tiistai 31. lokakuuta 2023

Yashar Kemal: Kuolematon ruoho


 

💛   @tiianlukupaivakirja n #syksynkeltaisetlehdet23  - haasteeseen liittyen lukuvuorossa oli Kemalin Puuvillatrilogian 3. ja viimeinen osa, Kuolematon ruoho.

Kuolematon ruoho taisi olla viime haasteessa yksi niistÀ lukematta jÀÀneistÀ kirjoista.

***** 

Koettelemusten piinaaman, hyytÀvÀn talven jÀlkeen Yalakin kylÀn asukkaat elÀvÀt nyt kesÀn kynnyksellÀ.

Todellisuus ja mielikuvat ovat vielĂ€ elĂ€vinĂ€ ahdistamassa nĂ€itĂ€ kĂ€rsimyksen uuvuttamia ihmisiĂ€, kun he yrittĂ€vĂ€t erottaa niitĂ€ toisistaan. KylĂ€lĂ€isten pyhimykseksi kohottama TaĆĄbaĆĄ, joka aiemmin katosi jĂ€ljettömiin uhmattuaan kylĂ€njohtaja Muhtar SeferiĂ€, palaa lopulta kylÀÀn. SeitsemĂ€n sĂ€teilevÀÀ tulipalloa kannoillaan kulkevan legendahahmon ja tĂ€mĂ€n sairaan ja murtuneen miehen yhteyttĂ€ ei kukaan kylĂ€lĂ€isistĂ€ osaa tunnistaa. 

*****

PitkĂ€n Alin Ă€iti Meryemdze on jÀÀnyt yksin kylÀÀn muiden lĂ€hdettyĂ€ taas puuvillapeltojen satoa kerÀÀmÀÀn. HĂ€n oli jo liian vanha selviytyĂ€kseen raskaasta vaelluksesta TĆĄukurovan tasangolla oleville pelloille. 

"Vanhus kuuntelee yksinĂ€isyydessÀÀn luonnon ÀÀniĂ€ ja kutsuu lumottuja haltioita, samalla kun hĂ€n joutuu kĂ€ymÀÀn kiukkuista kamppailua pĂ€ivittĂ€isestĂ€ toimeentulostaan. Mutta mummo on sitkeĂ€ kuin erĂ€maan ruoho, joka talven taituttua nousee aina uudestaan." 

*****

Asukkaat viekkailla teoillaan pettÀnyt kylÀnjohtaja Sefer on nyt vihattu mies, joka kostonhimoisena suunnittelee ilkeyksiÀ ihmisille, jotka ovat yhdessÀ pÀÀttÀneet olla puhumatta tÀlle luopiolle. Jopa yksin autioon kylÀÀn jÀtetty Meryemdze on nyt vaaralle alttiina, kun Seferin palkkaama mies lÀhtee kostotoimiin.

Mutta muhtar ei tiedÀkÀÀn hÀntÀ odottavasta vaarasta, kun vuorilla hÀpeissÀÀn piileskelevÀ Memedik miettii kostotoimia Seferin pÀÀn menoksi. Jouduttuaan tÀmÀn kÀskystÀ henkihieveriin piestyksi, tÀmÀ nuori ja taitava metsÀstÀjÀ on pÀÀttÀnyt tappaa kylÀnjohtajan. Mutta pelko tÀtÀ tyrannimaista miestÀ kohtaan johtavat Memedikin tekoon, jonka seuraukset ovat odottamattomat.

*****

Kuten aiemmissa Puuvillatrilogian kirjoissa, tÀssÀkin teoksessa kuvastuu taas elÀmÀn raadollisuus, ja kuinka viha ja kateus saa pahuuden nousemaan. Raskaassa köyhyydessÀ voimaa tuntuvat kuitenkin toisilleen antavan kylÀn "yhteen hiileen" puhaltavat asukkaat, ja toisista vÀlittÀminen huokuu vahvana kirjan tarinassa. Arkisessa pÀrjÀÀmisessÀ voimanlÀhde ammennetaan luonnosta, myyttisistÀ tarinoista ja muinaisista sankariteoista.

Olen miettinyt, mikÀ on se taika, joka tekee Kemalin teoksista niin kiinnostavia? Kertomuksissa kansanperinteen kuvaaminen, tarunomaiseen kerrontaan liittyvÀt uskomukset, ja niistÀ ammennetut voimat tulevat pÀÀllimmÀisinÀ mieleeni. Taianomainen tunnelma ja kerronnan kauneus.

"Miljoonat pikkuruiset vĂ€lkkyvĂ€t valot liikkuivat kohti lĂ€nttĂ€. 

Yö pysĂ€htyi, valo, kirkkaus, pimeys, kaikki oli hiljaa. 

Vain pikkuruiset vĂ€lkkyvĂ€t kirkuvat valokipenet liikkuivat."  

*****

Yashar Kemal

Kuolematon ruoho

alkut.Ölmez otu

suom. Eva Siikarla

Puuvillatrilogia 3. osa

Tammi Keltainen kirjasto 1979

Yashar Kemal on turkkilainen kirjailija, joka syntyi 1922 pienessÀ Cilicien kylÀssÀ EtelÀ-Anatoliassa. Lapsena hÀn kuunteli mielellÀÀn kotiseutunsa kiertÀviÀ runonlaulajia ja esitti itse heidÀn runojaan. HÀn toimi lukuisissa ammateissa, mm. puuvillanpoimijana, tehtaantyölÀisenÀ ja suutarina, ja perusti lopulta konekirjoitustoimiston auttaakseen lukutaidottomia laatimaan kirjeitÀ ja anomuksia.

Ei kommentteja:

LÀhetÀ kommentti