lauantai 15. toukokuuta 2021

Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa

kuva Otava

  Khaled Hosseini

  Tuhat loistavaa aurinkoa

  englanninkielinen alkuteos 2007 :

  A thousand Splendid Suns

  Suom. Kristiina Savikurki

  Otava 2008

  399 sivua

 

 

 

Khaled Hosseini on syntynyt 1965 Kabulissa Afganistanissa. Hänen isänsä oli diplomaatti ja työskenteli Afganistanin ulkoministeriön palveluksessa. Äiti oli historian ja persiankielen opettaja kabulilaisessa oppikoulussa. Vuodet 1970-73 perhe asui Teheranissa, jossa isä työskenteli Afganistanin suurlähetystössä. Vuodesta 1976 asemapaikka oli Pariisi. Khaled Hosseini asuu Kaliforniassa ja työskentelee sisätautilääkärinä. Hän on naimisissa, perheessä on kaksi lasta ja kotikielenä on persia. Khaled Hosseini kävi Afganistanissa ensimmäisen kerran 27 vuoden jälkeen keväällä 2003.

Vangitseva tarina sijoittuu Afganistanin lähihistoriaan. Se kattaa yli kolmekymmentä vuotta kuvaten sekä sotaa Neuvostoliittoa vastaan että talebanin hirmuhallinnon. Naisten osa kaiken keskellä on kurjista kurjin.

Kirja on tarina kahden naisen elämää kuvaavasta arjesta väkivaltaisen miehen vaimoina. Vanhempi naisista Mariam naitetaan jo 15-vuotiaana kolmekymmentä vuotta vanhemmalle Rashidille. Mutta jo aiempi elämä on ollut Mariamille täynnä murhetta. Hänellä on kuitenkin unelmia tulevaisuudestaan, mutta ne muuttuvat arjeksi hellan ja nyrkin välissä. 

Kun Rashid ottaa toiseksi vaimokseen nuoren Lailan, Mariamin elämä muuttuu. Mariamille Laila on kuin syntymättä jäänyt tytär ja Lailalle Mariam on äiti. He unelmoivat modernin nykyaikaisen afganistanilaisnaisen elämästä, mutta se ei toteudu kummankaan kohdalla. Burga antaa heille suojaa ja naisina rauhaa, mutta se myös vangitsee ja alistaa heitä. 

"On vain yksi asia, yksi ainut taito jota meidän kaltaisemme nainen elämässä tarvitsee, eikä sitä opeteta koulussa ... vain yksi taito. Ja se on tämä: `tahamul´. Kyky sietää ... se on meidän osamme elämässä Mariam. Tällaisten naisten osa. Me kärsimme ja kestämme. Muuta meillä ei ole."

Kirjasta välittyy myös kahden eri-ikäisen naisen ystävyys ja toisesta huolehtiminen, kun he yrittävät selviytyä raa´an väkivallan keskellä muurien ympäröimän kotinsa vankeina. Kaiken kärsimyksen jälkeen kirjassa on kuitenkin onnellinen loppu. 

Ja kaiken sen sotimisen, kurjuuden ja kärsimyksen keskellä Afganistan on kuitenkin näille ihmisille kotimaa, rakkain paikka maailmassa. 

 

"Kuinka laskea ne kuut, jotka sen katolla himertävät,

 tai ne tuhat loistavaa aurinkoa, jotka sen muurien taa kätkeytyvät"

"One could not count the moons, that shimmer on her roofs.

 And the thousand splendid suns that hide behind the walls."

 

Sa´ib-e Tabrizin 1600-luvulla kirjoitettu runo Kabulista

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti