perjantai 3. kesäkuuta 2022

Tana French: Pimennossa

 

kuva WSOY

Eletään tavallista elokuista kesäpäivän iltaa irlantilaisessa Knocknareen pienessä taajamassa, jonka rauhallinen elämänmeno yllättäen muuttuu kolmen lapsen kadottua jäljettömiin. Välittömästi aloitetut etsinnät asuinaluetta ympäröivässä tiheässä metsässä eivät tuota tulosta, tuntuu kuin metsä olisi nielaissut lapset jälkiä jättämättä. Tuntien päästä löydetään yksi lapsista harhailemassa veriset kengät jalassaan, illan tapahtumista hän ei kuitenkaan muista mitään.

*****

Parikymmentä vuotta myöhemmin sama, nyt jo aikuiseksi kasvanut poika joutuu palaamaan menneisyytensä traumaattisiin tapahtumiin, kun samaisesta metsästä löydetään murhattuna 12-vuotias tyttö, ja tämän samankaltaisen mysteerin rikostutkijaksi Rob Ryan huomaa nyt joutuneensa. 

*****

Nimenmuutoksen myötä Rob Ryanin henkilöllisyys on tiedossa vanhempien lisäksi vain hänen työparillaan Cassie Maddoxilla. Todennäköisesti kukaan ei nykyään osaa yhdistää brittiaksentilla puhuvaa rikostutkija Robia pieneen Adam Ryaniin. 

Tutkinnassa olevan murhan pelottava samankaltaisuus vuosien takaiseen lasten katoamiseen pakottaa Robin unohduksiin painuneet muistot esiin. Vaikea, mutta ainoa mahdollisuus ratkaista rituaalikiven luona tapahtunut nuoren tytön murha, on paluu pienen Adam-pojan maailmaan ja yritys kaivella esiin sinne haudatut muistot. Mutta onko Robista siihen? Vaikka paluu lapsuuden tragedian tapahtumapaikalle on äärimmäisen vaikeaa, hänen on se kuitenkin tehtävä.

"... minä olin ainoa ihminen, joka ilman epäilyksen häivääkään tiesi ainakin osan vastauksista. Ja jos jokin voisi antaa ne vastaukset takaisin, se oli Knocknareen metsä." 

*****

Juonenkäänteillään totisesti mukaansa tempaava tarina, jonka parissa ainakin minun aivonystyräni pääsivät tositoimiin. Pikkuhiljaa avautuva, psykologisen taitavasti kudottu juoni piti vangitsevalla tavalla otteessaan, eikä päästänyt lukijaa helpolla. Ovelalla tavalla muistin ja unohduksen yhteenkietoutuminen ja syvälle omaan sisimpään uskaltautuminen olivat tämän trillerin puoleensavetävämpää antia. Vahvan lukujäljen jättänyt tarina, jonka pimennosta paljastuu niin paljon mielenkiintoista ja mystistä.

"Voisi olla nuolenpää, tai riipuksen osa."

"Mieshahmo, pelkkä tikku-ukko, jolla oli leveät haaraiset hirvensarvet.

*****

Tana French

Pimennossa

In the Woods 2007

suom. Natasha Vilokkinen

Dublinin murhat #1

WSOY 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝


 

kuva WSOY
     

Ja mikä parasta, jo syyskuussa 2022 julkaistaan suomeksi Dublinin murhat-sarjan toinen osa Ilmetty.
 

 

 

kuva Jessica Ryan / WSOY

Amerikkalais-irlantilainen Tana French (s. 1973) on kirjoittanut kahdeksan romaania, joille on myönnetty lukuisia palkintoja. French kouluttautui alun perin näyttelijäksi, mutta ryhtyi kolmekymppisenä kirjoittamaan kokopäiväisesti romaaneja. Nyt hänen kirjojaan on myyty maailmalla yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Romaanien pohjalta on tehty myös suosittu tv-sarja Murders - Tappaja Dublinissa. Pimennossa on älykkään, henkilöhahmoihin ja tunnelmaan panostavan Dublinin murhat-sarjan aloitusosa, joka palkittiin mm. Edgar-palkinnolla. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti