perjantai 22. lokakuuta 2021

Elly Griffiths: Musta enkeli

 

kuva Tammi

Arkeologi Angelo Morelli kutsuu Ruth Gallowayn Italiaan, jonne hän haluaa ystävänsä tutkimaan löytämiään roomalaiskaudelta peräisin olevia luita. Ruth oli tutustunut Angeloon vuosia sitten eräässä konferenssissa. Ajankohta Italiaan matkustamiselle on Ruthin mielestä juuri nyt sopiva, koska hän tuntee tarvitsevansa nyt vähän lomaa tuulettaakseen päätään. Rakkaussotkut komisario Nelsonin kanssa kaipaavat nyt etäisyyttä. Heidän äskettäin uudelleen lämminnyt suhde, Nelsonin vaimon Michellen yllättävä raskaus ja Ruthin äidin kuolema vaativat nyt miettimistä. Ja Ruthista on mukava päästä taas tapamaan Angeloa, josta onkin tullut kotimaassaan kuuluisa viikottaisten dokumenttiohjelmiensa kautta. Ja onhan Angelo edelleen sinkku. 

*****

Tunnin ajomatkan päässä Roomasta heitä odottaa Angelon järjestämä asunto pienessä kaupungissa, ja sinne Ruth nyt matkustaa tyttärensä Katen ja ystävänsä Shonan kanssa. Myös Shonan poika Louisin pääsee mukaan, leikkiseuraksi Katelle.

Sitten kaupunki tulee näkyviin korkeimman kukkulan laella: erikokoisia torneja, sakaramuureja, toistensa yläpuolella kohoavia tiilikattoja. kaupunki on kuin terrakottalinnoitus, esillä kaikki sävyt tummanoranssista vaaleimpaan punaiseen lasuurinsinistä taivasta vasten. Castello degli Angeli.

Pian Ruth saa kuitenkin huomata, että heidän saapumistaan helteiseen pikkukaupunkiin ei otettu kovinkaan lämpimästi vastaan. Luurankoja näyttää uhkaavasti nousevan päivänvaloon ja Ruthistakin yritetään hankkiutua eroon. 

***** 

Ruth seisoo parvekkeella ja miettii kylän 80-vuotiaan papin murhaa, sekä hänen ja Angelon saamia uhkauksia. Kuka olisi halunnut tappaa kaikkien rakastaman Don Tomason? Liittyisikö kaikki vuosikymmenten takaisiin sodan aikaisiin tapahtumiin, jolloin saksalaiset miehittivät alueen ja Angelon nyt jo edesmennyt isä piileskeli vuorilla muiden vastarintataistelijoiden kanssa? Alkaako luurankoja löytyä myös noilta vuosilta?

Päivän kuumuuden jälkeen yrteiltä ja sitruunoita tuoksuva ilma tuntuu miellyttävän viileältä. Täysikuu loistaa torninraunioden yllä. Millaistakohan täällä on ollut sodan aikana, kun viholliset ovat syöneet kahvilassa ja vastarintataistelijat lymynneet vuorilla? 

*****

Kuultuaan Ruthin ja Katen lähdöstä Italiaan, ja siellä sattuneesta pienestä maanjäristyksestä Harry Nelson ryntää yllättäen myös Italiaan. Hän on jälleen kerran huolissaan ja matkustaa paikalle varmistamaan että Ruth ja heidän tyttärensä Kate voivat hyvin. 

Katulamput ovat syttyneet ja kaskaat sirittävät. Ruthista tuntuu suorastaan taianomaiselta istua pitkän pöydän ääressä kynttilänvalossa Katen ja Nelsonin välissä. Hän ei muista, ovatko he koskaan syöneet yhdessä tällä tavalla. 

*****

Taas on takana yksi mielenkiintoinen matka Ruth Gallowayn seurassa. Matka Italiaan oli odotetusti yllätyksiä ja ennalta arvaamattomia juonenkäänteitä täynnä. Nautittavia oli myös Italian aurinkoiset maisemat, joita uskalsin tältäkin kirjalta odottaa. Pidän paljon Elly Griffithsin juonenkerronnan etenemisestä, ja siitä että hänen dekkareissaan ei mässäillä raakuuksilla. Ruthin rauhallinen olemus sopii mielestäni ikivanhojen luiden tutkijalle, mutta suhde Nelsoniin taas tuntuu etenevän vähän liiankin rauhallisesti. Komisario, jonka elämää kahden perheen välillä on paikoin jopa tuskastuttavaa seurata. 

Aiemmista osista tuttujen henkilöhahmojen tarinoihin oli taas niin kotoista paneutua. Yksi sympaattisimmista on Michael Cathbad, usein oudosti pukeutuva druidi, josta on tullut Ruthille ja Katelle rakas ystävä, ja joka oli nytkin yllättävästi tarvittaessa paikalla.

*****

Ruth tietää, että Nelson tuntee ikuisesti syyllisyyttä siitä, että unohti puhelimensa Ruthin luo, ikään kuin olisi sillä hetkellä valinnut Ruthin ja Katen ensimmäisen perheensä sijasta. Mutta se ei ole totta. Viime päivät ovat olleet todellisuudelta varastettuja. Huomenna normaalielämä nielaisee Nelsonin taas.

 

Enkelit seisovat katolla valkeina vartijoina taivasta vasten,

kun Ruth vilkaisee Castello degli Angelia viimeisen kerran.

 

Elly Griffiths

Musta enkeli

alkuteos: The Dark Angel 2018

suom. Anna Kangasmaa

Ruth Galloway-mysteeri 

Tammi 2021

Kiitos arvostelukappaleesta 💝  

kuva Sara Reeve

  

Elly Griffiths ( s. 1963 ) on englantilainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten Ruth Gallowayn rakastetuista seikkailuista. Ennen kirjailijauraansa Griffiths, oikealta nimeltään Domenica de Rosa, työskenteli lastenkirjallisuuden toimituksessa kustantamossa. Ruth Galloway-sarjan idea syntyi lomalla Norfolkissa, kun de Rosan aviomies oli juuri vaihtanut alaa ja ryhtynyt arkeologiksi. Ahmittavan hyvä dekkarisarja on kaapannut paikkansa lukijoiden ikisuosikkina. 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti