tiistai 26. heinäkuuta 2022

Fiona Valpy: Casablancan tarinankertoja

 

kuva Otava

 

Casablancan tarinankertoja pitää sisällään Josien ja Zoen, kahden vieraaseen kulttuuriin eri aikakausilla saapuneiden naisten tarinan. Toisen maailmansodan riehuessa Euroopassa nuori juutalaistyttö Josie perheineen pakenee natsien miehittämästä Ranskasta Marokkoon. Siellä he päätyvät ensin pakolaisleirille odottamaan viisumeja päästäkseen pitkälle merimatkalle Yhdysvaltoihin, paikkaan jossa he eivät olisi jatkuvassa pelossa äidin syntyperän vuoksi. Merimatkan mahdollistavien paperien saannin viivästyttyä perhe päätyy asumaan taloon, johon 70 vuotta myöhemmin saapuu asumaan miehensä työn perässä Englannin Bristolista muuttava Zoe.  

"Tulimme tänne aloittaaksemme alusta. Mutta toivon sijaan tunnen silkkaa tyhjyyttä. Tämä on nuhruinen ja tuulen piiskaama kaupunki, joka nököttää särkyneiden unelmien valtameren reunalla ja jonka aikoinaan upeat kadut ovat nyt pahoin rähjäytyneet."

Miehensä Tomin ja muiden ulkomaalaisten Marokossa viettämä yritysmaailmakeskeinen elämä tuntuu Zoesta hyvin vieraalta, kaikki siihen kuuluva juhlinta ei ole sitä, mitä hän kaipaa. Yllättäen Zoe saa päiviinsä uutta sisältöä, kun hän löytää lastenhuoneen lattialankun alta aarrekätkön. Santelipuinen rasia, jonka sisällä on kultaketjuun ripustettu Daavidin tähti, korallinen sulka, lasipala ja lintupilli. Mukana olevan päiväkirjan sivuilta Zoelle avautuu aivan toisenlainen Casablanca, maailma, jota hän pääsee seuraamaan nuoren juutalaistytön silmin. 

"Josien maailma vetää minua puoleensa joka päivä entistä vastuttamattomammin, hänen tarinankerrontansa kiehtoo minua ... Josien pelot, vaarat, jotka vaanivat hänen etuoikeutetun nouvelle villen elämänsä pinnan alla, ovat luikerrelleet ihoni alle."

Uppoutuessaan kauan sitten kirjoitettuun päiväkirjaan Zoesta tuntuu, että Josien viettämä elämä talossa paljon todellisempaa, ja Zoe itse tuntee olevansa vain tyhjissä huoneissa vaeltava aave. 

*****

Kotinsa jättänyt ja uutta alkua elämälleen hakeva Zoe ymmärtää nyt, kuinka tärkeää osaa tarinankerronta näyttelee ihmisen elämän vaikeina aikoina. Kokemus tarinoiden merkityksestä ja niiden voimasta on oleellisena osana myös nuoren Josien elämässä.

Vanhan marokkolaisen "unikauppiaan" viisas neuvo Josielle:

"Sinun on mentävä merenrantaan, kerättävä kiviä, kirjoitettava niihin kaikkien menettämiesi asioiden nimet ja heitettävä ne sitten veteen. Meri on kyllin suuri pitääkseen huolta murheista, ja siten sydämeesi vapautuu tilaa, jotta se voisi täyttyä muilla asioilla." 

*****

Lempeät merituulet Afrikan taivaan alla, kukkien väriloisto ja mausteiden huumavat tuoksut. Kaikki nuo saatoin aistia avatessani tämän kirjan. Ja upeasti kerrottu fiktiivinen, sodanaikaiseen historiaan perustuva tarina vei täysin minut mukanaan, alkusivuilta aina itkettävän ihanaan ja yllätykselliseen tarinan päätökseen. Tiesin jo hohtavissa väreissä loistavan kansikuvan nähtyäni, että tässä on yksi niistä teoksista, joka uppoaa minuun. Nimittäin jo sana tarinankerronta ja vieras kulttuuri ennakoivat minulle sitä, että tunteisiin menevä lukukokemus on odotettavissa. Enkä pettynyt, sitä se oli. Tuhannen ja yhden yön tarinat piti kaivaa esille, paljon oli pudonnut muistin kätköistä vuosikymmenten aikana. Ihanaa oli palata niihin tämän tarinan innoittamana. Ja kuinka moneen vanhaan kansantarinaan ja viisauteen sain tarinan aikana tutustua. 

*****

"Älkää lakatko unelmoimasta, sillä synkinkin yö päättyy auringonnousuun." 


Fiona Valpy 

Casablancan tarinankertoja

alkut. The Storyteller of Casablanca 2021

suom. Taina Helkamo

Otava 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝



kuva Hanna Hughes/Otava

Fiona Valpy on noussut historiallisilla romaaneillaan myyntilistojen kärkinimiksi. Häntä luetaan yli 20 kielellä ympäri maailmaa. Valpy inspiroituu etenkin toisen maailmasodan aikana eläneiden vahvojen ja sitkeiden naisten dramaattisista tarinoista. Hänen teoksissaan yhdistyvät tarkka taustatutkimus ja elävä ajan ja paikan kuvaus. Brittitaustainen Valpy asui seitsemän vuotta Ranskassa, kunnes palasi Skotlantiin. Hänen rakkautensa molempia maita ja niiden ihmisiä kohtaan huokuu hänen teoksissaan.


#kirjojaulapalta- haasteeseen ensimmäinen kirja 🌊

2 kommenttia:

  1. Voi että, kuulostaa ihanalta! Marokko, tarinoiden voima ja kaikki tuo. Minuakin tämä kirja on kiinnostanut, mutta nyt kesällä lukeminen on sujunut useimmiten tosi huonosti, ja olen joutunut palauttamaan monia kirjoja lukematta kirjastoon, myös tämän. Mutta pitää yrittää joskus uudestaan paremmalla onnella. Tänään sain ilokseni pitkästä aikaa luettua oikein ahmimalla yhtä kirjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ainakin tykästyin tähän kirjaan, kannattaa tutustua. Syksy onkin hyvä aika kaikille niille kirjoille, mitkä kesällä ovat jääneet lukematta. Minulla on monta kirjaa odottamassa pimeneviä iltoja.

      Poista