torstai 9. marraskuuta 2023

Tracy Rees: Ruusutarha



Olive Westallenin elämä Lontoossa varakkaan kodin tyttärenä on melko yksinäistä. Häntä pidetään liian vanhana avioitumaan, niinpä hänen on suunniteltava jotain radikaalia oman tulevaisuutensa varalle. Aiemmin perheen varakkuus on suojannut häntä elämän raa'alta todellisuudelta, mutta nyt hänen on vain luotettava itseensä tulevan suuren elämänmuutoksen edessä.

*****

Aikuisuuden kynnyksellä olevan Mabsin työskentely jäävarastolla, maanpinnan alapuolella on turvannut tähän asti jokapäiväisen ruuan hänen leskeksi jääneelle isälleen ja nuoremmille sisaruksille. Nyt Mabsille on kuitenkin tarjoutunut pääsy parempaan elämään, kun hän ryhtyy työskentelemään rouva Finchin seuraneitinä. Finchin perheen elämää varjostaa Abigail-rouvan salaperäinen sairaus, jonka vuoksi he ovat muuttaneet Durhamista Lontooseen.

Ottilia, perheen 12-vuotias tytär on täysin tietämätön skandaalista, jonka johdosta hänen äitinsä nyt elää sulkeutuneena huoneeseensa. 

*****

Mabsin elämä Fincheillä muuttuu pian epävarmaksi, kun hän saa tietää rouvan salaisuuden. Sotkuinen perhesalaisuus tuntuu liian raskaalta hänen yksin kantaa, ja ainoa luotettava ihminen on Olive Westallen, jonka kanssa Mabsin on nyt yritettävä keksiä ratkaisu vallitsevaan tilanteeseen. 

Mabs haluaisi olla Oliven kaltainen, ja muuttaa omilla teoillaan maailmaa, Oliven esimerkin mukaan työskennellä kohti parempaa tulevaisuutta.

"Joskus Mabs kuvitteli, että Hampstead itsessään oli kuin ruusutarha, ja kaikki ne ihastuttavat naiset, joihin hän oli tutustunut siellä - Olive ja Julia Morrow puhumattakaan Abigailista ja Ottysta - olivat ruusuja, jotka jatkoivat itsepäisesti kukkimista, vaikka elämä tarjosi heille piikkejä. Hän itse mukaan lukien." 

*****

Kirjan tarina on lämminhenkinen kertomus naisten välisestä ystävyydestä viktoriaanisen ajan Englannissa. Tuon ajan ilmapiiri, luokkajako varakkaiden ja todellisen köyhyyden keskellä elävien ihmisten välillä on todentuntuisella tavalla kuvattu kirjan sivuilla. Eri taustoista tulevien naisten, Oliven, Mabsin ja Ottien välinen ystävyys on voima, joka ohjaa heitä pelkäämättä seuraamaan omia haaveitaan. Tarinan voimakkaat naishahmot kuljettavat mukaansatempaavasti keskelle salaisuuksien verkkoa, jonka pauloihin huomaa yllättävän helposti kietoutuvansa. Nauttivan soljuvaa tarinankerrontaa, jonka mukana sain aistia palan historiaa.   

*****

Tracy Rees

Ruusutarha

alkut. The Rose Garden

suom. Anu Heino

Sitruuna 2023

Kiitos arvostelukappaleesta 💝


kuva Beverley Rodgers

 

Tracy Rees on palkittu walesilainen kirjailija, jonka teoksia on julkaistu yli kahdessakymmenessä maassa. Ruusutarha on käännetty jo 10 kielelle. Rees on innokas lukija ja sanojen rakastaja sekä kiinnostunut ihmisluonnosta ja henkilökohtaisesta kehityksestä. Nämä teemat heijastuvat usein hänen teoksissaan. Tracy Reesin teoksia on viime vuosina julkaistu useilla kielillä, ja ne ovat poikkeuksetta ihastuttaneet lukijoita ympäri maailmaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti