maanantai 30. lokakuuta 2023

Yashar Kemal: Maa rautaa, taivas kuparia


💛   @tiianlukupaivakirja n #syksynkeltaisetlehdet23  - haasteeseen liittyen lukuvuoron sai Kemalin Puuvillatrilogian toinen osa.

*****

Yalakin kylĂ€n asukkaat ovat palanneet takaisin vuoristossa sijaitseviin majoihinsa. Takana on pitkĂ€ ja rasittava matka TĆĄukurovan tasangolla sijaitseville puuvillapelloille. Puuvillasato kitukasvuisilla pelloilla oli tuottanut pettymyksen ja edessĂ€ oli köyhÀÀkin köyhempien poimijoiden kotimatka. KylĂ€lĂ€iset syyttĂ€vĂ€t tapahtuneesta kylĂ€pÀÀllikkö muhtar-SeferiĂ€, jonka kieroilun takia kylĂ€lĂ€iset jĂ€ivĂ€t vaille vuosittaista ansiota. Toinen syypÀÀ tapahtuneeseen oli heidĂ€n mielestÀÀn Vanha Halil, joka oli yllĂ€ttĂ€en kadonnut pelĂ€tessÀÀn kylĂ€lĂ€isten kostoa. 

Masentuneet kylĂ€n asukkaat piiloutuvat mökkeihinsĂ€, koska pelkÀÀvĂ€t kauppias Adilin saapumista. On tullut aika maksaa takaisin vuoden aikana kertyneet velat, joita kauppias on tulossa  perimÀÀn. Mutta eivĂ€thĂ€n he pysty nyt niitĂ€ maksamaan. Pelko on lamaannuttanut kylĂ€n ja asukkaat kyyhöttĂ€vĂ€t nĂ€lissÀÀn kylmissĂ€ majoissaan. Ruokatavarat ja muu omaisuus, karjaa myöten on piilotettu luoliin, koska he pelkÀÀvĂ€t kauppiaan vievĂ€t ne maksuna veloista. 

Rahattomina ja epÀtoivoisina heidÀn on vain jotenkin jatkettava elÀmÀÀ. PitkÀn Alin perhe on yksi noista kylÀn asukkaista, jonka olisi selvittÀvÀ tulevasta ankarasta talvesta.

"HeidĂ€n ainoa lehmĂ€nsĂ€, vasikka ja kolme vuohta makasivat huoneen takanurkkaan tuodun heinĂ€kasan vierellĂ€. Oli kylmĂ€ loimuavasta tulesta huolimatta. He tarvitsisivat lisÀÀ karjaa lĂ€mmittĂ€mÀÀn majaa hengityksellÀÀn". 

*****

Olisiko pelastus siinÀ, jos koko kylÀ lÀhtisi majoistaan ja kauppias nÀkisi vain aution ja tyhjÀn kylÀn saapuessaan velkoja perimÀÀn. Mutta minne he menisivÀt keskellÀ kylmÀÀ talvea? Vuorilla oleviin luoliin vai kauas PitkÀÀn Laaksoon, jossa legendan mukaan monet olivat kohdanneet kuolemansa?

Ainoa rohkea kylÀssÀ on Taƥbaƥ-niminen mies, ja hÀneen kylÀlÀiset nyt takertuvat. Mielikuvitusten saattelemina Taƥbaƥista kehitellÀÀn pyhÀ mies, jonka esi-isistÀ ja heidÀn ihmeteoistaan kerrotaan tarinoita.

Muhtar-Sefer on kiukkuinen, koska vaikutusvalta kylÀlÀisiin tuntuu siirtyvÀn hÀneltÀ tÀlle sairaatkin parantavalle pyhÀlle miehelle.

"Tuntuu kuin ne tarinat syntyisivĂ€t aivan itsestÀÀn, maasta, kallioista,puista, aivan kuin niitĂ€ virtaisi kylÀÀn tuolta suurelta avaralta arolta."  

*****

Kemalin mestarillinen tarinankerronta jatkuu soljuvana jo tutuksi tulleiden henkilöhahmojen elÀmÀÀ seuraten. Nyt pieni turkkilaiskylÀ elÀÀ vuoriston lumimyrskyjen keskellÀ talven ankaraa aikaa. Luonnon ja ihmisen rinnakkaiselo kuvastuu silmiinpistÀvÀn kiinnostavasti tarinan edetessÀ. Suolana ovat kaikki sukujen ja heimojen vuosikausien aikana syntyneet uskomukset ja tarinat, joita kirjan sivuilla hypÀhtÀÀ esiin. Kemal on kieltÀmÀttÀ kerronnallaan lumonnut minut, niin taiturimaisesti hÀn vie lukijan kirjojensa maailmaan. Kaiken kurjuuden keskellÀ kumpuaa tÀssÀkin tarinassa usko uuteen.

"Ja erÀÀnĂ€ aamuna he avasivat silmĂ€nsĂ€ ja kevĂ€t oli tullut." 

*****

Yashar Kemal

Maa rautaa, taivas kuparia

alkut. Yer demir Gök Bakir

suom. Eva Siikarla

Puuvillatrilogia 2. osa

Tammi Keltainen kirjasto 1978

 

 Yashar Kemal on turkkilainen kirjailija, joka syntyi 1922 pienessĂ€ Cilicien kylĂ€ssĂ€ EtelĂ€-Anatoliassa. Lapsena hĂ€n kuunteli mielellÀÀn kotiseutunsa kiertĂ€viĂ€ runonlaulajia ja esitti itse heidĂ€n runojaan. HĂ€n toimi lukuisissa ammateissa, mm. puuvillanpoimijana, tehtaantyölĂ€isenĂ€ ja suutarina, ja perusti lopulta konekirjoitustoimiston auttaakseen lukutaidottomia laatimaan kirjeitĂ€ ja anomuksia.

Ei kommentteja:

LÀhetÀ kommentti