tiistai 11. toukokuuta 2021

Elly Griffiths: Maan alla

kuva Tammi

  Elly Griffiths

  Maan alla

  alkuteos: The Chalk Pit 2017

  Tammi 2021

  suom. Anna Kangasmaa

  352 sivua

 

 

 

 

 

 

Elly Griffiths tunnetaan arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta huippusuositusta dekkarisarjasta. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli pitkään lastenkirjallisuuden parissa kustannusalalla. Idea Risteyskohdat-romaanista alkaneeseen sarjaan syntyi, kun Griffiths lomaili arkeologimiehensä kanssa Norfolkissa, missä rantoja reunustavat muinaiset pyhät marskimaat. Ruth Galloway -sarja on ollut suurmenestys ympäri Eurooppa. Maan alla on sarjan yhdeksäs osa.

Poliisi alkaa tutkia asunnottoman naisen outoa katoamista, sanotaan että nainen on painunut maan alle. Ja kadulla nukkuvia kodittomia aletaan murhata. Ainoa johtolanka on salaperäinen mies, joka ilmestyy keskelle tietä ja katoaa sitten jättäen jälkeensä vain valtavan reiän asfalttiin.

Ruth kutsutaan taas paikalle, on löytynyt luita. Lähempi tarkastelu osoittaa, että luut eivät olekaan Ruthin harmiksi keskiajalta, vaan melko tuoreita ja vieläpä keitettyjä. Ruth lähtee maan alle, vaikka hän ei siitä pidäkään. Mutta mentävä vain on, Norwichin alla risteileviin kaivoskäytäviin.

Maan alta paljastuu kalkkikaivosten tunneliverkosto, jossa elää salainen yhteisö ihmisiä, jotka eivät halua tulla löydetyiksi. Ruthin ja komisario Nelsonin on selvitettävä syvälle haudatut salaisuudet ennen kuin maa vaatii uuden uhrin. 

Ruth miettii myös suhdettaan Harryyn. Heidän tyttärensä Kate on nyt 6-vuotias ja asuu äitinsä kanssa.

Heidän suhteensa on aina ollut hataralla pohjalla ja aika ajoin vaikeasti ylläpidettävä, kun molemmat poukkoilevat sinne tänne omien salattujen tunteidensa ajamina. Katen vanhempina heidät on sidottu loppuelämäksi yhteen, mutta .... sen pidemmälle he eivät voi mennä.

Ruth rakastaa pikku taloaan marskimaan laidalla, kilometrien päässä kaikesta, sen ikkunoista avautuu loputonta merta ja taivasta.

Nelson taas on tahollaan naimisissa, mutta on mielellään osallisena 6-vuotiaan Katen elämässä, samoin kuin hänen vaimonsa. Katella on nyt pieni, mutta tärkeä rooli näytelmässä Liisan seikkailuista maan alla. Ja Ruthin ja Nelsonin kauhuksi myös Kate joutuu suureen vaaraan näytelmäkerhonsa takia.

" Hän sanoi, että vie minut maan alle. En halua maan alle."

Griffithsin kerronta tempaa tässäkin tarinassa lukijan mukaansa maan uumeniin, josta paljastuu synkkä salaisuus. Tämän tarinan myötä olin taas Ruthin mukana pimeässä Maan alla. Vähän kyllä jossain vaiheessa pelotti, täytyy myöntää. Mutta tiesin, että pidän näistä tarinoista, olenhan jo lukenut kaikki aiemmin suomennetut kirjat Ruth Galloway-mysteeristä.

Ja taas ei voi muuta kuin odottaa jatkoa tarinaan Ruthin pienestä perheestä, asuuko Nelsonkin vielä joskus pienessä talossa marskimaan reunalla?

 

2 kommenttia:

  1. Minusta tämä oli vähään aikaan kiinnostavin Ruth Galloway -sarjan osa. Viimeisimmät ovat tuntuneet vähän jähmeiltä, mutta tässä on vetävä juoni ja hyvää yllätyksellisyyttä myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi on, vähän sai taas jännittää Ruthin puolesta. Minä ihastuin heti ensimmäisen kirjan luettuani sympaattiseen ja niin tavalliseen arkeologi Ruthiin. Hänessä on mielestäni jotain samaa kuin Vera Stanhopissa.Tykkään myös tarinoiden verkkaisista etenemisistä, myös dekkareissa. Ja mukava, että näitä kirjoja on suomennettu melko nopeaa tahtia.Seuraava jo syyskuussa.

      Poista