tiistai 7. syyskuuta 2021

Saija Kuusela: Katse

 


Nea Guttorm, joka lopetti työnsä Oslon keskusrikospoliisin profiloijana, matkaa nyt vuonon rannalla sijaitsevaan pohjoisnorjalaiseen kylään ja aloittaa ylikonstaapelin työt sen pienellä poliisiasemalla. Se on juuri nyt sitä mitä hän tarvitsee, unohtaakseen juuri päättyneen avioliittonsa. Hän tuntee olevansa nyt juurillaan, lähempänä lapsuutensa maisemia.

Kaikki on samaan aikaan tuttua ja vierasta. Tuntuu hyvältä olla näillä leveysasteilla. "Olen jotenkin enemmän elossa ... samalla kaikki muistot ... Välillä tuntuu, että hukun niiden alle ... siitä miten pieleen kaikki Oslossa meni. Ja kauempana menneestä, isästä ja äidistä." 

Nealle tällainen pieni kylä on sopivan kokoinen, ei liian pieni eikä takapajuinen, kuten ei ollut hänen äidilleenkään koskaan ollut. Mutta toisin kuin porotokan mukana tuntureilla elänyt äiti, Nea oli kasvanut pienessä norjalaisessa kylässä.

*****

Heti alkuun, hän joutuu tutkimaan kuolemantapausta, kun metsän keskeltä purosta löytyy raa'asti tapetun miehen ruumis ja tunnelma kylässä kiristyy. Nean matka rikoksen selvittämiseen alkaa, vai onko sen matka pimeyteen, jossa totuus ja kuviteltu sekoittuvat keskenään? Nean kyvyt nähdä asioita joita muut eivät näe, alkavat pelottaa häntä. Työparikseen Nea saa Bobbyn, joka toimii tapauksen tutkinnanjohtajana. 

Robert Dahl (Bobby) asuu yksin ja vierailee säännöllisesti tapaamassa vanhainkodissa asuvaa äitiään, josta hänellä on lapsuudestaan lämpimät ja läheiset muistot. Bobby muistaa leikkisän ja iloisen Elviksen lauluja lauleskelevan äidin. Muistot isästään hänellä ovat etäisemmät. Rautamalmikaivoksen työturvallisuuspäällikkönä työuransa tehnyt isä on jäänyt hänelle vieraammaksi ja nyt isä on jo kuollut.

Bobbyn kiinnostuksen kohde on pääasiassa työ, paikkakuntalaisten tapaan edes riekonpyynti ei häntä kiinnosta, saati sitten naiset. Mutta tunne joka hänessä herää tavattuaan Nean, on erilainen.

Nea oli yhdistelmä epäluuloisuutta, jopa vainoharhaisuutta, ujoutta ja siihen huonosti istuvaa suorapuheisuutta. Tunne, joka hänessä oli herännyt heti uteliaisuuden ja kiinnostuksen jälkeen, oli suojelunhalu. 

Tutkimusten edetessä myös Nean kiinnostus Bobbya kohtaan voimistuu, hänen saatua mieheltä tukea outojen kohtaustensa jälkeen. Hänelle niiden unohtaminen ei ole vaihtoehto, mutta vaikeneminen sen sijaan on. Miten hän voisi puhua kyvystään, jota hän pelkää. Ennaltanäkemistä, luistalukemista, kykyä, joka aiheuttaa hänelle tajunnanmenetyksiä ja rytmihäiriöitä. Kykyjä, jotka hän on perinyt äidiltään. Nea on peloissaan, ja Bobby vaistoaa sen. Ja Nean on pakko kertoa tälle, että joskus tuo ennaltanäkemisen kyky antaa hänelle vihjeitä meneillään olevasta tutkimuksesta, niin kuin tämänkin rikoksen kohdalla tulee tapahtumaan.

Mutta hän oli peloissaan. Näin ei ollut käynyt koskaan aiemmin. Kukaan ei ollut työntynyt yhtä voimallisesti hänen omaan elämäänsä. Hänen muistoihinsa. 

Tutkinnan kuluessa levottomuus ja pelko valtaavat Nean ja keino rauhoittaa mielensä saa hänet katselemaan merta, joka antaa energiaa hänen väsyneenä ollessaan

Äiti ei kestänyt sitä. Elämää kahden maailman välissä, tavallisen norjalaisen elämäntavan ja perinteisen saamelaisuuden puristuksessa. Joten hän häipyi. - Ylös. Tunturiin.

*****

Katse on pohjoiseen sijoittuvan dekkarin aloitusosa, joka jo alkusivuilta alkoi herättää mielenkiintoni. Tarinan kulku eteni lappilaiseen tapaan rauhallisesti ja tästä ainakin minä pidän. Lukijan aivonystyrät joutuivat tarinan edetessä myös tekemään töitä. Ja minulle niin tyypilliseen tapaan, kiinnyin rikosjutun keskiössä olevaan työpariin. Bobby ja Nea nousivat tarinassa minulle ylitse muiden. Miten kutkuttavaa onkaan miettiä tämän parivaljakon tulevia elämänkäänteitä, tässä kirjassa heidän henkilökemiastaan ei vielä paljoa paljastettu. Hyvä näin, jännitystä luvassa jatkossakin. Dekkarisarjan toinen osa Vyöry julkaistaan jo kesäkuussa 2022.

Kirjan mukana pääsin Pohjois-Norjaan, sen karun kauniille tuntureille, suolaisen Jäämeren paljaille ja tuulisille kallioille. Syvälle saamelaiseen mystiikkaan, jossa haltijat ja maahiset elävät vanhoissa perinteissä ja jatkumona sukupolvelta toiselle.


Veaiga, pelottava kaksoisolento, 

jonka ilmestyminen tiesi lähestyvää vaaraa. 

Jopa kuolemaa. 

 

Saija Kuusela

Katse

Tammi 2021

kuva Tammi

kuva Otto Virtanen


Saija Kuusela on (s.1979) on filosofian tohtori ja biologi, ja hän on opiskellut kirjoittamista Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Biologina hänen erityisalaansa ovat metsien monimuotoisuus- ja ilmastokysymykset. Kuusela asuu Jaalassa satavuotiaassa torpassa lapinporokoiran kanssa ja kulkee metsässä päivittäin. Katse on hänen esikoisdekkarinsa. Katse aloittaa Nea Guttormista kertovan vahvatunnelmaisen dekkarisarjan.

2 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä kiinnostava sarja-avaus. Saa nähdä, mitä jatkossa tapahtuu Nealle ja Bobbylle, he ovat kiinnostavia hahmoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä todella tykästyin kirjaan. Nean yhteys etenkin saamelaisuuteen ja vanhempiinsa, siitä odotan jatkossa lisää. Ja totta kai Bobby on kiinnostava tyyppi. Lapin ja Norjan vuonojen kauniita maisemakuvauksia olisin fiilistellyt enemmänkin, vaikka rikos olikin pääosassa. Mainio avaus dekkarisarjalle.

      Poista