maanantai 12. huhtikuuta 2021

Hillat ja mesimarjat

  

Oli pieni kyläpaha, oli iso suo. Sai suolla ennen kypsyä hillamarja tuo. Ei ollut aikaa isännillä marjan perään juosta. He teki töitä pelloilla, pellon ojat kuokki, leivän saivat lapsille, vanhuksetkin ruokki. 

*****           

Vaan nyt on aika toinen, ei nurkis enää istu "loinen". Pellot ovat paketissa, vanhat hoitolaitoksissa. Nuoret potee työttömyyttä, on moni sairaseläkkeellä.

*****

Vaan annas olla, hilla alkoi punertaa jo suolla. Kaikki rammat parani, ne rämpivät nyt tuolla. Ei tunnu selkävaivaa, voit reppus esiin kaivaa. Sinne rientää joka "talonjussi", on varusteena heillä ämpäri ja pussi. Kypsät marjat ämpäriin, raaát muovipussiin. On hetkes hillat poimittu, kun joukolla on toimittu.

*****

Kas, pelloille nyt rynnätään, sielt puuttuu lehmikarjaa´. Ja esi-isäin ojat kasvaa mesimarjaa. Käy sinne ojaan konttaamaan, nyt kaupat ostaa vatukkaa.

*****

Vaan annas olla. Jos menet sinne sä, jolla ei ole maata, voit haukun niskaas saada. Kun kehtaat tänne tulla, on näihin marjoihin oikeus vain mulla. Älä sotke peltojani, naurismaata tallaa.

Voit saada siitä patukkaa. Nyt kauppa ostaa vatukkaa.

 

                                                                                                                        

Äitini Enna kirjoitti tämän elokuussa 1979.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti