torstai 20. heinäkuuta 2023

Leïla Slimani: Katsokaa kun tanssimme

 

kuva WSOY


Eletään Marokon itsenäistymisen jälkeistä aikaa 1960 ja 1970-luvuilla. Jo Slimanin trilogian aloitusosassa Toisten maa tutuksi tullut maaseudulla sijaitseva Belhajien sukutila elää kukoistuksen aikaa, mutta jännitteet sukupolvien ja kulttuurien välillä herättävät levottomuuksia. Aminen vaimo Mathilde on katkeroitunut, koska kokee vuosien uurastuksen perheen hyväksi vieneen häneltä nuoruuden lisäksi myös hänen kauneutensa.  

Perheenpään Aminen odotukset tilan toiminnan jatkumiseen eivät näytä kovin lupaavilta, koska perheen poikaa Selimiä ei näytä maanviljelys pahemmin kiinnostavan.  Aminen aiemmat painajaiset konkurssista ja velkaantumisesta olivat nyt muuttuneet huoleksi siitä, että maatilalle ei löytyisi jatkajaa.

Kesä 1969 on aika, jolloin hippikulttuuri on saavuttanut myös Marokon ja Essaouiran satama on täyttynyt kukin ja rauhanmerkein koristelluista Kleinbusseista. Opinnoissaan reputtanutta Selimia hippien kokoontumiset vetävät nyt puoleensa.

Perheen tytär Aïcha opiskelee lääketiedettä Strasbourgissa. Isänsä tavoin työlleen omistautuneesta, määrätietoisesta ja vähäpuheisesta takavuosien pörröpäästä on tullut nyt tohtorisnainen, joka puhuu englantia ja matkustelee maailmalla. Opiskeluaikanaan Aïcha on ystävystynyt juutalaiseen kirjanoppineiden sukuun kuuluvan Davidin kanssa.

*****

Louhikkoiseen ja rutikuivaan maahan istutettujen oliivipuurivistöjen keskeltä kotiin Marokkoon palannut Aïcha tuntee kuuluvansa tuohon maahan, jossa hän oli lapsuutensa viettänyt.

"Aïcha tuijotti maisemia ja yllättyi itsekin hänet vallanneesta onnentunteesta. Hän tunsi palanneensa kotiin. Paluu kaltaistensa joukkoon tuntui jotenkin suloisen rauhoittavalta."

 *****

Kirjan tarinassa keskitytään nyt paikkaansa maailmassa etsivien, aikuisuuden kynnyksellä olevien perheen nuorten, Selimin ja Aïchan elämään marokkolaisen yhteiskunnan mullistusten keskellä. Jännitteet ja vihamielisyydet kahden niin erilaisen kulttuurin välillä ovat vahvana läsnä tämän kirjan sivuilla; turismin mukanaan tuoma länsimainen moderni elämäntapa ja marokkolaisten omaan kulttuuriin niin vahvasti kuuluva naisten alistettu asema miesten hallitsemassa maailmassa. 

Toisten maa-sarjan aloitusosan tavoin myös tämän kirjan tarina oli vaikuttavuudessaan mukaansatempaava kertomus, matka Marokon historian mielenkiintoisiin tapahtumiin. Jotenkin tällaiset tositapahtumista aiheensa ammentavat fiktiiviset teokset kiehtovat minua. Niiden myötä pääsen matkustamaan vuosikymmenten takaisiin historian tapahtumiin, matka menneisyyteen on monesti puoleensavetävää ja jännittävää. 

*****

 

Leïla Slimani

Katsokaa kun tanssimme

alkut. Regasrdez-nous dancer

Toisten maa-trilogia 2. osa

suom. Sampsa Peltonen

WSOY 2023

kuva Francesca Mantovani

 

Leïla Slimani (s.1981) on ranskalais-marokkolainen kirjailija ja toimittaja. Hänet on palkittu niin Marokon merkittävimmällä kirjallisuuspalkinnolla La Mamounialla kuin Ranskan arvostetuimmalla palkinnolla Goncourtilla. Toisten maa-trilogia pohjautuu löyhästi Slimanin suvun naisten tarinaan, ja sarjan samanniminen avausosa sasi parhaasta sankarittaresta myönnettävän Grand Prix de l'héroïne Madame Figaro-palkinnon. Slimani asuu perheensä kanssa Pariisissa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti