kuva Bazar |
Varhaislapsuudesta Tillyllä on muistoina yhdessä isänsä kanssa vietetyt ajat. He hoitivat yhdessä isän puutarhaa, kasvimaalla kasvoivat salaatit, herneet, tomaatit ja isin rakkaat puutarhavadelmat. Pikkusalaisuudet ja jekut piristivät heidän synkkää ja rauhatonta arkea. Tilly vaistosi äidin ja isän välisen jännitteen. Äidin ja Wendy-tädin kuiskuttelut keittiössä.
Uskovaiset vanhemmat katkaisivat välinsä Tillyn äitiin hänen mentyään naimisiin. Heidän pelkonsa oli, että miehensä kanssa hän oppisi jumalattomia asioita ja tapaisi ihmisiä, joita hänen ei pitäisi tavata.
Ja sitten tulee se päivä, kun isä nostaa pienen Tillyn syliinsä, kehoittaa häntä olemaan kiltti tyttö ja pitämään huolta äidistään. Sen päivän jälkeen isä on poissa, äidin mukaan töissä muualla. Tilly uskoo, että hänen äitinsä oli tappanut isän.
Tillystä on tullut omalaatuinen pieni tyttö, hän näkee asioita, mitä muut eivät näe. Myös hänen isänsä näki niitä.
Tilly viihtyy isänsä lähdön jälkeen omissa maailmoissaan, elämään kuuluvat erilaiset rituaalit, joiden kautta hän tuntee turvaa. Mielikuvituskoira Elia seuraa häntä tarkkaavaisena pienen matkan päästä, Tillyn mielestä kuin henkivartija. Hän muistaa, että isällä oli ollut myös Elia-niminen koira. Tulitikut olivat myös asia, joka yhdisti häntä isään.
Äidin kanssa Tillyn elämä oli koko ajan varuillaan olemista, hän teki aina niin kuin äiti käski, koska pelkäsi herättävänsä äidissä krakenin (lohikäärmeen).
Yksi Tillyn ystävä on rouva O'Flaherty, joka suhtautuu mutkattomasti lapsiin. Hänen mukanaan Tilly pääsee kirkkoon. Tillyn äidin mukaan rouva on kunnon katolinen, onhan hänellä seitsemän lasta. Kirkossa Tilly sytyttää isälleen kynttilän.
Ilmassa oli henkäys taikaa. Tillystä se oli kuin joku olisi pannut huvipuiston, satukirjan ja joulun samaan laatikkoon, ravistellut kaiken sekaisin ja kaatanut sitten ulos. Ainoa asia mikä puuttui oli meteli, mutta jostain syystä hiljaisuus sai kaiken vaikuttamaan vain entistä kauniimmalta. Hän ymmärsi hyvin, miksi Jumala ja enkelit halusivat asua täällä.
Erään Wendy-tädin ja Tillyn äidin katkeran riidan jälkeen, äiti ja Tilly lähtevät lomalle Brightoniin, meren rantaan Queenien Paratiisihotelliin, palaamatta kuitenkaan takaisin kotiin. Tillyn elämä jatkuu nyt sekalaisen oman polkunsa kulkijoiden kanssa ja äitikin tuntuu sopivan hyvin tähän säröiseen joukkoon.
Kunnes syystä, jota Tilly ei ymmärrä, äiti lähettää hänet sisäoppilaitokseen toiselle paikkakunnalle.
Äiti lähetti Tillyn pois paikasta, missä tämä oli onnellisempi kuin koskaan oli ollut. Hylätyksi tuleminen oli pienelle tytölle tuskallinen kokemus.
*****
Äidin kuoltua nelikymppinen Tilda palaa Brightoniin tuttujen ihmisten luokse selvittämään syitä äkkilähtöönsä. Utuiset muistikuvat alkavat hahmottua uudenlaisiksi, kun vähitellen paljastuu, että äiti olikin aivan toisenlainen nainen kuin se, jona Tilly hänet tunsi.
Äidiltä jääneiden päiväkirjojen lukemisen jälkeen utuiset muistikuvat lapsuudesta alkavat hahmottua ja Tilda ymmärtää, että äidin teoissa oli kyse rakkaudesta. Lapsesta luopuminen, jotta tämä jäisi henkiin, oli nimenomaan rakkautta.
Lapsena rituaaleista ja maneereista turvallisuutta hakeneesta tytöstä on kasvanut itsenäinen nainen. Nainen, joka ei koskaan ole voinut luottaa keneenkään, kunnes se joku on siinä.
"Etkö sinä pidä minua hulluna?".... "Totta kai pidän. Se on sinun rajatonta viehätysvoimaasi."
*****
Pidän Ruth Hoganin kirjojen elämänmyönteisestä kerronnasta, vaikeidenkin asioiden ja tapahtumien keskellä pilkahtaa usein huumori. Ihana lukea taas yksi hänen hyvän mielen romaani. Tillyn tarina sulatti ainakin minun sydämeni, ja kirjan surullisen kaunis loppu oli jotain yhtä tunteikasta, kuin Hoganin edellisen kirjan Lauluja variksille viimeiset sivut.
Kuin timantit sädehti silmät,
neito kaunoinen oli hän niin,
olkapäillänsä aaltoili kutrit,
mustal' samettinauhalla kiin'.
Irlantilainen kansanlaulu
Ruth Hogan
Queenie Malonen Paratiisihotelli
alkut. Queenie Malone's Paradise Hotel 2019
suom. Susanna Tuomi-Giddings
Bazar 2021
Kiitos arvostelukappaleesta 💝
Ruth Hogan (s.1961) syntyi Bedfordissa perheeseen, jonka äiti työskenteli kirjakaupassa . Ruth luki kaikki kirjat, jotka vain sai käsiinsä, ja erityisesti Muumikirjat olivat hänelle mieluisia. Hogan suoritti yliopistossa kirjallisuuden ja teatteritaiteen opinnot ja teki työuraa ensin paikallisen hallinnon palveluksessa, kunnes kolmikymppisenä alkoi työskennellä osa-aikaisesti ja käyttää kaiken vapaa-aikansa kirjoitustyöhön. Hogania on tituleerattu feel good-romaanien kuningattareksi, ja hänen teoksiensa käännösoikeuksia on myyty kymmeniin maihin. Aiemmin häneltä on julkaistu suomeksi romaanit Kadonneiden tavaroiden vartija ja Lauluja variksille. Bazar julkaisee suomeksi Hoganin neljännen romaanin Madame Burovan kuu ja tähdet huhtikuussa 2022.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti