lauantai 24. heinäkuuta 2021

Leah Mercer: Sinä olet arvoitus

 

kuva Bazar
     Leah Mercer

     Sinä olet arvoitus

     alkuteos: The Buzzle of You 2019

     suom. Timo Korppi

     Bazar 2021

     Arvostelukappale

     368 sivua

 

 

 

 

 

 

Leah Mercer on kotoisin Nova Scotiasta, Kanadasta. Hän kirjoitti ensimmäisen romaaninsa 13-vuotiaana ja lähetti sen kustantajille, mutta sai vastaukseksi vain liudan rohkaisevia hylkäyksiä. Nuori Leah keskittyi sen jälkeen yleisurheiluun. Valmistuttuaan yliopistosta hän aloitti uran journalistina ja muutti Lontooseen miehensä ja pienen poikansa kanssa. Sinä olet arvoitus on Mercerin toinen suomennettu romaani. Häneltä on aiemmin julkaistu teos Kun kerran kohtasimme

*****

Charlotte McKay on kiireinen virkanainen, jonka työhön kuuluu pitkät työpäivät ja ajoittaiset työhönsä kuuluvat liikematkat ympäri maailmaa. Hän odottaa ylennystä vice presidentin pestiin lääketieteellisessä tutkimusyhtiössä, joka on tulossa hänen esimiehensä jäätyä eläkkeelle tuosta halutusta virasta. Charlotten arkea on vain työ ja joskus yhteiset lomamatkat miehensä kanssa, ja mitään muuta hän ei elämäänsä kaipaakaan.

Auto-onnettomuus muuttaa Charlotten elämän, koska vakavasti päänsä loukattuaan hän on menettänyt muistinsa. Ainoa muistikuva entisestä elämästä hänellä on neljä vuotta aiemmin tapahtuneesta lomamatkasta Roomaan miehensä Davidin kanssa. Hän järkyttyy kuullessaan olevansa kolmivuotiaan tyttölapsen äiti ja irtisanoutuneensa arvostetusta työpaikastaan.

Ja kunhan Charlotte pääsee näkemään tyttärensä ja ehtii asettua uudelleen vanhoihin, tuttuihin kuvioihin, muistikin aivan varmasti asettuu. Tämä kummallinen välitila, jossa hän purjehtii tällä hetkellä, häviää taatusti horisonttiin ja hänen maailmansa palaa ennalleen. 

Charlotte ei voi uskoa, eikä ymmärtää, miten hän ei voi muistaa niin isoa muutosta kuin tulemista äidiksi tälle pienelle Anabelle-tytölle. Ja kaikki muukin hänen elämässään auto-onnettomuuden jälkeen tuntuu niin oudolta ja vieraalta ja myös tilanne avioliitossa on muuttunut. Koko perheen elämän keskipiste on nyt tytär.

Anabelle on kuin minikokoinen lelumaan diktaattori, joka sanelee Charlottelle monimutkaisia käskyjä ja toruu heti, jos äiti ei ymmärrä mitä pitää tehdä. 

*****

Kirjan tarina etenee aikaan ennen onnettomuutta ja aikaan sen jälkeen, vuorotellen Charlotten mennyt ja nykyinen persoona, minä-muodossa ja hän-muodossa kerrottuna.

Minä pidin Charlotten elämän toiveikkuudesta kaiken muutoksen ja hämmennyksen keskellä. Ajattelet ja muistat, että elämäsi on täydellistä ja yhtäkkiä kaikki muuttuukin. Ajoittaiset syyllisyyden ja mielipahan tunteet siitä, millaista elämän pitäisi olla, tuntematta kuitenkaan katkeruutta menetyksistä. Ja kuinka ymmärtää se, miten koota tämä elämän palapeli, The Buzzle of You.

Pidin kirjassa perhe-elämän realistisesta kuvauksesta, joskin aviopuolisoiden keskinäinen kanssakäyminen jäi takaa-alalle, elämän keskittyessä suurelta osin lapsiarjen pyöritykseen. 

Kauniisti ja toiveikkaasti kerrottu hyvän mielen tarina elämän valinnoista, paljon ajatuksia herättävää luettavaa.

Ei ole oikeaa tai väärää tapaa olla äiti. 

 

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa mukavalta teokselta. Kiitos esittelystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä. Mukava ja nopealukuinen kirja, tykkäsin. Kevyttä kesälukemista.

      Poista