kuva Otava |
Ulko-Hebridien uloin saaristo, St. Kildan saaret on pieni joukko saaria kolmen kilometrin mittaisen Hirtan ympärillä parin sadan kilometrin päässä Skotlannin rannikosta. Uskomattoman upea miljöö, jonka karuissa olosuhteissa asuvat saarelaiset tunnettiin ympäri maailmaa taidokkaina ja rohkeina kiipeilijöinä. Heidän hyppelynsä ja tanssinsa pystysuorilla kallioilla oli heille tuottoisa lisätienesti, jonka saarelle kuljetetut harvat turistit mahdollistivat.
*****
Kevät saarilla oli vilkasta aikaa. Silloin saaren asukkaiden oli aika pyydystää kallioilla pesiviä myrskylintuja, lunneja. Naisten tehtävä oli lintujen lopettamisen jälkeen kerätä niistä höyhenet, jotka sitten myytiin säkeissä mantereelle. Talven varalle suolattu linnunliha varastoitiin yhteisiin maakellareihin. Pitkästä ja usein ankarasta talvesta selviämisessä, joskus rajujenkin merenkäyntien eristämällä saarella omavaraisuus oli tärkeässä roolissa, koska kauppaa Hirtalla ei ollut. Syksyisin saarelle saapui maavuokria keräävä kasööri Mathieson, joka toi tullessaan saarelle välttämättömämpiä elintarvikkeita. Ihmisten oli oltava työtä pelkäämättömiä ja äärimmäisen neuvokkaita tällä puuttomalla saarella, jossa esim. talven kylmien kuukausien varalle asuntojen lämmitykseen kerättiin turvetta. Sekin tapahtui yhteistyössä saarelaisten kesken.
Asukkaiden harjoittama vähäinen kalastus oli vain kallioilta onkimista, koska merenkäynti saaristossa oli liian vaarallista laajamittaisempaan kalastukseen. Kukaan saarelaisista ei osannut edes uida, koska heidän mielestään ei ollut mitään tarvetta mennä veteen.
Vuosisatojen ajan saarella oli noudatettu vanhoja pinttyneitä tapoja, koskien esim. miesten ja naisten töitä. Perheensä ainoana elättäjänä olevan Effien mielestä he kaikki pärjäisivät saaren karuissa oloissa paremmin, jos naistenkin annettaisiin tehdä miesten töitä.
*****
Saaren taitavimpana kiipeilijänä tunnetun Effie Gilliesin elämä keikahtaa yllättäen päälaelleen, kun hän kohtaa tälle pienelle kalliosaarelle saapuneen komean lordi Sholtonin. Kielletyt tunteet miestä kohtaan herättävät Effien miettimään, voisiko rakkaus ylittää luokkarajat hänen, köyhän saarelaisen ja varakkaan kartanon perillisen kesken?
*****
Kesällä 1930 kaikkien 36 saarelaisen päivät tällä kaukaisella saaren kallioilla ovat tulleet päätökseen, kun he aloittavat evakuointialuksen kyydissä kymmentuntisen merimatkan. Saaren asukkaiden anomus on vihdoin hyväksytty ja heidät siirretään asumaan turvallisimpiin oloihin Skotlannin mantereelle.
"Effie tuijotti villiä saarta sen kadotessa näkyvistä, ja hänen sydämensä hakkasi vieläkin kuin pelästynyt lintu. Mutta satakieli ei ollut enää häkissä. Se oli vapaa."
Raastavin sydämin Effie katselee saarelaisten katoamista mantereen ihmismassaan. Ja mitä tulisi tapahtumaan hänelle, entiselle parsituissa vaatteissa kulkevalle ja pimeässä höyhenvarastossa kyyhöttävälle nuorelle naiselle? Ja mitä tapahtuu, kun hän tapaa rakkautensa kohteen täysin erilaisissa oloissa?
*****
Karen Swanin Kesytön saari oli yksi niistä kirjoista, jonka mukana aavistin pääseväni unohtumattomalle matkalle, josta tulisin nauttimaan suunnattomasti. Enkä taatusti pettynyt. Sellaisia nämä historiasta aiheensa ammentavat todellisuuspohjaiset, fiktiiviset tarinat minulle tarjoavat. Kukapa ei ihastuisi matkatessaan silmänkantamattoman aavan maiseman halki saapuakseen rosoiselle, jyrkkäseinäisten kallioiden ympäröivälle St. Kildan pienelle saarelle, Hirtalle.
Kaiken tämän kirjailija loihti silmiini tässä todella mukaansatempaavassa fiktiivisessä tarinassa. Oli jännittävää elää mukana saaren eristäytyneessä ympäristössä, varsinkin tapahtumien keskiössä olevan nuoren naisen, Effien elämän seuraaminen oli kiinnostavaa. Kuvitellen, että tällaista se arkinen todellisuus saattoi hänelle varmastikin olla.
Ja tähänkin puoleensavetävään tarinaan pääsin mukaan vain aukaisemalla kirjan ja aloittamalla matkanteon. St. Kildan saariston historiaan tutustuminen on todellakin äärimmäisen kiinnostavaa. Mikä ihana tapa matkustaa maailman ääriin ❤️
Huomasin koukuttuvani Karen Swanin lumoavaan tarinankerrontaan, ja haikein mielin jätin mielessäni tuon kalliosaaren matkatessani evakuointialuksessa sieltä pois. Mutta vain hetkeksi, koska uuden kuvitteellisen matkan St Kildalle pääsen tekemään Swanin kirjoittaman sarjan 2.osan,The Stolen Hours, mukana, ja jonka suomennosta jään mielenkiinnolla odottamaan.
*****
Karen Swan
Kesytön saari
alkut. The Last Summer
suom. Ilkka Rekiaro
The Wild Isle - sarja #1
Otava 2023
kuva Alexander James |
kuva Goodreadsista |
St. Kildan saaristolaisten tarina saa jatkoa Karen Swanin The Wild Isle - sarjan 2. osassa The Stolen Hours, joka on julkaistu heinäkuussa 2023. Hartaasti odotan päivää, jolloin se julkaistaan suomeksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti