sunnuntai 3. heinäkuuta 2022

Jan-Philipp Sendker: Kapinallinen ja varas

kuva Aula & Co
 

Nirin ja hänen perheensä elämä varakkaan perheen palveluksessa on taannut heille jo vuosien ajan asunnon ja vaatimattoman, mutta kuitenkin varman toimeentulon. Kaikki muuttuu yllättäen yhdessä yössä, kun seudulla leviää tieto maailmanlaajuisesta vaarallisesta viruksesta, joka on tartuttanut Nirinkin lähipiirin. Työn perässä kaksikymmentä vuotta sitten laittomina, ilman virallisia asiakirjoja maahan saapuneet Nirin vanhemmat saavat työpaikastaan potkut. Jouduttuaan nyt myös jättämään työnantajansa järjestämän asunnon, perheellä ei ole paikkaa minne mennä. Köyhyys ja nälkä ajavat Nirin epätoivoisena varastamaan ruokaa entisen työpaikkansa kellarista. Yllättäen talon tytär Mary auttaa Niriä ja laatii suunnitelman, joka sitoo nämä kaksi nuorta pysyvästi toisiinsa.

*****

Ja pian Niristä ja Marysta, eri maailmoista tulevista rakastavaisista tulee hyväntekijöitä, jotka uskaltavat vastustaa vääryyksiä, ja kaupungissa alkaa levitä tietoja näistä pandemia-aikaisista "Robin Hoodeista". Ihmiset pitivät heitä sankareina, koska tunsivat saavansa heiltä jotain paljon rahaakin arvokkaampaa. He saivat toivoa siitä, että heidänkään kohtalonsa ei ollut sinetöity.

Niri: "Jos olisin pitänyt rahat itselläni, olisin ollut vain tavallinen, ahne rosvo. Sitä en halunnut. Minä vain otin sellaiselta, jolla oli liikaa, ja annoin sellaisille, joilla ei ollut mitään. Ei se ollut ryöstämistä. Se oli uudelleenjakamista. Siinä ei ollut mitään väärää." 

*****

Kirjan tarina on koskettava kertomus kahden toisiaan rakastavan nuoren yhteisestä matkasta. Usko ja toiveikkuus siihen, että he yhdessä voisivat tehdä maailmasta tasa-arvoisemman johtaa heidät pakomatkalle. Suru taakse jääneestä tutusta menneisyydestä ja pelko oudosta ja epävarmasta tulevaisuudesta on tässä mukaansatempaavassa tarinassa vahvasti läsnä. Vangitseva kertomus kahden nuoren keskinäisestä rakkaudesta, ja ehdoton luottamus toiseen on voimakkaasti aistittavissa kirjan sivuilla. Lukukokemuksena kirja oli todella koskettavan kaunis ja tunteikas, pidin lukemastani.  

*****

"Ei, vaan sellainen maailma, jossa jokaisella on vain se, mitä hän tarvitsee", Mary vastasi viereltäni. "Silloin kaikille riittäisi."

Niri: "Minä kuuntelin ja ajattelin pikkusiskoani ja sitä, kuinka kaikki oli alkanut. Nälkää. Kyyneliä. Ymmärsin ensimmäistä kertaa, että Thidan nälkä ja kyyneleet olivat todellisuudessa koko maailman nälkää ja kyyneliä."

"Ja miten kaikki päättyi. Miten kaikki alkoi. 

Hänen kyynelistään."

 

Jan-Philipp Sendker

Kapinallinen ja varas

alkut. Die Rebellin und der Dieb 2021

suom. Tuomas Renvall

Aula & Co 2022

Kiitos arvostelukappaleesta 💝

 

kuva Frank Suffert

Jan-Philipp Sendker on saksalainen menestyskirjailija ja Stern-lehden Yhdysvaltain ja Aasian kirjeenvaihtaja. Hänen esikoisteoksensa Sydämenlyönneissä ikuisuus oli maailmanlaajuinen menestys, ja hänen kirjojaan on myyty yli 3 miljoonaa kappaletta. Kapinallinen ja varas on ensimmäinen kirja Niristä ja Marysta. 

 

 

2 kommenttia:

  1. Sinä jo ehdit lukea tämän kiinnostavan kirjan. Minullakin tämä on lainassa, mutta nyt parin viime viikon aikana lukeminen on sujunut vähän huonosti. Nyt kiinnostuin kyllä tästä kirjasta entistä enemmän, joten kiitos tästä! Ehkä voisin kokeilla aloittaa tätä lähiaikoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua kirjan tarina todella kosketti. Aiemmin olen yhden Sendkerin kirjan lukenut, mutta se ei silloin oikein "kolahtanut". Usein lukemisen ajankohtakin vaikuttaa kirjan tarinaan uppoamiseen.

      Poista