lauantai 19. maaliskuuta 2022

Ninni Schulman: Kun kellot seisahtuvat

kuva Tammi

Hagforsin pikkukaupungissa eletään helteistä kesää ja kesäteatterissa harjoitellaan kotiseutujuhlassa esitettävää näytelmää, joka kertoo paikkakunnalla vaikuttaneesta karismaattisesta kellosepästä. Kertomukset yli 200 vuotta sitten kuolleen Johan Tinglöfin asettamasta kirouksesta muistettiin vielä seudulla. 

"Niin kauan kuin minä elän, kello käyköön vailla moitteen sijaa, mutta kun kuolo minut korjaa, se pysähtyköön."

Noomi Björk, näytelmässä esiintyvä  19-vuotias nuori näyttelijä katoaa matkalla kotiin ja muutaman päivän kuluttua hänet löydetään hukutettuna. Sitten löydetään kuolleena myös leirintäalueella työskentelevä Aaron, hänkin oli tuossa samassa teatteriryhmässä mukana. 

Pian sadistisen tappajan jäljiltä on jo kolme erilaista tappotapaa, jotka kaikki ovat tavaltaan klassisia eläimentappomenetelmiä, kuin kysymyksessä olisi ollut eläinten teurastus.

"Kunhan kymmenen rikkaruohoa on nyhdetty, tehtävä on suoritettu. kolme kitketty, seitsemän jäljellä."

Kun paikkakunnalla paljastuu jo kolmas kuolemantapaus, on murhia tutkivien Petra Wilanderin ja Christer Berglundin yritettävä epätoivoisesti saada katkaistua tuo hirmutekojen ketju. Mikä murhia yhdisti? Miten Petran asunnossa oleva entiseltä asukkaalta jäänyt, J Tinglöfin valmistama kaappikello liittyi näihin kauheisiin tapahtumiin? Ilmoittaako pysähdyksissä olevan kellon yllättävä lyönti ('ding-dong') tulevista tapahtumista? 

"Kello tikittää - säälimättömältä tappajalta ei kukaan ole turvassa."

*****

Värmlandsbladetin paikallistoimituksen toimittaja Magdalena Hansson, jonka pitäisi kirjoittaa tapahtuneista murhista juttuja lehteen, on ollut jo pitkään masentunut. Mikään ei enää kiinnosta häntä. Aiemmin sairaalahoitoon vienyt pimeys on taas palannut Magdalenan elämään. Mutta yllättäen hän onkin se, joka on keksinyt teorian, juttuja yhdistävän tekijän.  Petran mukaan Magdalena on aiemminkin saanut fiksuja ideoita. Murhien tutkinnassa auttamaan on paikalle lähetetty Tukholmasta rikosprofilointiryhmä, mutta Christerin mielestä se oli turhaa. 

"Ei me metsäläiset ihan niin tyhmiä olla kuin nuo luulevat."

*****

Erittäin uskottavasti kuljetettu juoni piti minua otteessaan tässäkin Ninni Schulmanin dekkarissa. Ihmismielen pahuus ja sadistisuus kuvastui karmaisevan todentuntuisena kirjan tarinassa. Sivu sivulta mieleen hiipinyt kauhunsekainen jännitys päättyi vasta kirjan viimeisillä sivuilla. Hagfors-sarja vain "parantaa juoksuaan" edetessään. Sarjan 7. osa Juhlimaan tulkaa ilmestyykin jo tämän vuoden marraskuussa. 

*****

"Onko olemassa puhdasta pahuutta, kyllä näköjään on." 

 

Ninni Schulman

Kun kellot seisahtuvat

alkut. När alla klockor stannat 2019

suom. Antti Saarilahti

Hagfors #6

Tammi 2021

Kiitos arvostelukappaleesta 💝

Hagfors-sarjan 7. osa  Juhlimaan tulkaa ilmestyy marraskuussa 2022.

kuva Tammi
  


 

 

 



kuva Johanna Harkkila
Toimittaja Ninni Schulman (s. 1972) on yksi Ruotsin kärkidekkaristeista. Hän on varttunut Värmlandissa, minne sijoittuvat myös hänen sydämeenkäyvät dekkarinsa. Magdalena Hanssonista kertovaa sarjaa on myyty Ruotsissa jo yli miljoona kappaletta. Schulman asuu Tukholmassa ja nauttii kesistä suvun mökillä Hagforsin liepeillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti