torstai 5. lokakuuta 2023

Ariel Lawhon: Koodinimi Hélène

kuva Docendo
 

Eletään vuotta 1936 kun australialainen toimittaja Nancy Wake tapaa työmatkalla Pariisissa ollessaan Henri Fioccan, josta tulee hänen elämänsä suuri rakkaus. 

Saman vuoden aikana Nancy joutuu todistamaan juutalaisiin kohdistuvia julmuuksia ollessaan työmatkalla Wienissä. Ruskeapaitojen silmittömän brutaalien terroritekojen seuraaminen saa Nancyn tekemään päätöksen, joka johtaa hänet keskelle toisen maailmansodan taisteluita. Nancy oli muutama vuosi aiemmin haastatellut Hitleriä, ja häpeää nyt myöntää aliarvioineensa miehen vaikutusta maailman tuleviin tapahtumiin. 

*****

Elämä saksalaisten miehittämässä 1940 vuoden Ranskassa, jonne Nancy on miehensä kanssa muuttanut, on erittäin vaarallista. Ranskan vastarintaliikkeeseen liittynyt Nancy koulutetaan vakoojaksi ja hänet pudotetaan laskuvarjolla keskelle sissisotaa, jossa hänet tullaan tuntemaan koodinimellä Hélène.

*****

Ja niin tästä nokkelaälyisestä ja rohkeasta naisesta tuli taistelutantereella tasavertaisesti kohdeltu johtaja, joka johti hyökkäyksiä saksalaisten asemiin. Hän oli se saksalaisia piinannut hurjapäinen vakooja, jolle Gestapo antoi nimen Valkoinen hiiri. 

"Huulipunalla on vahva vaikutus siksi, että se häiritsee keskittymistä. Miehet eivät näe kiukun leimahduksia naisen silmissä eivätkä huomaa, vaikka naisen käsi olisi nyrkissä. He näkevät naisen, eivät soturia, ja siitä saan yliotteen. En pysty antamaan kunnolla turpiin enkä kantamaan aikuista miestä taistelutantereen poikki, mutta pystyn maalaamaan huuleni kuin henki olisi siitä kiinni. Ja totta puhuen tätä nykyä se usein onkin." 

*****

Koodinimi Hélène on huikaisevan jännityksentäyteinen, tositapahtumiin perustuva tarina, joka on fiktiivinen kertomus Nancy Waken saavutuksista brittijoukkojen agenttina toisessa maailmansodassa. Sodan jälkeen Wake oli yksi palkituimmista naisista, jonka saavutukset jäävät toisen maailmansodan historiaan. 

Kirjan henkeäsalpaava tarina oli niin tuskallista luettavaa, että keskeytys lukemisessa oli ajoittain paikallaan. Muistutus tapahtumien todenperäisyydestä oli koko ajan läsnä ja tietoisuus siitä kuinka paljon henkilökohtaisia uhrauksia nämä kirjan tapahtumat pitävät sisällään. 

Tämä oli taas yksi niistä kirjoista, joka jätti vahvan jäljen lukumuistiin pitkäksi aikaa. 

*****

Ariel Lawhon

Koodinimi Hélène 

alkut. Code Name Hélène

suom. Päivi Rekiaro

Docendo 2023 Harper Collins 

Kiitos arvostelukappaleesta 💝

Kristee Mays Photography


 

Ariel Lawhon on kriitikoiden ylistämä amerikkalainen bestseller-kirjailija, jonka tuotanto käsittää hiustoriallisia teoksia.Lawhonin teoksia ovat mm. I was Anastasia Venäjän tsaarin tyttärestä ja Flight of Dreams ilmalaiva Hindenburgin viimeisestä lennosta. 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti