maanantai 31. tammikuuta 2022

Lisa Jewell: Näkymätön tyttö

 

kuva WSOY

Saffyre Maddox on 17-vuotias nuori nainen, jolle on jäänyt trauma järkyttävästä tapahtumasta hänen ollessaan 10-vuotias. Vanhempiensa kuoleman jälkeen hänellä on onneksi rakastava setä, jonka luona hän asuu. Kolmen vuoden terapiassa käyntien jälkeen, ne yllättäen päättyvät ja Saffyre tuntee itsensä hylätyksi. Saffyre on viisas ja ovela tyttö. Jos hän ei tiedä jotain, hän kyllä ottaa siitä selvää. Hän kiinnostuu entisen psykologinsa Roan Fourin elämästä ja perheestä ja alkaa varjostaa ja valokuvata tätä, ja saakin tietää miehen yksityiselämästä enemmän kuin haluaisi. Roan Fourilla on vaimo Cate ja kaksi teini-ikäistä lasta, Georgia ja Joshua. 

***** 

Joululahjaksi saatu kermanvaalea kissanpentu, enkeliltä näyttävä Angelokaan ei poistanut Saffyren yksinäisyyttä ja tarvetta kadota näkyvistä.

"Päivisin olin Saffyre Maddox, pidättyväinen mutta suosittu ja hyväkäytöksinen kympin oppilas. Iltaisin muutuin ikään kuin yöeläimeksi. kuin ihmisketuksi. supervoimani oli näkymättömyys. Koulun pihalla tai aulassa kaikki katsoivat minua, mutta yöllä minua ei ollut olemassakaan. Olin Näkymätön tyttö."

Roan Foursin taloa vastapäätä sijaitsevalla tyhjällä tontilla majailee yksinäinen kettu. Saffyre viettää paljon aikaa alueella, jonka pensasaidan raoista hän seuraa viereisen kadun kulkijoita ilman että kukaan huomaa häntä. Kesyyntyneestä ketusta Saffyre on saanut ystävän. Kettu syö hänen kädestään lihaisia makupajoja, joita hän sille tuo.

"Hahaa, näetkös Roan Fours, en minä loppujen lopuksi tarvinnutkaan sinua. Tarvitsin vain luontoa. Tarvitsin vain pöllöjä ja kettuja ja tähtiä ja ilotulituksia. Olin parantunut. Tai niin minä luulin."

Alueella liikkuu öisin myös muitakin, kuten eräs huppupäinen hahmo. Kuka on tuo samaa kettua syöttävä, pilveä polttava nuori poika, jonka liikkeitä Saffyre salaa seuraa?

***** 

Sitten alueen asukkaiden elämää alkavat järkyttää öisin, ja joskus myös päivisin tapahtuvat naisiin kohdistuvat hyökkäykset. Seksuaalisen väkivallan uhreja on löydetty jo useita lähialueen puistoista.

*****

Sitten tulee ystävänpäivä, jolloin Saffyre katoaa. Epäilykset kohdistuvat heti opettajan työstään erotettuun, läheisessä talossa asuvaan mieheen. Owen Pickin elämä on hajoamassa, kun häntä syytetään oppilaansa seksuaalisesta häirinnästä. Hän on 33-vuotias opettaja, jolla ei ollut yhtään ystävää, eikä koskaan ollut tyttöystävää. Tätinsä nurkissa asuvalla Owenilla on myös traumaattinen menneisyys, ja hän tuntee olevan outo ja kummallinen. Menetettyään työnsä hän viettää aikaansa netissä keskustelupalstoilla. Kirjautuessaan eräänä yönä yhdelle keskustelufoorumissa olevalle blogille hän ei voi aavistaakaan, millaisia seurauksia siitä hänelle koituu seuraavien päivien ja viikkojen kuluessa.

*****

 

Näkymätön tyttö on kirja, joka pitää sisällään paljon epätoivoa ja yksinäisyyttä. Henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja erittäin uskottavia. Tarina sisältää enemmän kuin yhden mysteerin. Mukaansatempaavat, taitavasti kerrotut yllättäväkäänteiset tapahtumat saivat minut kiintymään näihin sympaattisiin henkilöhahmoihin, joita tarina kuljetti mukanaan. Kuinka hyvin me tunnemme toisemme ja kuinka helposti me tuomitsemme? Jokaisella on salaisuutensa, mutta kuinka hyvin me osaamme ne piilottaa? Tämän tarinan salaisuudet selvisivät minulle vasta viimeisillä sivuilla, vaikka välillä uskoin jo päässeeni "jyvälle". Paikoitellen synkkää ja ajatuksia herättävää kerrontaa, joka jätti ainakin minuun vahvan lukujäljen. 

*****


Lisa Jewell

Näkymätön tyttö

alkuteos: Invisible Girl 2020

suom. Karoliina Timonen

WSOY 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝

 

kuva Andrew Whitton
Psykologisen trillerin mestari Lisa Jewell (s.1968) on samastuttavien henkilöhahmojen ja arkipäiväisen uhan tunteen luomisessa aivan omaa luokkaansa. Jewellin teoksia on käännetty 28 kielelle ja myyty yhteensä yli viisi miljoonaa kappaletta. Hän asuu Lontoossa miehensä ja kahden tyttärensä kanssa.

Aiemmin suomennettua:

Sitten hän oli poissa (2019)

Löysin sinut (2020)

Joka askel jonka otat (2020)

Kaikista synkimmät salaisuudet (2021)


#lukumatkamenneisyyteen kohta dekkari / jännäri.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa todella kiinnostavalta. Tykkään psykologisista trillereistä, salaisuuksista ja stalkkaajista (hmm, kirjoissa, mielellään ei tosielämässä!). Pitäisikin vihdoin tutustua Lisa Jewellin kirjoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jewelillä on kyky pitää lukijan jännityksessä loppuun asti. Ja hänen kirjoissaan ei kuvailla liikaa raakuuksia. Hidastempoista, josta minä ainakin pidän dekkareissa. Ja tämänkin kirjan juoni tarjoaa lukijalle vähän aivotyötä, ei liian selvä lopputulos.

      Poista