maanantai 29. elokuuta 2022

Nilla Kjellsdotter: Kivipuiston tyttö

kuva Gummerus

 

"Kohta hän olisi perillä. Aivan kohta. Hän erotti lumisateen läpi ohiajavien autojen valot. Tuulen humina vei mukanaan nastarenkaiden vaimean rahinan. Hänen kasvonsa olivat kalpeat, hänen silmänsä sumentuivat, ja hän tiesi menettävänsä kohta tajuntansa. Hän ei saanut kuolla nyt. Ei tässä. Hänen oli ehdittävä perille."

Ankaran lumimyrskyn keskellä, merenlahden yli raahautuneen, pahoin kylmettyneen teini-ikäisen tytön pelastus on Kivipuistoon levähdystauolle pysähtynyt rekkakuski. Sairaalassa todettujen sitomisjälkien perusteella tytön epäillään olleen kahlehdittuna jopa useita vuosia. Tytön henkilöllisyys on pitkään arvoitus, koska kukaan ei tunnu kaipaavan häntä.

*****

Vaasan poliisin rikososastolla etsivänä työskentelevän, työnarkomaaniksi tunnetun Mija Wajön käynnit tytön luona psykiatrisella osastolla osoittautuvat kerta toisensa jälkeen tuloksettomiksi. Lomasuunnitelmat saavat nyt väistyä tältä päämäärätietoiselta rikostutkijalta, joka joskus liiankin uhkarohkeasti paneutuu työhönsä, ja usein hän tekee sen oman turvallisuutensa kustannuksella. Sairautensa takia eläkkeellä olevan, entisen työkaverin Hassen apu on nyt Mijalle tarpeen, kun eteen tulee vielä diabetestutkija David Heseliuksen murha. Hasse ja hänen vaimonsa Lisbeth ovat Mijalle kuin vanhemmat, jollaisia hänellä ei koskaan ollut. 

*****

Onko Mijalla nyt edessä rikostutkijauransa vaikein tapaus, kun Heseliuksen murha ei jää ainoaksi arvoitukseksi, mitä tuo varakas diabetestutkijasuku pitää sisällään?

Mijan uppoutuessa tutkinnassa yhä syvemmälle, tapaus nostaa yllättäen esiin tapahtumia myös hänen menneisyydestään. Niitä, jotka hän on uskonut piilottaneensa syvälle sisimpäänsä. Työssään taitava Mija, joka yksityiselämässään etsi pakopaikkoja, joissa ei tarvinnut ajatella tapahtunutta. 

*****

Kivipuiston tyttö on vangitsevalla tavalla mukaansatempaava tarina, jonka yllättävällä tavalla toteutettu juoni kiskaisi minut keskelle Länsi-Suomen  rannikkoseudun merellisiä maisemia. Luonnon upea maalauksellinen kuvaus oli myös sitä, mistä minä kirjan sivuilla erityisesti nautin. Myös henkilöhahmojen kiinnostavuus lisääntyi sivu sivulta tarinan edetessä, ja etenkin jo urallaan pitkälle päässeen sympaattisen Mija Wadön kiinnostava menneisyys jätti paljon kysymyksiä, joihin ehkä saan vastauksia tulevassa Wadö-sarjan osassa.

 

"Mutta nyt hän ymmärsi. Aika oli vihdoin tullut."

"Hänen oli kohdattava menneisyytensä." 

***** 

Nilla Kjellsdotter

Kivipuiston tyttö

alkut. Flickan i Stenparken

suom. Anna Heroja

Mida Wadö-dekkarisarja 1

Gummerus 2022 

Kiitos arvostelukappaleesta 💝

 

kuva Linus Lindholm

Nilla Kjellsdotter (s. 1987) on syntynyt Pohjanmaalla Pensalan kylässä ja asuu miehensä ja kahden kouluikäisen lapsensa kanssa naapuripitäjä Oravaisissa, niin kuin päähenkilönsä Mija Wadö. Hän on työskennellyt osa-aikaisesti lakitoimistossa sihteerinä ja ajaa rekkaa perheyrityksessä. Nilla on aina halunnut kirjoittaa jännäreitä, ja hänen suurimmat idolinsa ovat ruotsalaisia naisdekkaristeja. Kivipuiston tyttö on ensimmäinen häneltä suomeksi julkaistava romaani, ja se aloittaa Mija Wadöstä ja hänen pohjalaisista poliisikollegoistaan kertovan koukuttavan dekkarisarjan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti