja opiskeli englannin kielen kandidaatiksi Hamilton Collegesta, minkä jälkeen hän työskenteli rauhanjoukkojen vapaaehtoistyöntekijänä Länsi-Afrikan Nigerissä. Palattuaan Yhdysvaltoihin hän hankki Northwestern-yliopistosta tiedotusopin jatkotutkinnon ja ryhtyi tutkivaksi journalistiksi.

Sullivan on innokas hiihtolajien harrastaja ja seikkailu-urheilija. Hän asuu vaimonsa kanssa Montanan Bozemanissa ja on kiitollinen elämänsä jokaisesta hetkestä.

 

#lukumatkamenneisyyteen23 kohta 25. (Kirja, jonka lukemista suosittelet historiasta kiinnostuneille)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti