keskiviikko 27. lokakuuta 2021

Paula Hawkins: Kuin kytevä tuli

kuva Otava 

 

Miriam on keski-ikäinen, syrjäytynyt yksinäinen nainen, joka elelee kanavan varressa olevassa veneessään. Hän on sellainen ihminen, joka on valppaana joka hetki. Ympäristöään tarkkaileva ja niitä kirjaava sivustaseuraaja, jonka muistikirjaan on merkitty kaikki alueella liikkuvat kiinnostavat ihmiset.

Eräänä aamuna hän näkee veren tahrimissa vaatteissa olevan nuoren naisen poistuvan viereisestä asuntolaivasta. Löydettyään laivassa asuneen nuoren miehen surmattuna Miriam oivaltaa saavansa nyt tilaisuuden kostaa kärsimänsä vääryyden. Uhri Daniel Sutherland on avain siihen. Ja toinen avain on se lintua muistuttava puinen avaimenperä, jonka Miriam korjaa talteen verilammikosta ennen kuin soittaa poliisit paikalle. Elämän katkeroittama Miriam ei kuitenkaa kerro aivan kaikkea poliisille. Hänellähän oli nyt avaimet käsissään, koston avaimet.

Hän tiesi, että oli edettävä varovasti, että virheliikkeisiin ei ollut varaa eikä uusi valta-asema saanut nousta päähän.

*****

Miriam oli menettänyt jo nuorena kyvyn ystävyyteen, ylireagointi loukkauksiin oli tehnyt hänestä sellaisen. Lisäksi rehti mies, jolle hän uskoi tarinansa osoittautuikin huijariksi ja saalistajaksi. 

*****

Carla, Danielin äidin Angelan sisar, on nyt menettänyt lyhyen ajan sisällä sekä sisarensa ja sisaren pojan. Carla oli joutunut tapaamaan heitä salaa ex-mieheltään Theolta, joka perheessä tapahtuneen tragedian jälkeen sulki Angelan ja sisarenpojan Danielin heidän elämästään. Theo Myerson oli menestyskirjailija, jonka ura oli katkennut tuohon tragediaan.

*****

Laura (Hullu Laura) oli joutunut lapsena auton yliajamaksi, josta hän kuitenkin oli toipunut ruumiillisesti, mutta aivojen toiminta oli onnettomuuden seurauksena kärsinyt. Vanhempien, hoitajien ja kaikkien muidenkin valehtelut olivat jättäneet häneen jälkensä. Petetyksi tulemisen tunne oli muuttanut hänet ja tehnyt hänet vihaiseksi ja äkkipikaiseksi. Hän tunsi olevansa outo lintu, kaltoinkohdeltu.

*****

Miriam, Carla ja Laura. Näitä kolmea naista yhdistää nyt Danielin kuolema, ja heitä kaikkia  polttaa halu oikaista heille tehdyt vääryydet. Mitä kamalia tekoja kosto voi saada hyvänkin ihmisen tekemään?

*****

Kuin kytevä tuli  on oivallisesti kirjoitettu koukuttava trilleri, joka pitää sisällään monta tarinaa, monta erilaista tragediaa. Murhatun Danielin elämään linkittyy joukko salaisuuksia sisällään kantavaa henkilöä: Utelias naapuri, yhden yön seuralainen, rasittavat perheenjäsenet, joilla kaikilla on omat menneisyyteen liittyvät salaisuutensa. Jokaisella heistä oli syynsä olla murhaaja ja jokainen saattoi olla epäilyksenalainen. 

Juoni etenee älykkään monimutkaisia polkuja kohti loppua, joka ei ole mitenkään ennalta arvattavissa. Tällaiset jännityskirjat ovat minun mieleeni, ja tämä dekkari oli taas yksi niistä. 


 

Paula Hawkins

Kuin kytevä tuli

Alkuteos: A Slow Fire Burning 2021

suom. Markku Päkkilä

Otava 2021

 

kuva Alisa Connan
 

Brittiläinen Paula Hawkins työskenteli vuosia toimittajana ennen kuin alkoi kirjoittaa fiktiota. Esikoistrilleri Nainen junassa oli maailmanlaajuinen menestys, josta tehtiin vuonna 2016 myös suosittu elokuva. Hawkins asuu Lontoossa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti