torstai 17. maaliskuuta 2022

Emma Stonex: Majakanvartijat

kuva Otava
 

Maiden Rockin majakka, viisikymmentämetriä korkea viktoriaanisen suunnittelun ja rakentamisen taidonnäyte on taannut merenkulkijoiden turvallisuuden Cornwallin vesillä, kilometrien päässä mantereesta. Se on kasuunimajakka, joka nousee suoraa merestä, ei niin kuin saarelle rakennetut majakat, joissa voi käydä kävelyllä tai vaikka pitää pientä kasvimaata. Kasuunimajakka seisoo keskellä merta, ainoa paikka miehille on sen sisätilat ja betoniin valettu perusta sen vierustalla.

*****

Jory Martinin venettä ei tullut kukaan vastaan, hänen viedessään  majakanvartijaoppilaita ja muonatäydennyksiä majakalle. Miesten päästyä sisään majakalle he huomaavat, että kaikki kolme majakalla työskennellyttä majakanvartijaa on kadonnut jäljettömiin. Ovi oli lukittu sisäpuolelta ja kaikki kellot olivat pysähtyneet samaan aikaan. Mikään ei viitannut siihen, että miehet olisivat paenneet tai edes poistuneet majakalta.

"Pöytä on katettu, mutta ateria on jäänyt syömättä. Se on katettu kahdelle, ei kolmelle. On kuin nuo majakanvartijat eivät olleet milloinkaan edes olleet koko paikassa. Tai sitten he olivat kavunneet tornin huipulle ja yksinkertaisesti lentäneet tiehensä."

Oliko hyökyaalto vienyt miehet? 

Vanhin heistä oli majakkamestari Arthur, joka oli vastuussa kaikesta, mitä majakalla tapahtuu. Katoamisen aikaan majakalla oli myös nuorempi majakanvartija Bill ja  majakanvartijaoppilas Vincent, joka oli vankilasta päästyään saanut töitä majakanvartijana.

Mantereella liikkui paljon huhuja majakkaan liittyvistä yliluonnollisista voimista. Kuka oli "Valkoinen varis", tuo outo nopealiikkeinen hopeamies? 

***** 

Katoamistapauksesta on kulunut kaksikymmentä vuotta, kun seikkailijakirjailija Dan Sharp aikoo ratkaista Maiden Rockin arvoituksen. Hän on varma, että joku tietää enemmän kuin muut. Onko se majakkamestarin vaimo Helen, Billin vaimo Jenny vai Vincen tyttöystävä Michelle? Kaikilla heillä on menneisyydestä paljon salaisuuksia, jotka ovat voineet paljastua kohtalokkaalla tavalla jo kaksikymmentä vuotta sitten.

***** 

Innoituksen kirjan tarinaan kirjailija oli saanut Ulko-Hebrideillä olevalla majakalla 1900-luvulla tapahtuneesta kolmen majakanvartijan katoamisesta. Kirjan fiktiivinen, kahdessa aikakaudessa kulkeva tarina on koukuttavuudessaan todella uskottavasti kerrottu ja mukaansatempaava matka synkkiin salaisuuksiin. Ulkomerellä keskellä ajoittain myrskyäviä aaltoja, betonisen renkaan päällä kelluvan majakan uumenissa eristyksissä olevat miehet, jotka mystisesti vain katoavat maailmasta. Vaikuttavuudessaan nerokkaasti kuljetettu trillerimäinen juoni, jonka paljastuminen antaa odottaa lukijaa viimeisille sivuille asti. Tummaa tarinaa ympäröi mustansininen synkkä meri.

*****

Siin' mykkinä me seisottiin,

ja pahaa aavisteltiin niin, 

ovi piti avata, se tiedettiin, 

nousta tornin synkkiin uumeniin. 

                                                                                        Wilfrid Wilson Gibson, "Flannan Isle"

Emma Stonex

Majakanvartijat

alkut. The Lamplighters 2021

suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi

Otava 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝


kuva Melissa Lesage
 

Emma Stonex on englantilainen kirjailija ja kustannustoimittaja. Hän asuu Bristolissa miehensä ja kahden tyttärensä kanssa. Stonex on julkaissut aiemmin romaaneja salanimellä. Majakanvartijat on ensimmäinen Stonexin omalla nimellään kirjoittama romaani.

 

 

 

 

#luontosivuilla-haaste kohta Kirjassa ollaan merellä tai meren rannalla.

#lukumatkamenneisyyteen-haaste kohta 2 tai useampi aikataso. 

#helmetlukuhaaste 2022 kohta 4 Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti